Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

La caine a fost identificat un tipar al microorganismelor care indica prezenta inflamatiei intestinale. Cu o acuratete de mai mult de 90%, echipa de specialisti a folosit aceste informatii pentru a depista ce caini sunt afectati de boala intestinala inflamatorie. Totusi, aceasta echipa a determinat si faptul ca microflora intestinala a cainilor si oamenilor nu se aseamana indeajuns incat sa poata permite utilizarea cainilor pentru teste ce privesc analizarea acestei boli la om.

Microbiomul nostru intestinal – varietatea de microorganisme ce traieste in intestinele noastre – poate juca un rol important in aparitia bolii intestinale inflamatorii  (BII). Deoarece cainii pot suferi, de asemenea, de BII, cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii San Diego din California au analizat probele de fecale provenite de la caini ce sufereu sau nu de aceasta boala. Acestia au descoperit faptul ca exista un tipar al microorganismelor ce indica prezenta BII la caine. Cu o acuratete de mai mult de 90%, echipa de specialisti a folosit aceste informatii pentru a aprecia ce caini sunt afectati de boala intestinala inflamatorie. Totusi, aceasta echipa a determinat si faptul ca microflora intestinala a cainilor si oamenilor nu se aseamana indeajuns incat sa poata permite utilizarea cainilor pentru teste ce privesc analizarea acestei boli la om.

Studiul a fost publicat pe data de 3 octombrie in Revista Microbiologia Naturala (Nature Microbiology).

„Unul dintre cele mai frustrante lucruri legate de BII la om este acela ca este foarte dificil de diagnosticat; de obicei necesita biopsie intestinala, care nu numai ca poate sa nu fie concludenta, dar este si invaziva si costisitoare”, sustine autorul lucrarii, Dr. Rob Knight, profesor la departamentul de pediatrie din cadrul Universitatii UC San Diego de Medicina si de Stiinta si Inginerie Computerizata, precum si director al Centrului pentru Inovatie a Microbiomului din cadrul UC San Diego.

Conform dr. Knight, majoritatea oamenilor cu BII prezinta modificari similare ale tipurilor de microorganisme intestinale, comparativ cu cele ale oamenilor sanatosi. Insa este inca dificila diferentierea persoanelor sanatoase de cele cu BII doar pe baza microorganismelor prezente in fecalele acestora. In plus, dr.Knight sustine ca inca nu se cunoaste sigur daca aceste modificari ale florei intestinale asociate bolii intestinale inflamatorii contribuie la aparitia bolii sau reprezinta o urmare a acesteia.

Intr-un studiu separat, animalele de companie par sa reprezinte un mijloc de diseminare a acestor microorganisme intr-o gospodarie. Dr. Knight si colaboratorii sai au descoperit in prealabil faptul ca anumite colonii bacteriene existente pe pielea adultilor au fost in medie mai asemanatoare celor existente si pe pielea propriilor caini decat pe pielea altor animale. Pastrand o oarecare precizie, acesti cercetatori pot depista un anumit caine dintr-o multime doar pe baza microbiomului prezent pe pielea proprietarului sau.   

In cadrul acestui ultim studiu, dr. Knight si echipa sa au colectat mostre de fecale de la 85 caini sanatosi si de la 65 caini cu siptome ale afectiunilor gastrointestinale cronice si cu modificari inflamatorii intestinale confirmate prin examen anatomopatologic. Pentru a determina ce specii microbiene s-au dezvoltat in fiecare mostra de fecale, cercetatorii au folosit o tehnica care ulterior a devenit cunoscuta, numita secventiere 16SrRNA, pentru a identifica rapid milioane de specii bacteriene existente intr-o proba mixta, pe baza unor gene unice pe care le-au recoltat.

Folosind aceste informatii, cercetatorii au fost capabili sa caute similitudini si diferente intre speciile microbiene prezente la cainii bolnavi de BII si, respectiv, la cei sanatosi. Aceste diferente au fost suficient de semnificative incat au putut duce la diferentierea fecalelor cainilor cu BII fata de cele provenite de la caini sanatosi, cu o acuratete mai mare de 90%.

Cercetatorii au mai comparat si informatiile obtinute pe caini cu cele obtinute in paralel pe om, in 2014. Echipa a descoperit cateva similitudini intre interactiunile microbiene din probele obtinute de la caini si oameni afectati de BII, insa acestea au fost doar partiale. De exemplu, bacteriile din genul Fusobacterium sunt asociate cu aceasta boala la om, insa in cazul cainilor, acestea au fost prezente in intestinele animalelor sanatoase.    

Autorul principal al studiului, Yoshiki Vázquez-Baeza, un absolvent al Facultatii de Inginerie din cadrul UC San Diego Jacobs, Departamentul de Stiinta si Inginerie Computerizata, membru al echipei de cercetatori intocmita de dr. Knight, a remarcat o posibila limitare a relevantei studiului prin faptul ca au existat mai putine probe provenite de la oameni sanatosi decat de la oameni afectati de BII in cadrul studiului derulat in 2014. Dar, din cunostintele sale, acesta a sustinut faptul ca mijloacele lor statistice nu ar trebui sa afecteze rezultatele studiului.

„Unul dintre avantajele studiului este acela ca toate programele software de analiza statistica pe care le-am folosit pentru a analiza informatiile obtinute sunt disponibile online, iar calculele efectuate de noi sunt publice”, a afirmat Vázquez-Baeza. „Adesea, citim studii ce sustin concluzii interesante, al caror rationament nu este intotdeauna clar. Metoda noastra este mult mai clara si mai transparenta”.

Vázquez-Baeza sustine ca aceasta metoda de abordare pentru diagnosticul BII la caine nu este inca disponibila medicilor veterinari sau proprietarilor de caini. Continuand cercetarile, spelialistii si-ar dori sa studieze asemanarile dintre flora intestinala sanatoasa si cea afectata de BII in seria animala. Animalele salbatice din gradinile zoologice, de exemplu, sunt afectate de BII mult mai des decat cele libere, iar studierea acestora i-ar putea ajuta pe Knight, Vázquez-Baeza si pe echipa acestora sa descopere componente microbiene cheie asociate cu boala intestinala inflamatorie la diverse animale.

BII reuneste un grup de boli care includ colita ulcerativa si sindromul Crohn. BII este caracterizata prin inflamatie cronica a tractului digestiv, care poate declansa durere, diaree severa si scadere in greutate. BII poate debilita organismul si uneori poate duce la complicatii ce pun viata animalului in pericol. Centrele de Control si Prevenire a Bolilor (CCPB) estimeaza ca mai mult de un milion de americani sunt afectati de BII.