
- Detalii
- Noutăți Medicale
Peste 99% dintre câinii din SUA prezintă comportamente potențial problematice
Un studiu recent realizat de un cercetător de la Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences (VMBS), publicat în Journal of Veterinary Behavior, arată că peste 99% dintre câinii din Statele Unite manifestă comportamente considerate potențial problematice, cele mai frecvente fiind legate de atașament și separare, agresivitate și frică sau anxietate.
Un studiu recent realizat de un cercetător de la Texas A&M College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences (VMBS), publicat în Journal of Veterinary Behavior, arată că peste 99% dintre câinii din Statele Unite manifestă comportamente considerate potențial problematice, cele mai frecvente fiind legate de atașament și separare, agresivitate și frică sau anxietate.
Studiul, publicat recent în Journal of Veterinary Behavior, s-a bazat pe date colectate prin Dog Aging Project (DAP), o inițiativă care adună informații de la deținătorii de câini pentru a studia efectele îmbătrânirii și ce contribuie la o viață canină sănătoasă. Până în prezent, peste 50.000 de câini din diverse medii au fost înscriși în proiect.
Pentru fiecare dintre cele 28 de întrebări legate de comportament din chestionarele DAP, proprietarii au fost rugați să evalueze comportamentul câinelui lor pe o scară de la zero la patru, unde patru indica o problemă potențial gravă.
„În general, 99,12% dintre câini au avut cel puțin un răspuns care indica un comportament moderat sau sever într-un domeniu,” a declarat Dr. Bonnie Beaver, profesor în cadrul Departamentului de Științe Clinice pentru Animale Mici din VMBS și autoarea studiului.
„Majoritatea răspunsurilor sugerează că animalele nu au multe probleme, iar comportamentele problematice care apar sunt relativ minore. Proprietarii poate nu le consideră demne de atenție, dar aproape orice proprietar de câine se va confrunta cu un comportament cel puțin incomod.”
Dr. Beaver a explicat că întrebările din studiu nu reprezintă un diagnostic și multe comportamente se suprapun în mai multe categorii. De exemplu, anxietatea și separarea sunt deseori legate, dar au fost abordate separat în chestionar. De asemenea, un câine care mușcă din frică poate să nu fie evident în rezultate, întrucât agresivitatea și frica au fost analizate distinct.
Comportamentul – o componentă esențială a deținerii unui câine
Rezultatele studiului subliniază importanța comportamentului canin ca parte esențială a relației dintre câine și om, iar acesta ar trebui abordat cu seriozitate de către proprietari și medici veterinari, pentru a preveni escaladarea problemelor minore în unele severe.
„Unele studii arată că doar 50% dintre medicii veterinari pun întrebări legate de comportamentul câinilor în timpul consultațiilor, iar proprietarii poate nu se gândesc să menționeze un lucru care îi deranjează,” a spus Beaver. „Acest lucru trebuie să se schimbe, pentru a nu rata jumătate dintre probleme.”
„Este important ca proprietarii să învețe să citească limbajul corpului câinelui și să discute cu medicul veterinar despre orice comportament care îi deranjează,” a adăugat ea. „Medicul veterinar poate ajuta la identificarea cauzei și la găsirea unei soluții.”
Reacții diferite la aceleași comportamente
Reacția proprietarilor la comportamentele câinilor variază, ceea ce poate îngreuna identificarea și tratarea acestora.
„De exemplu, am avut odată un caniche pitic care a fost adus la consultație pentru că lătra excesiv,” a relatat Dr. Beaver. „În istoricul pacientului am aflat că obișnuia să urineze frecvent pe un covor persan, dar acest comportament nu îl deranja pe proprietar la fel de mult ca lătratul.”
Pentru a obține o imagine completă a comportamentului unui câine, medicii veterinari trebuie adesea să formuleze întrebările în mai multe moduri.
„Proprietarii nu aduc întotdeauna în discuție problemele de comportament în timpul consultației,” a spus Beaver. „Dacă un câine mușcă pe cineva când iese din cabinet, atunci vor menționa. Dar dacă s-a întâmplat în urmă cu trei luni, poate nu consideră important.”
„Un chestionar completat înainte de consultație le oferă timp să reflecteze și crește șansa de a discuta despre probleme comportamentale,” a explicat ea.
Când un comportament devine periculos
Deși comportamentele minore sunt frecvente și adesea inofensive, unele pot deveni periculoase și necesită atenție specială.
„Fiecare specie are comportamente pe care oamenii nu le înțeleg,” a afirmat Beaver. „Dacă un comportament este periculos pentru tine sau alte persoane, ai nevoie de ajutor și trebuie analizat mediul în care trăiește animalul pentru a identifica posibilele declanșatoare.”
Una dintre cele mai comune forme de comportament periculos la câini este agresivitatea — manifestată prin mârâit, atac sau mușcătură — dar cauzele nu sunt întotdeauna evidente.
„Agresivitatea este un comportament normal în rândul animalelor și apare dintr-un motiv,” a spus Beaver. „Trebuie analizat contextul: este câinele speriat? Se simte amenințat de un copil care se apropie prea mult, de cineva care îl privește fix sau de un câine mai mare? Ca veterinari, trebuie să înțelegem situațiile în care apar aceste reacții pentru a încerca să înțelegem ce se întâmplă în mintea animalului.”
„Animalele gândesc,” a adăugat ea, „dar probabil nu o fac la fel ca noi.”
Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a comportamentelor agresive este educarea proprietarilor despre limbajul corpului câinelui, pentru a recunoaște din timp emoții precum frica.
„Informațiile sunt ușor accesibile online, inclusiv din surse veterinare,” a spus Beaver. „De asemenea, puteți cere materiale explicative medicului veterinar.”
Părinții cu copii mici trebuie să fie deosebit de atenți în preajma câinilor, deoarece copiii sunt cei mai puțin capabili să înțeleagă semnalele transmise de animale.
„Persoanele cel mai des mușcate sunt copiii sub 7 ani,” a avertizat Beaver. „Dacă aveți copii și un câine, asigurați-vă că sunt întotdeauna supravegheați. Nu permiteți copiilor să se urce pe câine sau să-l tragă de blană ori de urechi. Și învățați-i să nu se apropie de un câine — chiar și de cel al familiei — decât dacă sunt însoțiți de un adult”.
Sursa: phys.org
Articole cu același subiect:
Articole similare
Cumpărarea impulsivă a câinilor în pandemie: Ce spun proprietarii după 21 de luni
Achiziționarea câinilor în perioada pandemiei a fost o tendință puternică, însă un nou studiu arată că această decizie a adus atât bucurii, cât și provocări pentru proprietari. Deși majoritatea...
Imagistica prin rezonanta magnetica in patologia cerebrala la caine- procese inflamatorii
Procesele inflamatorii sau infectioase care afecteaza sistemul nervos central pot fi de asemenea usor de diagnosticat cat si greu si frustrant de diagnosticat pentru medicul radiolog. Unele exemple...
Piometrul
Importanţa clinică a piometrului la căţea este deosebită, ţinând cont de fecvenţa mare, precum şi de prognosticul grav, atât din punct de vedere al reproducerii, cât şi vital.
Ruptura ligamentului cruciat cranial la caine. Simptome si diagnostic
Ruptura de ligament cruciat cranial este pe departe patologia cea mai frecvent intalnita la caine, dintre afecţiunile genunchiului.
Etiopatogeneza tulburarilor de comportament idiopatice, simptomatice sau secundare unor boli neurologice
Bolile functionale si organice ale sistemului nervos pot contribui, si ele, la modificarea obiceiurilor, indeosebi a celor sociale.
- Detalii
- Bianca Hrib
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro