
- Detalii
- Noutăți Medicale
Incidența hipoalbuminemiei la pisici este mai mare decât se credea anterior, arată un nou studiu
Un nou studiu a descoperit o incidență a hipoalbuminemiei la pisici mai mare decât ratele raportate anterior la câini, contrazicând astfel convingerea de lungă durată că această afecțiune este rară la feline.
Un nou studiu a descoperit o incidență a hipoalbuminemiei la pisici mai mare decât ratele raportate anterior la câini, contrazicând astfel convingerea de lungă durată că această afecțiune este rară la feline.
Studiul, realizat de cercetători de la Royal (Dick) School of Veterinary Studies și publicat în Journal of the Small Animal Practice, a explorat incidența hipoalbuminemiei feline, precum și categoriile de boli și patologiile prezentate de aceasta la 1 632 de pisici.
Hipoalbuminemia se dezvoltă ca rezultat al numeroaselor procese patologice, iar complicațiile asociate includ vindecarea defectuoasă a rănilor și o morbiditate și mortalitate crescută a pacienților. Deși numeroase studii au fost realizate pe hipoalbuminemia canină, cercetările care investighează hipoalbuminemia la pisici sunt insuficiente, iar rolul acesteia ca proteină de fază acută și valoarea sa prognostică în bolile feline nu sunt clare.
Incidența hipoalbuminemiei în populația studiată a fost de 32,7%, ceea ce contrazice opinia conform căreia hipoalbuminemia felină nu este frecventă. Bolile gastrointestinale, în special neoplazia gastrointestinală, au fost cel mai frecvent asociate cu hipoalbuminemia. Deși trebuie luate în considerare limitările unui studiu retrospectiv, datele sugerează că enteropatia cu pierdere de proteine poate fi mai frecventă la pisici decât se credea anterior.
Acest studiu susține, de asemenea, utilizarea albuminei ca proteină de fază acută negativă la feline. În plus, severitatea hipoalbuminemiei s-a dovedit a fi un indicator de prognostic, ceea ce sugerează că, la fel ca la câini, albumina ar putea fi încorporată în sistemele de evaluare a prognosticului felin.
Referințe:
Fong, K.Y.M., Oikonomidis, I.L., Leong, D., Lo, G., Heal, J. and Woods, G. (2024), Hypoalbuminaemia and its association with disease and clinical outcomes in cats. J Small Anim Pract, 65: 721-729. https://doi.org/10.1111/jsap.13764
Sursă: bsava.com
Articole cu același subiect:
Articole similare
Pododermatita infectioasa a porumbeilor – abcesul plantar (Plantar pododermatitis - leg abscess)
Este o entitate patologica care apare in special la porumbeii de carne (Strasser, Mondain, Carneau), la rasele grele de ornament (Roman, Modena) sau la hibrizi de carne (Europigeon) atat in conditii...
Patologie aviara - leziunile splinei si ale aparatul digestiv anterior
Splina se examineaza dupa eviscerarea ficatului. Ea poate fi marita, micsorata, friabila sau indurata, hiperplazica sau sa prezinte formatiuni nodulare de diferite marimi. Se examineaza capsula si...
Toamna in crescatoria de porumbei
Este un sezon mai putin interesant din punct de vedere a columbofililor , insa cu o importanta deosebita cu privire la rezultatul zborurilor din anul urmator.
Variola porumbeilor
Variola este o viroza frecvent intalnita, determinata de un Poxvirus si se manifesta in principal in sezonul cald si umed. Spre deosebire de majoritatea virusurilor, agentul infectios are o...
Antibioticele în columbofilie
Despre antibiotice s-a discutat foarte mult. La facultatile de Medicina Veterinara aproape jumatate din materia de la disciplina de Farmacologie este alcatuita din capitolul „Antibiotice”.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma
Recurența - cuvântul secret
- Madalina Toma
Leadership în medicina veterinară - adaptare, inovație și stiluri de conducere eficientă
- Madalina Toma
Vânzarea cabinetelor veterinare - O tendință în creștere către lanțuri și multinaționalei
- Madalina Toma