- Detalii
- Noutăți Medicale
Progres major în dezvoltarea vaccinurilor administrate pe cale mucoasă
Cercetătorii de la Institutul Pirbright și Universitatea din Oxford au făcut un pas important în dezvoltarea vaccinurilor administrate pe cale mucoasă, folosind porcii ca model pentru a studia răspunsurile sistemului imunitar. Studiul demonstrează că răspunsurile imune din sânge pot reflecta cu precizie cele din plămâni, deschizând calea pentru testarea și implementarea vaccinurilor respiratorii umane.
Cercetătorii de la Institutul Pirbright și Universitatea din Oxford au făcut un pas important în dezvoltarea vaccinurilor administrate pe cale mucoasă, folosind porcii ca model pentru a studia răspunsurile sistemului imunitar. Studiul demonstrează că răspunsurile imune din sânge pot reflecta cu precizie cele din plămâni, deschizând calea pentru testarea și implementarea vaccinurilor respiratorii umane.
Oamenii de știință au fost interesați de administrarea vaccinurilor pe cale mucoasă, mai degrabă decât prin injecții IM, de când pandemia SARS-CoV-2 a fost declarată în 2020. Echipele de la Institutul Pirbright și de la Universitatea din Oxford au folosit porcii ca model pentru a explora răspunsurile sistemului imunitar la vaccinurile antigripale administrate pe cale mucoasă.
Tractul respirator
Deoarece nu este posibilă o măsurare completă a răspunsurilor imune în plămânii umani, cercetătorii au folosit porci, deoarece tractul lor respirator este similar din punct de vedere anatomic și funcțional cu cel uman.
Probele prelevate atât din plămânii, cât și din sângele porcilor vaccinați, cu ajutorul modelării matematice, au arătat că răspunsurile pulmonare pot fi prezise pe baza analizelor de sânge, ceea ce facilitează evaluarea eficacității vaccinului la om.
„Pentru a aduce viitoarele vaccinuri pe piață, este esențial să se definească corelații de protecție - markeri care pot prezice în mod fiabil eficacitatea vaccinului, la om. Studiul nostru a explorat potențiale teste, perioade de prelevare și tipuri de probe (cum ar fi probe de sânge și de plămâni), care ar putea defini corelații de protecție la om”, a declarat Simon Gubbins, șeful departamentului de biologie a transmiterii la Institutul Pirbright.
Răspunsurile sangvine
„Cercetarea a constatat că răspunsurile imune din sânge ar putea reflecta în mod fiabil cele din plămâni, oferind astfel o modalitate practică de a evalua eficacitatea vaccinurilor care vizează sistemul respirator. Descoperirile oferă o perspectivă esențială asupra modului în care răspunsurile imune pot fi măsurate din probe de sânge ușor accesibile și reprezintă o bază pentru testarea viitoare a vaccinurilor administrate pe cale mucoasă în studiile clinice”, a adăugat Dame Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Institutul de Științe Pandemice de la Universitatea din Oxford.
Concluziile studiului, publicate în Frontiers in Immunology, pun bazele dezvoltării vaccinurilor respiratorii umane, au declarat cercetătorii.
Sursa: vettimes.co.uk
Articole cu același subiect:
Articole similare
Studiu pe porci: un pas înainte către un posibil vaccin universal împotriva gripei
Cercetători de la Institutul Pirbright și Universitatea Oxford explorează noi metode de vaccinare împotriva gripei prin activarea celulelor T ale sistemului imunitar, nu doar a anticorpilor, pentru...
Un nou vaccin pentru protejarea bovinelor de o boală mortală transmisă de căpușe, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Missouri
Echipa de cercetare a creat vaccinul prin modificarea genetică a agentului patogen Anaplasma marginale , imunizând cu succes bovinele împotriva anaplasmozei bovine.
Astéria Feline Coronavirus: un nou kit pentru diagnosticarea coronavirusului felin
În octombrie 2024, Enalees, o companie franceză din domeniul diagnosticării moleculare rapide pentru sănătatea animalelor, a anunțat lansarea unui nou kit de diagnostic gata de utilizare special...
Sarcocystis miescheriana: detecție moleculară rară într-o carcasă de porc în Polonia
Institutul Național de Cercetări Veterinare din Polonia raportează prima detectare moleculară a Sarcocystis miescheriana într-o carcasă de porc . Cercetarea confirmă doar a patra apariție cunoscută...
Autoritățile din Elveția permit importul vaccinului împotriva BTV-3
Elveția a permis recent utilizarea unui vaccin neautorizat din UE împotriva bolii limbii albastre cu serotipul 3 (BTV-3), pentru a combate un val iminent de infecții așteptat în 2025. Decizia vine...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
-
Coaptația externă la păsări: bandaje și atele
- Echipa Veterinarul.Ro
Traumatismele ortopedice pun rareori viața în pericol. Mai întâi stabilizați pacientul prin...
Noutăți Medicale PETToate
-
Efuziunea pleurală felină: diagnosticare in house pentru cazurile de urgență
- Echipa Veterinarul.Ro
Analiza efuziunii pleurale feline în clinică, combinată cu alte teste diagnostice realizate in...
-
Boala autoimună cu implicații ale sănătății orale la animale de companie
- Monica Nita
PV este o boală autoimună erozivă și ulcerativă care afectează pielea și mucoasa bucală a...
-
Extracția carnasierului la câine - prezentare caz
- DR CIOCAN ILIE
S-a prezentat la Cabinetul Stomatologic un câine Doberman, Rex, mascul în vârstă de 10 ani,...
Noutăți Articole Specializate Business
Noua versiune a declarației unice 2025 oficializată de ANAF: Ce trebuie să știe PFA-urile
- Echipa Veterinarul.Ro
Beneficiul de netaxare pentru salariul minim brut continuă în 2025: Condiții și aplicare
- Echipa Veterinarul.Ro
Impozitul pe dividende crește la 10% pentru distribuțiile după 1 ianuarie 2025
- Echipa Veterinarul.Ro
Modificări la impozitul micro de anul acesta: plafon redus și eliminarea restricțiilor pentru consultanță și management
- Echipa Veterinarul.Ro