Sâmbătă, Aprilie 26, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Importul de bovine, porcine și ovine și de produse derivate din acestea din Germania în Regatul Unit a fost interzis pentru a proteja fermierii britanici și mijloacele lor de subzistență. Certificatele de sănătate GB nu vor mai fi eliberate pentru animalele susceptibile la febră aftoasă, inclusiv pentru toate animalele vii și carnea proaspătă și produsele de origine animală.

Importul de bovine, porcine și ovine și de produse derivate din acestea din Germania în Regatul Unit a fost interzis pentru a proteja fermierii britanici și mijloacele lor de subzistență. Certificatele de sănătate GB nu vor mai fi eliberate pentru animalele susceptibile la febră aftoasă, inclusiv pentru toate animalele vii și carnea proaspătă și produsele de origine animală.

Medicul veterinar șef din Regatul Unit îndeamnă, de asemenea, crescătorii de animale să rămână vigilenți la semnele clinice ale febrei aftoase, în urma confirmării unui caz de boală în Germania. În prezent, nu există niciun caz în Regatul Unit. 

Febra aftoasă nu prezintă niciun risc pentru siguranța umană sau alimentară, dar este o boală virală extrem de contagioasă a bovinelor, ovinelor, porcinelor și a altor animale cu copite bifurcate; prin urmare, crescătorii de animale trebuie să fie absolut riguroși în ceea ce privește biosecuritatea, întrucât aceasta este esențială pentru protejarea sănătății și bunăstării turmelor, precum și pentru prevenirea răspândirii unor boli precum febra aftoasă și prevenirea extinderii unui focar.

Febra aftoasă cauzează pierderi economice semnificative din cauza pierderilor de producție la animalele afectate, cum ar fi scăderea producției de lapte, precum și pierderea accesului la piețele externe pentru animale, carne și lapte pentru țările afectate. Semnele clinice de care trebuie să se țină seama variază în funcție de animale, dar la bovine semnele cheie sunt veziculele apoi ulcerele superficiale de formă rotundă pe limbă şi gingii, cu febră, vezicule apoi ulcere pe bureletul coronarian (burelet perioplic), şi pe spaţiul interdigital  (între ongloane), vezicule, pustule sau ulcere pe mameloane  iar semnele de alertă sunt șchiopătura, anorexia, sindrom febril, mestecarea zgomotoasă, de sugere și sialoreea intensă (din gură se scurge salivă filantă). La ovine și porcine, semnele tind să se manifeste prin șchiopătare, cu posibilitatea apariției de vezicule. 

„Rămânem în contact permanent cu omologii germani pentru a înțelege cea mai recentă situație în urma confirmării de către aceștia a unui singur caz de febră aftoasă. Avem planuri de urgență solide în vigoare pentru a gestiona riscul acestei boli astfel încât să protejăm fermierii și securitatea alimentară a Marii Britanii, ceea ce înseamnă utilizarea tuturor măsurilor pentru a limita riscul de incursiune și răspândire a acestei boli devastatoare. Aș îndemna crescătorii de animale să manifeste cea mai mare vigilență în ceea ce privește semnele de boală, să respecte o biosecuritate scrupuloasă și să raporteze imediat orice suspiciune de boală Agenției pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor”, a declarat Dr. Christine Middlemiss, ofițer veterinar șef în Regatul Unit.

„Guvernul va face tot ce este necesar pentru a proteja fermierii din țara noastră de riscul reprezentat de febra aftoasă. Acesta este motivul pentru care au fost introduse imediat restricții privind produsele de origine animală din Germania pentru a preveni o epidemie și nu vom ezita să adăugăm alte țări pe listă dacă boala se răspândește. Vom continua să monitorizăm situația în strânsă colaborare cu autoritățile germane” a declarat, de asemenea, Ministrul agriculturii, Daniel Zeichner.

Acest lucru survine în timp ce guvernul a anunțat o investiție de 200 de milioane de lire sterline în principalele instalații de cercetare și testare de laborator din Regatul Unit, la Weybridge, pentru a consolida protecția împotriva bolilor animalelor.

Sursa: veterinary-practice.com

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Autoritățile slovace au impus măsuri veterinare extraordinare în contextul extinderii focarelor de febră aftoasă (foot-and-mouth disease – FMD), boală extrem de contagioasă pentru bovine, ovine,...

Noutăți Medicale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a implementat măsuri pentru a preveni introducerea febrei aftoase în România, ca urmare a notificării oficiale...

Noutăți Medicale

După un caz confirmat în Germania în ianuarie, un nou caz de febră aftoasă a fost depistat în Ungaria. Crescătorii de animale și medicii veterinari sunt îndemnați să fie extrem de vigilenți și să...

Noutăți Medicale

Guvernul britanic a intensificat măsurile de prevenire a răspândirii febrei aftoase (FMD) după confirmarea unui nou caz în Ungaria, în apropierea graniței cu Austria. Ca urmare, a fost suspendată...

Noutăți Medicale

Febra aftoasă este o boală infecțioasă virală extrem de contagioasă, care afectează animalele cu copite despicate, cum sunt vacile, porcii, oile și caprele. Deși nu reprezintă un pericol pentru...

Noutați Medicale GeneraleToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO