
- Detalii
- Noutăți Medicale
Initiativa a Comisiei Europene
Comisia indeamna statele membre sa recunoasca competentele dobandite in afara cadrului scolar si universitar. In cadrul strategiei sale pentru crearea de locuri de munca si crestere economica, Comisia Europeana a lansat o initiativa pentru a impulsiona recunoasterea aptitudinilor si competentelor dobandite in afara cadrului scolar si universitar.
Comisia indeamna statele membre sa recunoasca competentele dobandite in afara cadrului scolar si universitar. In cadrul strategiei sale pentru crearea de locuri de munca si crestere economica, Comisia Europeana a lansat o initiativa pentru a impulsiona recunoasterea aptitudinilor si competentelor dobandite in afara cadrului scolar si universitar.
Propunerea Comisiei are drept scop sporirea posibilitatilor de angajare in special pentru tinerii someri si persoanele cu putine calificari formale, cum ar fi lucratorii in varsta si cei slab calificati. Propunerea urmareste, de asemenea, imbunatatirea accesului la invatamantul superior, in special al studentilor adulti.
Prin recomandarea sa, Comisia indeamna statele membre sa stabileasca sisteme nationale pentru validarea invatarii non-formale si informale (a se vedea contextul pentru definitii) pana in 2015. Acest lucru ar permite cetatenilor sa obtina o calificare integrala sau partiala pe baza aptitudinilor si competentelor dobandite in afara educatiei formale. Numai Finlanda, Franta, Luxemburg si Tarile de Jos dispun in prezent de sisteme cuprinzatoare pentru validarea invatarii non-formale si informale.
„Obiectivul nostru este ca toti cetatenii sa profite din plin de oportunitatile de invatare disponibile pentru a-si spori competentele si capacitatea de insertie profesionala, la locul de munca, prin intermediul grupurilor societatii civile sau prin intermediul internetului” a declarat Androulla Vassiliou, comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret. „Intr-o perioada cu un nivel ridicat al somajului si o crestere economica scazuta, este esential ca Europa sa dezvolte combinatia adecvata de aptitudini si competente pentru a stimula competitivitatea, prosperitatea si incluziunea sociala.”
Propunerea Comisiei a fost elaborata in contextul initiativelor Strategiei Europa 2020 „O agenda pentru noi competente si locuri de munca” si „Tineretul in miscare”. Aceasta completeaza Cadrul european al calificarilor care promoveaza validarea educatiei formale
Propunerea Comisiei pentru noul program Erasmus pentru toti 2014-2020 prevede finantare pentru toate sectoarele educationale, inclusiv scoli, invatamantul pentru adulti, invatamantul superior, educatia si formarea profesionale, precum si invatarea non-formala si informala.
Etapele urmatoare
Propunerea Comisiei va fi discutata de Consiliu si urmeaza a fi adoptata de ministrii educatiei si tineretului la 23/24 noiembrie.
Context
„Invatarea non-formala” are loc intr-un mediu formal de educatie si nu determina, in general, obtinerea unei calificari sau diplome. De obicei, implica cursuri, ateliere, conferinte sau seminarii. „invatarea informala” se desfasoara intr-o varietate de locuri precum la domiciliu, la locul de munca, intr-o asociatie si prin interactiunea zilnica intre oameni; aceasta include invatarea limbilor straine, a normelor culturale si a manierelor.
Patru state membre dispun in prezent de sisteme cuprinzatoare pentru validarea invatarii non‑formale si informale:
In Franta, toate calificarile, cu exceptia profesiilor reglementate precum cele de medic, dentist, veterinar si arhitect, pot fi obtinute prin validarea invatarii non-formale si informale. Persoanele prezinta detalii cu privire la experientele lor de invatare si aptitudinile/competentele dobandite. Un juriu format din experti numiti de catre ministerul de resort poate acorda o calificare totala sau partiala. Un sistem similar exista in Luxemburg.
In Tarile de Jos, oamenii pot sa prezinte o descriere a experientei lor unui furnizor recunoscut de „certificate de experienta” in scopul solicitarii de locuri de munca sau a recunoasterii formale de catre o comisie de examinare. In Finlanda, legislatia in materie de educatie permite validarea experientei in mai multe domenii si la mai multe niveluri de educatie.
Pentru mai multe informatii
Propunere de Recomandare a Consiliului privind validarea invatarii non-formale si informale
Comisia Europeana: Educatie si formare si Validarea invatarii non-formale si informale
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma
Recurența - cuvântul secret
- Madalina Toma
Leadership în medicina veterinară - adaptare, inovație și stiluri de conducere eficientă
- Madalina Toma
Vânzarea cabinetelor veterinare - O tendință în creștere către lanțuri și multinaționalei
- Madalina Toma