Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

ANSVSA a postat pe site-ul sau in data de 16 mai 2017 o noua varianta a proiectului de OUG pentru modificarea si completarea Legii nr. 160/1998 privind exercitarea profesiei de medic veterinar. Prin noua forma, ANSVSA propune modificarea Art.4 litera i) si Art. 37 dupa cum urmeaza:



Articolul 4, litera i) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „i) prescrierea produselor medicinale veterinare.” in locul formei actuale din lege: „i) comercializarea cu amanuntul si utilizarea produselor biologice, antiparazitare de uz special si medicamentelor de uz veterinar;”

Articolul 37 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(1) Medicamentele si produsele antiparazitare de uz veterinar se comercializeaza numai din depozite farmaceutice veterinare, puncte farmaceutice veterinare si farmacii veterinare.

(2) infiintarea si functionarea depozitelor farmaceutice veterinare, a farmaciilor veterinare si a punctelor farmaceutice veterinare se realizeaza conform prevederilor legislatiei aplicabile in vigoare; in cazul in care acestea se infiinteaza in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, o cota din capitalul social poate fi detinuta de un medic veterinar, indiferent de marimea acestei cote.

(3) Activitatea din cadrul farmaciilor veterinare si al punctelor farmaceutice veterinare este coordonata de medici veterinari cu drept de libera practica.

(4) Depozitele farmaceutice veterinare, farmaciile veterinare si punctele farmaceutice veterinare functioneaza in baza autorizatiei/inregistrarii sanitare - veterinare emise de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin directiile sanitare - veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

(5) Produsele medicinale veterinare, a caror comercializare cu amanuntul nu este interzisa prin lege, pot fi comercializate cu amanuntul prin farmacii veterinare si puncte farmaceutice veterinare, fie pe baza de prescriptie, fie fara prescriptie, dupa caz; lista produselor medicinale veterinare care se comercializeaza pe baza de prescriptie, precum si cerintele de comercializare a acestora se stabilesc de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

(6) Produsele biologice de uz veterinar se comercializeaza din unitati autorizate sanitar - veterinar.

(7) Produsele medicinale veterinare care contin substante din categoria stupefiante, psihotrope, precum si produse medicinale veterinare care contin substante aflate sub control national sunt utilizate si se administreaza doar de catre medicii veterinari, atat la sediul unitatilor de asistenta medicala veterinara, cat si in conditii de teren.

(8) Utilizarea produselor medicinale veterinare este in responsabilitatea medicului veterinar; unitatile medical-veterinare pot comercializa cu amanuntul numai acele produse medicinale veterinare pe care le folosesc in actul medical, a caror comercializare cu amanuntul nu este interzisa prin lege si care sunt inregistrate in registrul de consultatii si tratamente.

(9) Este interzisa comercializarea cu amanuntul online a produselor medicinale veterinare cu timp de asteptare, a produselor medicinale veterinare altele decat cele cu timp de asteptare, dar care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala veterinara, fara dovada acesteia, a produselor imunologice, a produselor care contin substante din categoria psihotrope, stupefiante, precum si a produselor medicinale veterinare care contin substante aflate sub control national; in cazul in care, prin legislatia europeana, comercializarea cu amanuntul online a produselor medicinale veterinare este altfel reglementata, prevaleaza prevederile legislatiei europene.

(10) Proprietarii ori detinatorii de animale pot detine si administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobindite legal, fie prin achizitie pe baza de prescriptie, fie prin achizitie fara prescriptie, dupacaz,sub supravegherea medicului veterinar.”
Intrucat adoptarea acestor noi prevederi va avea impact major asupra activitatii medicului veterinar de libera practica va invitam sa va exprimati opinia folosind formularul electronic de pe site-ul www.ansvsa.ro (Electronic, prin formular de contact on-line) accesand link-ul de mai jos pana pe data de 26 mai inclusiv.

http://www.ansvsa.ro/ordonante-de-urgenta-ale-guvernului/

Opinia fiecarui medic veterinar conteaza!