Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Animalele sanatoase reprezinta preocuparea comuna atat a medicului veterinar, cat si a proprietarului. Cu alte cuvinte, atunci cand animalul de companie este sanatos, toata lumea este fericita! Toate actiunile medicului veterinar sunt indreptate catre restabilirea si mentinerea starii de sanatate, precum si catre prevenirea diverselor afectiuni.

Toate actiunile medicului veterinar sunt indreptate catre restabilirea si mentinerea starii de sanatate, precum si catre prevenirea diverselor afectiuni. Ciclul de viata al animalelor de companie se poate asemui cu cel al omului, diferentiindu-se o perioada a"copilariei", o perioada de"adult" si respectiv o peri - oada de"seniorat".

Aceasta abordare ajuta in orientarea actului medical si a recomandarii astfel incat pacientul sa bene ficieze de cea mai buna ingrijire, pe tot parcursul vietii."Copilaria" cainelui presupune o atentie sporita; acum are nevoie de medicul veterinar ca"pediatru", acesta fiind specialistul pe parcursul perioadei critice prin care trece animalul.

Este perioada de crestere; daca discutam de rase de talie mare, acestea isi cresc masa corporala exponential. Nutritionistii recomanda o hranire adaptata, cu anumite caracteristici. Organismul tanar are nevoie de anumite resurse, cu proportii specifice daca ne gandim la importanta raportului fosfo-calcic pentru dezvoltarea armonioasa a sistemului locomotor. Aparatul digestiv tanar este echipat cu un sistem enzimatic imatur, ceea ce se traduce prin sensibilitate sporita si aparitia fenomenelor de digestie incompleta. Prin urmare, o hrana potrivita care contine ingrediente cu digestibilitate crescuta va reduce riscul celor mentionate mai sus. Nu trebuie uitat sistemul imunitar; este perioada din viata cand acesta este supus"educarii", urmand ca acesta sa vegheze la sanatatea animalului pentru tot restul vietii. Hrana joaca din nou un rol cheie, prin furnizarea unor nutrimente menite sa sustina procesele imunologice care se desfasoara in organismul tanar si care sunt atat de importante pentru viitor.

Perioada de adult se axeaza pe consolidarea si intretinerea starii de sanatate, prin consulturi si recomandari periodice, in functie de specificul activitatii si statusul fiziologic al animalului. Deparazitarea, vaccinarea, precum si recomandarile nutritionale sau tratamentele izolate fac parte din serviciul me di cal de care un animal sanatos bene fi ciaza pe parcursul unui an. in perioada de seniorat, cainele are nevoie din nou de o atentie sporita si de recomandari speciale.

Sunt binevenite controalele care au in vedere problemele si riscurile specifice animalelor varstnice. Seniorul are nevoie de o abordare diferita; este sensibil si trebuie tratat cu afectiune si blandete. Recomandarea nutritionala este si in acest caz menita sa sustina actul medical, sa ajute medicul in menajarea animalului.

Functiile organismului sunt protejate printr-o hrana echilibrata si adaptata in sensul nevoilor cainelui varstnic; un continut scazut de fosfor, aport de anumiti aminoacizi capabili sa sustina functiile vitale sau sa intretina masa musculara. Medicul veterinar este expertul in ceea ce priveste animalul, pe toata durata vietii. Abordarea adaptata la varsta si statusul fiziologic al animalului nu va face decat sa intareasca acest statut.

Controalele si recomandarile dedicate sunt privite cu"ochi buni" de proprietar, cresc increderea si sustin legatura medic-proprietar, avand ca element central bunastarea animalului. si cum pana la urma"suntem ceea ce mancam", acelasi lucru se poate aplica si in cazul pacientilor nostri necuvantatori.