Miercuri, Mai 28, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Burnout-ul este o provocare serioasă în industria veterinară, având un impact unic asupra medicilor veterinari și a echipelor lor. Pentru a combate eficient această problemă, trebuie să înțelegem pe deplin cauzele burnout-ului și să recunoaștem că soluțiile sunt la îndemână – nu există o problemă „universală” de burnout, ci o serie de factori specifici care pot fi gestionați. Dezvoltarea unui cabinet veterinar sănătos și a unei culturi organizaționale puternice, cu valori clare și o comunicare eficientă, poate fi cheia pentru prevenirea burnout-ului și pentru susținerea bunăstării echipei.

Burnout-ul este o provocare serioasă în industria veterinară, având un impact unic asupra medicilor veterinari și a echipelor lor. Pentru a combate eficient această problemă, trebuie să înțelegem pe deplin cauzele burnout-ului și să recunoaștem că soluțiile sunt la îndemână – nu există o problemă „universală” de burnout, ci o serie de factori specifici care pot fi gestionați. Dezvoltarea unui cabinet veterinar sănătos și a unei culturi organizaționale puternice, cu valori clare și o comunicare eficientă, poate fi cheia pentru prevenirea burnout-ului și pentru susținerea bunăstării echipei.

Ce este burnout-ul?

Burnout-ul este definit ca „epuizare fizică, emoțională sau mentală, însoțită de scăderea motivației, performanței și atitudinii pozitive față de sine și față de ceilalți.” Totuși, burnout-ul este complex și poate apărea în moduri diferite la locul de muncă. Pentru medicii veterinari, poate avea trei forme: burnout prin suprasolicitare, burnout prin sub-stimulare și burnout prin neglijență. Fiecare tip afectează în mod diferit activitatea cabinetului, compromițând capacitatea echipei de a funcționa eficient și capacitatea de a îndeplini misiunea de îngrijire a animalelor.

Medicina veterinară este o profesie caracterizată prin stres emoțional și fizic semnificativ. Un studiu realizat de Merck în 2020 a arătat că 92% dintre medicii veterinari consideră stresul ca fiind cea mai importantă problemă din profesie. Burnout-ul apare atunci când stresul devine excesiv și prelungit, ducând la epuizare emoțională, fizică și mentală.

Stres vs. burnout: înțelegerea diferenței

Este important să facem diferența între stres și burnout. Stresul este o reacție naturală la presiunile externe, însă burnout-ul este rezultatul unui stres prelungit, nerezolvat. În timp ce stresul poate provoca disconfort temporar, burnout-ul duce la o epuizare emoțională, fizică și mentală mai profundă, care necesită intervenție. Fără o gestionare adecvată și structuri de sprijin, burnout-ul poate avea efecte devastatoare atât asupra bunăstării individului, cât și asupra sănătății cabinetului în ansamblu.

Efectele burnout-ului asupra cabinetului

Burnout-ul are efecte de amploare care pot afecta fiecare aspect al cabinetului. Iată câteva dintre acestea:

  • Rate ridicate de fluctuație a personalului: Potrivit American Animal Hospital Association (AAHA), ratele de fluctuație în cabinetele veterinare au fost de până la 25% pentru medici veterinari și tehnicieni în 2023. Asta înseamnă că 1 din 4 profesioniști părăsește sau începe un nou rol, provocând întreruperi în îngrijirea pacienților și în stabilitatea echipei.
  • Scăderea calității îngrijirii pacienților: Membrii echipei obosiți și dezinteresați sunt mai predispuși să facă greșeli sau să depună minimul de efort, ceea ce poate dăuna atât pacienților, cât și reputației cabinetului.
  • Satisfacție scăzută a clienților: Burnout-ul poate cauza schimbări de dispoziție și atitudine, ducând la empatie redusă și comunicare slabă cu clienții, afectând astfel relațiile cu aceștia.
  • Impact negativ asupra moralului echipei: Burnout-ul poate crea un mediu de lucru toxic, generând o echipă descurajată și împiedicând succesul general al cabinetului.
  • Dificultăți în recrutare: Cabinetele cunoscute pentru burnout dezvoltă reputații negative, ceea ce face dificilă atragerea celor mai buni candidați.

Vestea bună: Burnout-ul poate fi prevenit

Deși burnout-ul este o amenințare reală, echipa ta nu trebuie să-l gestioneze singură. Soluția începe cu echipa de conducere și trebuie abordată la nivel organizațional. Nu există o singură cauză a burnout-ului, însă mai multe deficiențe de management contribuie la acesta. Un cabinet lipsit de valori clare, structură și leadership este mai vulnerabil la o cultură a burnout-ului.

Construirea unei organizații sănătoase

O organizație sănătoasă începe cu o misiune puternică, valori de bază și o cultură asupra căreia toată lumea este de acord. Cabinetele cu o cultură solidă și misiuni bine definite creează medii în care angajații se simt aliniați cu valorile companiei.

Potrivit unui studiu realizat de Glassdoor, cel mai important factor în satisfacția la locul de muncă este cât de bine se simt angajații că se potrivesc cu misiunea, valorile și cultura companiei.

Aceasta nu este o schimbare care se produce peste noapte – necesită intenție, lucru în echipă și efort pentru a construi o cultură care sprijină bunăstarea și reduce burnout-ul.

Comunicarea în cabinet

O comunicare internă clară este esențială pentru a crea un cabinet coeziv și rezistent la burnout. Un studiu a constatat că implicarea angajaților în jurul scopului, strategiei și valorilor rămâne prioritatea numărul unu pentru 51% dintre organizații. Când comunicarea se întrerupe, duce la lipsa alinierii, pierderea încrederii, stres crescut și, în final, burnout.

Ca lideri, este important să oferiți un exemplu de comunicare. Asigurați-vă că echipa de conducere este unită în modul în care comunică așteptările și favorizați un mediu de lucru în care toată lumea se simte sprijinită și informată.

Pași pentru combaterea burnout-ului veterinar

Prevenirea burnout-ului în cabinet necesită o strategie cuprinzătoare, inclusiv:

  • Alinierea echipei cu cultura și misiunea: Promovați o cultură în care toată lumea cunoaște și respectă misiunea. Așteptările clare de comportament ajută membrii echipei să știe la ce să se aștepte de la ceilalți.
  • Prioritizarea comunicării clare: Stabiliți protocoale pe care toată lumea le urmează, asigurându-vă că personalul este întotdeauna clar în ceea ce privește politicile cabinetului.
  • Angajarea în funcție de potrivirea culturală: Dacă un membru al echipei nu este aliniat cu cultura, îndrumați-l. Dacă îndrumarea eșuează, poate fi timpul să vă despărțiți.
  • Menținerea unui mediu profesional și respectuos: Bunătatea și respectul trebuie să fie ne-negociabile în cabinet.
  • Recunoașterea nevoilor individuale ale angajaților: Sprijiniți angajații în fața provocărilor personale, oferindu-le timp liber sau ajustări ale sarcinilor, după caz.
  • Stabilirea limitelor: Stabilirea unor limite clare ajută la protejarea bunăstării și dă un exemplu pentru ca echipa să facă același lucru.

Nu putem elimina stresul, dar putem preveni burnout-ul

Este posibil să nu eliminăm complet stresul în medicina veterinară, dar putem reduce semnificativ burnout-ul prin crearea unui mediu de cabinet care sprijină bunăstarea, comunicarea clară și alinierea cu valorile de bază. Ca proprietari de cabinete, este responsabilitatea noastră să dăm un exemplu și să oferim structura de care echipele noastre au nevoie pentru a prospera.

Referințe:

  1. A Practice Owner’s Guide to Veterinary Burnout: Common Triggers & How to Overcome Them. Genius Vets. Accessed October 29, 2024. https://www.geniusvets.com/veterinary-marketing/blog/practice-owners-guide-veterinary-burnout-common-triggers-how-overcome
  2. Significant Study on Veterinary Wellbeing Reveals Importance of Continued Focus on Personal and Professional Health and Well-Being Among Veterinarians. News release. Merck Animal Health. January 18, 2020. Accessed October 29, 2024. https://www.merck-animal-health-usa.com/newsroom/wellbeing-study-2020
  3. Lederhouse C. Study: Fair pay, appreciation for work top factors in employee retention. American Veterinary Medical Association. Published March 4, 2024. https://www.avma.org/news/study-fair-pay-appreciation-work-top-factors-employee-retention
  4. New Survey: Company Mission & Culture Matter More Than Salary | Glassdoor. Glassdoor. Published July 11, 2019. Accessed October 29, 2024. https://www.glassdoor.com/blog/mission-culture-survey/
  5. Swift P. 20 Cutting Edge Employee Engagement Strategies for 2024. Cerkl. Published January 17, 2024. Accessed October 29, 2024. https://cerkl.com/blog/employee-engagement-strategie

Sursă: dvm360.com

Nu a fost selectat niciun răspuns. Vă rugăm încercați din nou.
Vă rugăm să selectați fie opțiunea existentă, fie introduceți propria dvs., dar nu ambele.
Vă rugăm selectați minim {0} răspuns(uri).
Vă rugăm selectați maxim {0} răspuns(uri).
/index.php?option=com_communitypolls&view=poll&id=24&catid=1769&Itemid=950&task=poll.vote&format=json
24
radio
1
[{"id":119,"title":"Stresul cauzat de volumul ridicat de munc\u0103 \u0219i programul intens","votes":5,"type":"x","order":1,"pct":50,"resources":[]},{"id":120,"title":"Lipsa de aliniere cu misiunea \u0219i valorile cabinetului","votes":0,"type":"x","order":2,"pct":0,"resources":[]},{"id":121,"title":"Comunicarea deficitar\u0103 \u00eentre membrii echipei","votes":3,"type":"x","order":3,"pct":30,"resources":[]},{"id":122,"title":"Lipsa sprijinului \u0219i flexibilit\u0103\u021bii pentru nevoile individuale","votes":1,"type":"x","order":4,"pct":10,"resources":[]},{"id":123,"title":"Imposibilitatea de a stabili limite \u00eentre via\u021ba profesional\u0103 \u0219i cea personal\u0103","votes":1,"type":"x","order":5,"pct":10,"resources":[]}] ["#ff5b00","#4ac0f2","#b80028","#eef66c","#60bb22","#b96a9a","#62c2cc"] ["rgba(255,91,0,0.7)","rgba(74,192,242,0.7)","rgba(184,0,40,0.7)","rgba(238,246,108,0.7)","rgba(96,187,34,0.7)","rgba(185,106,154,0.7)","rgba(98,194,204,0.7)"] 350
Voturi

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

În perioada 21-22 noiembrie, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) a organizat cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Științific Internațional „Young People and...

Noutăți Medicale

Universitatea Spiru Haret intră în cel de-al 35-lea an de existență cu planuri mari și o inițiativă ambițioasă destinată celor aproape 350.000 de absolvenți. Instituția de învățământ anunță lansarea...

Articole medicale Generale

Studiile arată că studenţii la medicină veterinară manifestă un grad mai mare de depresie faţă de colegii lor de la medicină umană.

Noutăți Medicale

În cadrul unei audieri publice desfășurate de Guvernul Federal, Asociația Medicilor Veterinari din Australia (AVA) a luat atitudine cu privire la excluderea studenților la medicină veterinară din...

Noutăți Medicale

European Board of Veterinary Specialisation (EBVS) organizează primul său congres, care va avea loc în perioada 2-4 aprilie 2025, la Belgrad, Serbia.

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO