Sâmbătă, Aprilie 26, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Ascensiunea rapidă a inteligenței artificiale (IA) nu doar că ridică probleme de etică și securitate pentru oameni, ci și potențiale riscuri semnificative pentru animale. În Australia, actualizarea Strategiei Naționale pentru Bunăstarea Animalelor oferă o oportunitate crucială de a aborda aceste provocări. Deși IA nu este încă o prioritate explicită în cadrul revizuirii, includerea sa ar putea contribui la protejarea animalelor de efectele nefaste ale tehnologiei, de la posibile erori în medicina veterinară până la utilizarea abuzivă a IA pentru braconaj sau manipulare de conținut violent.

Ascensiunea rapidă a inteligenței artificiale (IA) nu doar că ridică probleme de etică și securitate pentru oameni, ci și potențiale riscuri semnificative pentru animale. În Australia, actualizarea Strategiei Naționale pentru Bunăstarea Animalelor oferă o oportunitate crucială de a aborda aceste provocări. Deși IA nu este încă o prioritate explicită în cadrul revizuirii, includerea sa ar putea contribui la protejarea animalelor de efectele nefaste ale tehnologiei, de la posibile erori în medicina veterinară până la utilizarea abuzivă a IA pentru braconaj sau manipulare de conținut violent.

O reformă importantă în materie de politici, aflată în desfășurare în Australia, oferă o oportunitate de a aborda această problemă. Guvernul federal a alocat 5 milioane de dolari australieni pentru reînnoirea Strategiei Australiene de Bunăstare a Animalelor, care a expirat. Consultările au început, iar strategia finală este așteptată în 2027.

Deși IA nu este un punct de interes explicit în cadrul acestei revizuiri, ar trebui să fie.

Australienii sunt preocupați de bunăstarea animalelor. Strategia ar putea contribui la asigurarea că factorii de decizie protejează animalele de posibilele efecte dăunătoare ale IA în locuințe, în ferme și în mediul sălbatic.

Vor rămâne nesancționate efectele negative ale IA asupra animalelor?

Calculatoarele sunt acum atât de dezvoltate încât pot realiza unele sarcini complexe la fel de bine, sau chiar mai bine, decât oamenii. Cu alte cuvinte, ele au atins un anumit nivel de „inteligență artificială”.

Această tehnologie este captivantă, dar și riscantă. Avertizările privind riscurile pentru oameni includ orice, de la probleme de confidențialitate până la colapsul civilizației umane.

Legiuitorii din Uniunea Europeană, Statele Unite și Australia se grăbesc să abordeze aceste probleme și să se asigure că IA este sigură și folosită responsabil. Însă, accentul acestor politici este pe protejarea oamenilor.

Strategia anterioară de bunăstare a animalelor din Australia a expirat în 2014. Aceasta este acum reactivată, având scopul de a oferi o abordare națională pentru bunăstarea animalelor. Până în prezent, documentele publicate ca parte a revizuirii sugerează că IA nu este luată în considerare în cadrul strategiei. Aceasta este o omisiune serioasă, spun cei interesați în bunăstarea animalelor.

Tehnologie puternică și omniprezentă

Multe utilizări ale IA aduc beneficii animalelor, cum ar fi în medicina veterinară. De exemplu, tehnologia ar putea ajuta în curând medicul veterinar să interpreteze radiografiile animalelor.

IA este dezvoltată pentru a detecta durerea la pisici și câini. Acest lucru ar putea fi util, dacă tehnologia este precisă, dar poate provoca rău dacă este inexactă, raportând în mod exagerat durerea sau nereușind să detecteze disconfortul.

IA poate, de asemenea, permite oamenilor să descifreze comunicarea animalelor și să înțeleagă mai bine punctul de vedere al acestora, cum ar fi interpretarea cântecelor balenelor.

IA a fost utilizată și pentru a descoperi care copaci și structuri artificiale sunt cele mai potrivite pentru păsări.

Totuși, în ceea ce privește animalele, cercetările sugerează că IA poate fi, de asemenea, folosită pentru a le face rău.

De exemplu, ea poate fi utilizată de braconieri și traficanți ilegali de animale sălbatice pentru a urmări, ucide sau pentru a captura specii pe cale de dispariție. Algoritmii IA utilizați de platformele de social media pot conecta grupările criminale cu clienții, perpetuând comerțul ilegal cu animale sălbatice.

IA este cunoscută pentru producerea de prejudecăți rasiale, de gen și altele, în ceea ce privește oamenii. Aceasta poate genera, de asemenea, informații și opinii părtinitoare despre animale.

De exemplu, chatboții IA pot perpetua atitudini negative despre animale în datele lor de antrenament, sugerând, de exemplu, că scopul acestora este să fie vânate sau consumate.

Există planuri de a folosi IA pentru a distinge pisicile de speciile autohtone și apoi de a le elimina. Totuși, instrumentele de recunoaștere a imaginilor bazate pe IA nu au fost antrenate suficient pentru a identifica cu exactitate multe specii sălbatice. Ele sunt părtinitoare spre speciile nord-americane, deoarece acesta este locul de unde provine majoritatea datelor și antrenamentului.

Algoritmii care utilizează IA tind să promoveze conținutul inclinat spre senzațional, astfel încât este probabil ca aceștia să recomande și videoclipuri cu cruzime față de animale pe diverse platforme. De exemplu, YouTube are conținut care promovează abuzuri oribile asupra animalelor.

Unele tehnologii IA sunt utilizate în experimente dăunătoare pentru animale. Compania de implanturi cerebrale Neuralink a lui Elon Musk, de exemplu, a fost acuzată că a grăbit experimentele care au rănit și ucis maimuțe.

Cercetătorii avertizează că IA ar putea să ne îndepărteze de animale și să ne determine să ne pese mai puțin de ele. Imaginați-vă ferme automatizate aproape complet, administrate de sisteme inteligente care „îngrijesc” animalele. Aceasta ar reduce oportunitățile ca oamenii să observe și să răspundă nevoilor animalelor.

Cadrele de reglementare existente sunt inadecvate

Legile australiene privind bunăstarea animalelor sunt deja deficitare și nu reușesc să abordeze daunele existente. Acestea permit unor animale să fie închise în spații foarte mici, cum ar fi găinile în baterii sau cuști de mici dimensiuni sau porcii în boxe de gestație și cuști de fătare. Proceduri dureroase (cum ar fi tăierea cozii) pot fi efectuate legal fără controlul durerii.

Numai indignarea comunității forțează guvernele să pună capăt celor mai controversate practici, cum ar fi exportul de oi vii pe mare, practică extrem de controversată și la nivelul Uniunii Europene. 

Aceasta are implicații pentru dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale. Este necesară o reformă pentru a ne asigura că IA nu amplifică aceste daune existente pentru animale sau nu contribuie la noi daune.

La nivel internațional, unele guverne răspund necesității de reformă.

Legile privind siguranța online din Regatul Unit impun acum platformelor de social media să monitorizeze proactiv și să elimine conținutul ilegal care implică cruzime față de animale. În Brazilia, Meta (proprietarul Facebook, Instagram și WhatsApp) a fost amendat recent pentru că nu a eliminat postările marcate ca fiind legate de comerțul ilegal cu animale sălbatice.

Noul Act AI al UE face, de asemenea, un mic pas spre recunoașterea modului în care tehnologia afectează mediul pe care îl împărțim cu alte animale. Printre altele, legea încurajează industria IA să monitorizeze și să minimizeze impactul de carbon și alte efecte asupra mediului. Aceasta ar aduce beneficii sănătății animalelor, dar și a oamenilor.

Actualizarea Strategiei Australiene de Bunăstare a Animalelor, coordonată de guvernele federale, de stat și teritoriale, oferă o oportunitate de a aborda amenințarea reprezentată de IA. Este necesar ca aceasta să fie revizuită pentru a lua în considerare modul în care IA influențează interesele animalelor, spun inițiatorii semnalului de alarmă.

Referințe:

The Conversation

Sursă: phys.org

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Conform rezultatelor unui sondaj publicat în American Journal of Veterinary Research , șapte din zece profesioniști din domeniul veterinar sunt îngrijorați de fiabilitatea și acuratețea...

Noutăți Medicale

EMA și Heads of Medicines Agencies (HMA) au publicat principii și recomandări la nivel înalt pentru întregul personal din cadrul rețelei europene de reglementare a medicamentelor (EMRN) care...

Noutăți Medicale

Lăsarea câinilor fără lesă în zonele destinate speciilor native poate fi dăunătoare pentru fauna sălbatică. Un studiu recent a explorat comportamentul stăpânilor de câini în rezervațiile naturale și...

Noutăți Medicale

Federația Veterinarilor din Europa (FVE) și Federația Europeană a Asociațiilor Veterinare pentru Animale de Companie (FECAVA) continuă să colaboreze activ cu Parlamentul European pentru...

Noutăți Medicale

Ieri, 3 noiembrie, a fost celebrată la nivel global One Health Day, o inițiativă menită să sublinieze importanța unei abordări integrative a sănătății care conectează oamenii, animalele, plantele și...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO