Joi, Iulie 03, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Medicul veterinar Viorel Andronie, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania a adus cateva precizari legate de obtinerea si utilizarea termenului de medic veterinar specialist pentru medicii veterinari din Romania. 

Medicul veterinar Viorel Andronie, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania a adus cateva precizari legate de obtinerea si utilizarea termenului de medic veterinar specialist pentru medicii veterinari din Romania. 

1. Obtinerea titlului de „medic veterinar specialist” in conditiile legislatiei actuale, de catre un medic veterinar cu cetatenie romana se poate realiza prin doua posibilitati:

  1. sa urmeze cursurile unui Colegiu European si sa obtina titlul de diplomat/medic veterinar specialist intr-un anumit domeniu si apoi sa fie recunoscut automat de catre CMVRO conform procedurii stabilite in Hotararea 60/2015. CMVRO tine si publica pe site-ul propriu lista medicilor veterinari specialisti care au cetatenie romana. 
  2.  sa urmeze un curs de specializare autorizat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) conform Ordonantei Guvernului 129/2000 si sa obtina un certificat de absolvire insotit de competentele dobandite.Pentru ca un curs sa fie autorizat este nevoie de existenta unui Standard ocupational pentru fiecare specializare, aprobat de catre ANC. Pana la aceasta data exista doar un singur Standard ocupational pentru medic veterinar-oncologie comparata aprobat de ANC, dar niciun curs autorizat de catre ANC.Conform legislatiei europene cursurile de specializare sunt cursuri de nivel 8, in acord cu European Qualifications Framework (EQF), iar conform legislatiei nationale romane ele pot fi organizate exclusiv de catre universitati acreditate din Romania.

2. Utilizarea titlului de „medic veterinar specialist” in exercitarea profesiei de medic veterinar pe teritoriul Romaniei, de catre un medic veterinar roman este permisa, doar daca acesta detine un titlu de diplomat/medic veterinar specialist emis de catre un Colegiu european si recunoscut de catre CMVRO sau detine un certificat de absolvire insotit de supliment descriptiv al competentelor dobandite a unui curs de specializare autorizat de catre ANC, la o universitate acreditata din Romania.

 

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO