
- Detalii
- Noutăți Medicale
Oamenii de stiinta confirma functionalitatea sistemului de ventilatie de urgenta pentru cai
Stopul respirator sau stopul cardiovascular la animalele in aer liber reprezinta o mare provocare pentru medicii veterinari. Echipamentul de ventilatie este, in general, dificil de pus in functiune si necesita electricitate si aer comprimat.
Stopul respirator sau stopul cardiovascular la animalele in aer liber reprezinta o mare provocare pentru medicii veterinari. Echipamentul de ventilatie este, in general, dificil de pus in functiune si necesita electricitate si aer comprimat.
Anestezistii de la Univesitatea de Medicina Veterinara din Viena (Vetmundi Viena) au dezvoltat un dispozitiv ieftin pentru ventilatia animalelor mari. Este usor de transportat si poate salva vietile animalelor in situatii de urgenta. Intr-o publicatie recenta din Jurnalul de Educatie Veterinara Ecvina, oamenii de stiinta au confirmat faptul ca ventilatorul de urgenta functioneaza la cai.
Tratamentul medical al cailor presupune nu doar cunostinte de specialitate, dar si echipamente specializate. Plamanii cailor sunt mari si atunci cand respira, caii iau un volum mare de aer. Nu este usor sa furnizezi acest lucru in caz de urgenta. Sisteme respiratorii adecvate sunt disponibile in spitale, dar nu sunt intotdeauna acolo atunci cand acestea sunt necesare, de exemplu in hambar, in padure, in timpul transportului sau in alte locuri in care situatiile de urgenta nu pot fi evitate.
Un burduf pentru a umfla plamanii
Yves Moens este seful clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva Perioperatorie de la Universitatea din Viena. El si colegii sai au fost multa vreme preocupati de numarul de cai care mor de cauze ce pot fi evitate din cauza lipsei unui dispozitiv de ventilatie adecvat. Oamenii de stiinta au conceput o pompa de ventilatie pentru animalele mari, cu care medicii veterinari pot pur si simplu sa resusciteze rapid animalele. Dispozitivul este similar unui burduf folosit pentru umflarea saltelor cu aer si este usor de transportat si de utilizat. In caz de urgenta, medicul veterinar poate intuba animalul la fata locului prin introducerea unui tub de respiratie in traheea acestuia. Pompa ventilator este conectata la burduf si operata de picior. Expiratia este efectuata prin intermediul unui al doilea ventil care este controlat manual.
Micul dispozitiv produce suficient aer pentru ventilatie
Un cal adult are nevoie de cinci sase litri in plamani pentru a fi in masura sa obtina suficient oxigen. Un burduf corespunzator mare ar fi prea mare pentru a putea fi manevrat de catre un singur om si nu ar putea fi transportat intr-o masina conventionala. Desi ventilatorul de urgenta Vetmundi poate oferi doar 2,5 litri de aer, cercetatorii au crezut ca ar fi suficient pentru respiratia cailor, daca burduful este actionat de cateva ori in succesiune rapida. Acestia au testat idea pe cinci cai anesteziati in timpul unei operatii de castrare pe o pasune. Veterinarii au fost in masura sa demonstreze ca aerisirea treptata cu pompa de 2,5 litri de aer este suficienta pentru a mentine animalele in viata.
Respiratia in aer liber ofera siguranta oamenilor si animalelor
In ultimele decenii, medicina anesteziei pentru oameni si animale a dezvoltat o gama larga de echipamente si medicamente foarte sofisticate. Cercetatorii de la Vetmundi dezvolta tehnici avansate de ventilatie si echipamente avansate de ventilatie pentru a reduce riscurile in timpul interventiei chirugicale.
Pompa respiratorie este unul din aceste rezultate. ”Aceasta imbunatateste siguranta animalelor mari in domeniu, atat in timpul anesteziei de rutina cat si in cazuri de urgenta. Aceasta va ajuta de asemenea medicii veterinari sa ofere primul ajutor in caz de urgenta in aceste circumstante respectand prevederile de buna practica”, a declarat Moens. Pompa respiratorie nu este scumpa, este usor de utilizat si va ajuta medicii veterinari sa trateze animalele pe teren.
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma
Recurența - cuvântul secret
- Madalina Toma
Leadership în medicina veterinară - adaptare, inovație și stiluri de conducere eficientă
- Madalina Toma
Vânzarea cabinetelor veterinare - O tendință în creștere către lanțuri și multinaționalei
- Madalina Toma