Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un numar suprinzator de mare de caini sufera de hiperadrenocorticism. Aceste simptome sunt legate de cantitatile excesive de hormoni - glucocorticoizi - din organism.

Din pacate insa, diagnosticarea bolii este complicata de faptul ca nivelurile de glucocorticoizi fluctueaza in mod natural iar metodele de masurare a concentratiei de hormoni din sange ofera doar o imagine a situatiei actuale. Cercetari recente efectuate la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena au aratat ca glucocorticoizii se acumuleaza in parul animalelor si ca analiza firului de par de caine poate oferi un diagnostic preliminar rapid si de incredere.


Aceste rezultate au fost publicate in cel mai recent numar al Jurnalului Veterinar de dermatologie.

In urma cu aproape un secol, Harvey Cushing a publicat cazul unei tinere femei care prezenta simptome neobisnuite deoarece glandele ei produceau cantitati excesive de ceva. Cercetarile ulterioare au aratat ca era vorba de un set de hormoni denumiti glucocorticoizi, produsi de glandele suprarenale, astfel ca acum sindromul Cushing este mult mai cunoscut decat hiperadrenocorticismul, cel putin de catre cei care-l pot pronunța.
Conditia este deosebit de frecventa la caini, mai ales la cainii care imbatranesc. Cele mai multe cazuri rezulta dintr-o tumoare in glanda pituitara, iar unele se leaga de tumori la nivelul uneia din glandele suprarenale insasi.

Imbatranirea naturala sau bolile serioase

Una din problemele principale ale diagnosticarii hiperadrenocorticismului este aceea ca simptomele apar doar treptat, astfel ca atat proprietarii si medicii veterinari le trec initial cu vederea sau le atribuie altor cauze, cum ar fi varsta inaintata. Boala Cushing este asociata cu consumul excesiv de lichide si urinarea si supraalimentarea ceea ce duce la un aspect pantecos si la pierderea parului. Toate aceste simptome pot proveni de la o varietate de cauze, astfel incat chiar si atunci cand medicul veterinar suspecteaza Boala Cushing, este dificil sa fie un diagnostic sigur. Din pacate, metodele utilizate in mod obisnuit pentru testa conditia, sunt complicate si costisitoare - si de regula ofera informatii doar despre concentratia de hormoni de la data luarii probei de sange, cand animalul poate avea niveluri neobisnuit de mari din cauza stresului asociat cu examinarea.

Analiza parului de caine arata dezechilibrul hormonal

Claudia Ouschan si colegii de la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena au decis sa caute o modalitate de monitorizare a nivelurilor de glucocorticoizi pe termen lung. Cum este cunoscut faptul ca hormonii sunt prezenti in par, cel putin la oameni, Ouschan a decis ca masurarea concentratiilor de glucocorticoizi din parul de caine ar putea reprezenta o modalitate de diagnosticare a bolii Cushing fara a provoca animalelor suferinta inutila.

Astfel, ea a comparat nivelurile de cortizol, corticosteron si cortizon din parul a 12 caini cu hiperadrenocorticism cu cele de la 10 caini sanatosi. Rezultatele au fost uimitoare: toti cei trei hormoni au fost gasiti in nivelurile mult mai mari in parul de caine cu Boala Cushing, decat in grupul de control, cu o crestere deosebit de pronuntata a cortizolului.

Importanta descoperirii este clara. Asa cum spune Ouschan ”am demonstrat ca nivelul de cortizol din parul de caine este mult mai mare atunci cand animalele au hiperadrenocorticism. Masurarea cortizolului din par este mult mai usoara si mai putin dureroasa pentru animal decat alte teste pentru boala si ne-am gandit ca metoda are sanse mari sa fie utilizata ca metoda rapida si neinvaziva pentru diagnosticarea hiperadrenocorticismului”.

Journal Reference:

Claudia Ouschan, Alexandra Kuchar, Erich Möstl. Measurement of cortisol in dog hair: a noninvasive tool for the diagnosis of hypercortisolism. Veterinary Dermatology, 2013; 24 (4): 428 DOI: 10.1111/vde.12043