Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Recunoasterea Calificarilor Profesionale (Directiva 2005/36/CE)

raportul privind functionarea in practica a directivei a fost publicat de catre Comisia Europeana. Raportul, realizat de catre Departamentului privind Piata Interna al Comisiei, identifica domeniile comune de interes, cum ar fi reticenta statelor membre de a permite mobilitatea temporara a profesionistilor. Comisia publica simultan mai mult de 170 de rapoarte privind recunoasterea calificarilor profesionale de la autoritatile statelor membre.

Concluzia principala a acestor rapoarte este ca recunoasterea automata a calificarilor este in ansamblu o realizare pozitiva pentru profesionisti si pentru autoritati, dar o serie de probleme merita analizate in continuare cum ar fi extinderea punerii in aplicare a mecanismului de alerta proactiva de malpraxis intre statele membre, cerintele de formare in general. Urmatorii pasi sunt: o ampla consultare publica cu privire la normele care sunt in vigoare (pentru a fi lansat pana la sfarsitul acestui an), un raport de evaluare (in toamna anului 2011) si o Carte verde (in 2012).

Care sunt principalele constatari facute pana acum?

Raportul Departamentului de Piata Interna al Comisiei privind problemele care au aparut pana in prezent in punerea in aplicare a Directivei evidentiaza intarzierile de pana la trei ani de catre statele membre privind punerea in aplicare a directivei. In plus, statele membre par sa fie reticente in a permite profesionistilor sa furnizeze servicii pe o baza temporara, fara o verificare prealabila a calificarilor; fata de aceasta, o exceptie permisa de directiva pentru profesiile care au implicatii in sanatatea publica si siguranta pare a fi utilizate pe scara larga. O alta inovatie a Directivei 2005, este conceptul de platforme comune - care are menirea de a facilita procedurile de recunoastere in cazul in care recunoasterea necesita masuri compensatorii - sa dovedit ca nici o platforma de succes nu a fost adoptata pana in prezent. In cele din urma, beneficiile unui cod de conduita pentru autoritatile competente nu au fost pe deplin realizat. Exista riscul ca oamenii vor continua sa intampine dificultati atunci cand doresc sa aiba recunoasterea calificarilor lor profesionale intr-un alt stat membru.

Rapoartele din partea autoritatilor statelor membre ofera dovezi privind modul in care functioneaza directiva pe teren si ceea ce trebuie imbunatatit. Experienta a autoritatilor din statele membre, arata ca o serie de aspecte merita o examinare suplimentara, cum ar fi:

- Cerintele de formare: Directiva prevede cerinte minime de formare profesionala pentru anumite profesii din domeniul sanatatii (medici, stomatologi, asistente medicale, moase, farmacisti) si medic veterinar, care, uneori, dateaza de mai mult de 30 de ani. Un numar considerabil de autoritatile considera ca aceste cerinte ar trebui reexaminate; aproape toate autoritatile competente pentru profesiile in cauza au un sistem de recunoastere automata a calificarilor in cauza.

- Cunostinte de limba pentru profesionistii din domeniul sanatatii: persoanele care beneficiaza de recunoasterea calificarilor lor ar trebui sa aiba cunostintele lingvistice necesare pentru exercitarea profesiei lor in statul membru gazda.

- Recunoasterea automata in segmentul ambarcatiuni, comert si industrie: exista un apel pentru examinarea normelor in cauza, care dateaza din anii 1960 (in special, pentru actualizarea listei de activitati).

- Aplicatii electronice: rapoarte arata ca, in general, procedurile de recunoastere nu poate fi completat integral prin mijloace electronice.

- Cooperare administrativa, care este construit pe piata interna. Sistemului de informare (IMI) este la inceput. Un mecanism de alerta proactiva, asigurarea schimbului de informatii intre autoritatile nationale prompt cu privire la cazurile de malpraxis profesionale (pentru toate cazurile care nu sunt inca reglementate in temeiul Directivei privind serviciile, in special pentru profesionistii din domeniul sanatatii) trebuie sa fie luate in considerare.

Care sunt urmatorii pasi?

Comisia intentioneaza sa lanseze o consultare publica, in scopul de a obtine reactii de la profesionisti, angajatori, consumatorii si cetatenii cu privire la modul in care directiva functioneaza pentru ei, in practica.

Un raport de evaluare finala va fi publicata in toamna anului 2011. Acest raport va fi urmat de o carte verde care prezinta optiunile posibile pentru o revizuire a directivei (pana in 2012).

Ce inseamna directiva recunoasterii calificarilor profesionale?

Directiva privind recunoasterea calificarilor profesionale este o cheie pentru profesionisti pentru a profita pe deplin de potentialul pietei unice in gasirea unui loc de munca sau extinderea afaceri lor intr-un alt stat membru. Aceasta acopera mai mult de 800 de profesii reglementate in statele membre si care poat fi urmarite doar in cazul in care anumite calificari profesionale au fost dobandite. Un numar de profesionisti din sectorul sanatatii si arhitectii se bucura de recunoastere automata a calificarilor lor bazate pe o armonizare a conditiilor de formare profesionala respective pe intreg teritoriul UE.

Directiva permite accesul usor la diverse activitati in artizanat, comert si sectoare industriale prin furnizarea de recunoastere a exercitarea anterioara a activitatii in cauza, ca dovada suficienta a aptitudini si cunostintelor necesare. Pentru restul profesiilor, directiva prevede un sistem de recunoastere reciproca a calificarilor de la caz la caz, in scopul de a permite cetatenilor calificati pentru a fi recunoscute calificarilor lor in statul membru gazda in cazul in care doresc sa lucreze.