Luni, Mai 06, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Prin HOTĂRÂREA nr. 107/24.11.2023 se reglementează strict modul de obținere și eliberare a punctelor de către furnizorii EMVC. Astfel medicii veterinari trebuie să fie mult mai atenți la modul cum dobândesc punctele și le raportează iar furnizorii EMVC nu vor mai putea elibera puncte și diplome prea ușor. Există și unele avantaje pentru medicii veterinari.

Reglementări pentru furnizorii EMVC

Așa cum prevede Hotărârea nr. 107/24.11.2023 pentru aprobarea procedurii de acreditare/reacreditare a furnizorilor de educaţie medicală veterinară continuă, de creditare a evenimentelor unice de pregătire profesională continuă şi a cerinţelor privind formarea profesională continuă a medicilor veterinari, CMVRO instituie noi reguli privind obținerea de puncte de către medicii veterinari de liberă practică în cadrul Programelor de Pregătire Continuă.

Una dintre primele reglementări se referă la furnizorii de EMVC. Aceștia vor trebui să parcurgă mai multe etape de acreditare în baza realizării unui dosar complex de autorizare și plata unor taxe. În primul rând, furnizorul de astfel de servicii trebuie să aibă codul CAEN 8559 - alte forme de învățământ. Apoi are de îndeplinit o serie întreagă de obligații, aproximativ toate litere alfabetului. Este bine că are și 5 drepturi. Toate aceste reglementări desigur că vor costa suplimentar organizatorii de programe de pregătire ceea ce va ridica probabil costul punctului de pregătire. Analizând aceste noi elemente de reglementare, noi considerăm că, în ciuda faptului că par destul de restrictive, ele sunt binevenite. Creează un sentiment de seriozitate și implicare profesională referitor la modul de organizare a programelor și de eliberare a diplomelor.

Reglementări pentru medicii veterinari

Un aspect important și de ajutor pentru medicii veterinari este art. 3 pct 4 care stipulează: „În condiţiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Normelor metodologice, angajatorii au obligaţia de a sprijini financiar şi administrativ procesul de formare profesională continuă a medicilor veterinari”. Aceasta înseamnă că toate cheltuielile pe care le face un medic veterinar cu pregătirea continuă este o cheltuială eligibilă și se pot deconta din profitul firmei/cabinetului. Aceasta înseamnă că nu poate fi considerat un avantaj salarial care este impozitabil. Fiind o obligație legală acum toate sumele plătite pe un astfel de demers sunt decontabile, iar Finanțele nu pot să spună nu.  Acesta este o reglementare foarte bună și utilă medicilor veterinari, care de astfel, pot beneficia de unele avantaje fiscale, despre care vom mai vorbi în viitor. 

Un alt aspect interesant este că articolul prin care „să nu condiţioneze participarea la evenimentele de pregătire profesională prin achiziţia directă sau indirectă a produselor utilizate în actul medical veterinar”. Întrebarea logică care ne macină este: „se condiționa participarea la seminarii si workshopuri de valoarea cumpărăturilor făcute de la firma X sau Y ?" Rămâne pentru fiecare să analizeze importanța acestui articol și implicațiile lui, care par interesante.
Cu totul noi în acest act normativ sunt obligațiile de raportare a modului cum s-a desfășurat manifestarea și rezultatele. Este obligatoriu ca organizatorul să prezinte CMVRO un raport complet cu ceea ce a organizat, cum a organizat, participanții și inclusiv imagini. Aceasta înseamnă un control strict al modului de organizare și desfășurare pe tot parcursul evenimentului, fie că este online sau în format fizic. Mai mult, la final se vor prezenta un raport care va cuprinde, printre altele, o listă a participanților.

Ce este de remarcat este faptul că, pe perioada manifestării trebuie să existe o metodologie de verificare a prezenței participanților la fiecare 60 minute de curs. Aceasta trebuie de asemenea raportată CMVRO.

Desigur că este prezentată în detaliu și metodologia de acreditare a fiecărei forme de pregătire, numărul de puncte pe formă de pregătire si costurile cu acreditarea. Metodologia asigură o transparență și o sistematizare a formelor de pregătire continuă la care pot participa medicii veterinari.

La finalul programului de pregătire indiferent de forma sa, organizatorii au obligația de a transmite către CMVRO, în termen de 10 zile lista participanților, în formă tipărită sau în format electronic, care trebuie să cuprindă următoarele rubrici: numele şi prenumele, codul de parafă si semnătura fiecărui participant. Aici organizatorii trebuie să fie atenți și la respectarea GDPR.


Ce apreciem în mod deosebit sunt următoarele reglementări

"(7) Titlul prezentărilor şi toate materialele educaționale trebuie să fie libere de orice părtinire comercială. Orice referire la produsele medicinale veterinare se face numai cu denumirea comună internațională. În timpul desfășurării formelor de educație medicală veterinară continuă este interzisă folosirea exclusivă a denumirii comerciale a produselor medicinale veterinare, aceasta trebuie să fie dublată întotdeauna de DCI.
(8) Este interzisă deschiderea sau închiderea formelor de educație medicală veterinară continuă de către reprezentanții sponsorilor. Aceștia pot face doar anunțuri legate de organizarea neștiințifică (mese festive, transport, alte activități).
(9) Invitațiile de participare la EMVC vor purta antetul organizatorilor şi semnătura reprezentanților acestora, vor conține denumirea formei de EMVC şi cel puțin un sumar al programului acesteia. De asemenea, vor fi menționate codul de creditare si numărul de puncte de EMVC acordate de către Colegiul Medicilor Veterinari.
Invitația poate conține denumirea sponsorului/sponsorilor, însă nu şi sigla sau semnătura acestuia/acestora.
(1O) Sunt permise afișarea de panouri publicitare ale sponsorului, precum şi distribuirea de materiale promoționale participanților doar în afara sălii de desfășurare a evenimentului. Siglele şi menționarea sponsorilor pe materialele publicitare se vor poziționa în partea inferioară a acestora."

După cum știți, am încercat cu un efort financiar demn de remarcat să ținem departe reclamele comerciale de website-urile noastre și de Revistele Veterinarul. Dar aceste prevederi ne arată încă o dată că pregătirea continuă este tratată de CMVRO ca un element esențial al practicii și deontologiei medicale veterinare și ca urmare suntem toți obligați să respectăm principii de bună cuviință, înaintea celor legale. Salutăm această decizie și sperăm ca toți formatorii acreditați să respecte aceste prevederi care fac bine profesiei noastre. Astfel ne recâștigăm demnitatea și respectul. Medicii veterinari nu sunt comercianți, nu sunt distribuitori și nici promotori. Nu este corect să recomandăm un medicament, o dietă sau un tratament pe baza profitului sau avantajelor obținute. Respectarea acestui principiu de către tot corpul medical, va duce în final la un câștig mult mai mare decât un mic comision.

Pentru medicii veterinari de liberă practică a rămas obligativitatea întrunirii unui număr de minim 120 puncte pe an.

Dar, și acest lucru este extrem de important sunt câteva condiții:

1. Pentru evenimentele desfăşurate/efectuate online va fi luat în considerare în calculul punctajului anual, doar punctajul aferent pentru un singur eveniment din fiecare tip (un singur curs online şi un un singur webinar) efectuat/desfăşurat pe durata unei luni calendaristice, indiferent de numărul celor efectuate/desfăşurate în luna respectivă.

2. În cazul în care atestatul de liberă practică, a fost eliberat în cursul anului, pentru anul respectiv, medicii veterinari trebuie să întrunească un număr de 10 puncte/lună de la data eliberării.

Ce obligații aveți din 2024


1. Să realizați 120 puncte pe parcursul întregului an.
2. Să aveți minim 10 puncte în fiecare lună a anului. 
3. Diplomele sunt exclusiv pentru anul în care ați efectuat pregătirea (care se va corela cu dovezile de la organizatori).
4. Să completați până pe data 20 ianuarie a anului următor raportul de autoevaluare.

În cazul neîndeplinirii cerinţelor privind punctajul, se vor emite de către CJDL decizii de suspendare a Atestatelor de liberă practică pentru minim 30 de zile, care vor fi redactate şi transmise medicilor veterinari în cauză, până la data de 25 februarie si se va opera situaţia în baza de date.

Concluzie


Acestea sunt prevederile noului act normativ emis de CMVRO. Acesta aduce unele elemente de noutate în ceea ce privește atât îndatoririle organizatorilor de programe de pregătire continuă, cât și îndatoriri ale medicilor veterinari. Salutăm acest nou act normativ și mai ales apreciem implicarea CMVRO în scoaterea medicului veterinar din zona gri către o zonă mai luminoasă reflectată de o creștere a importanței și valorii intrinseci a profesiei. Par cuvinte mari, dar acesta este adevărul. Doar astfel se poate dezvolta o profesie liberală, bazată pe reguli clare, stabile și create în avantajul celor care o compun, în cazul nostru medicii veterinari.

Dacă nu v-am convins de utilitarea acestui nou act normativ  aș să vă provoc la o discuție. Studiile aprofundate arată că menținerea sănătății creierului la vârste înaintate se poate realiza prin stimularea proceselor cerebrale, apelând la învățarea de lucruri noi. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în publicația Știința Psihologiei, care a descoperit noi exerciții pentru creier care pot preveni instalarea bolilor degenerative specifice îmbătrânirii, precum demența sau sindromul Alzheimer. Cercetătorii Universității din Texas au arătat că nu este suficient ca un vârstnic să dezlege integrame sau să citească o carte, ci mai degrabă este necesar să se implice în realizarea un lucru provocator cu care nu s-a familiarizat în trecut și care exercita o stimulare intensă din punct de vedere mental și social. Și cum este clar că nu putem ocoli îmbătrânirea, iar medicina veterinară este un loc unde putem și trebuie să învățăm permanent, cred că sunt suficiente argumente să vă îndemn să luați pregătirea continuă ca pe un tratament preventiv, evitând pe cât posibil tratamentul curativ. Desigur, dacă nu mergeți chiar să învățați ceva nou (poate vă implicați în hobby-uri noi) sau să rememorați chestii mai vechi. Până la urmă noi câștigăm bani din ceea ce cunoaștem, nu din ceea ce vindem... sau mă înșel? 

Să auzim numai de bine.