Miercuri, Mai 01, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

In Malaezia s-a dezvoltat un spray intranazal care foloseste o bacterie izolata in aceasta tara si care s-a demonstrat ca ofera o mai buna protectie impotriva infectiilor cu Mannheimia haemolytica.


Universitatea Putra din Malaezia a lansat la sfarsitul anului trecut un nou vaccin impotriva bolilor pneumatice la capre si la oaie care a fost dezvoltat si patentat de catre oamenii sai de stiinta.

Lansarea produsului STVac7, primul vavcin sub forma de spray intranazal pentru capre si oi a fost oficial anuntat de catre Ministrul malaezian de Stiinta, Tehnologie si Inovatie, Datuk Dr Abu Bakar Mohamad Diah, in cadrul unei ceremonii restranse, pe 24 octombrie 2013.

Vaccinul a fost dezvoltat si testat intre 1998 si 2005 de catre oamenii de stiinta ai universitatii malaeziene, condusi de catre Prof Dr Mohd Zamri Saad de la Facultatea de Medicina Veterinara. Brevetul pentru vaccin a fost comercializat catre Fed Tech Sdn Bhd pentru RM4milioane, iar companie a desemnat firma Bio-Angle Vacs SDn Bhd sa se ocupe de productia si marketingul vaccinului, a declarat Prof Datuk Dr Mohd Fauzi Hj Ramlan, vice-cancelarul Universitatii. Acesta a mai adaugat ca este increzator ca vaccinul va putea sa patrunda pe piata, deoarece numai in Malaezia exista in prezent 600.000 de oi si capre si cifra se preconizeaza ca va creste pana la 1 milion in 2015.

Colaborarea universitatii si firma care il va produce va asigura productia acestuia conform bunelor practici de fabricatie (GMP), de vreme ce se vor folosi facilitatile centrului de servicii din cadrul Facultatii de Biotehnologie si Stiinta Biomoleculare din cadrul Universitatii. Dr. Fauzi a declarat că centrul a fost infiintat in 1999 si ca este echipat cu facilitati de productie de produse biotehnologice, inclusiv facilitati de ambalare si imbuteliere.