Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

 Oamenii de știință au dezvoltat o nouă terapie genetică promițătoare care, potrivit unora, ar putea înlocui într-o zi intervenția chirurgicală ca metodă principală de sterilizare a pisicilor femele.

O singură injecție a unei transgene de hormon anti-Müllerian (AMH) felin a fost suficientă pentru a induce contracepție pe termen lung la pisicile femele, potrivit unui studiu publicat în ediția din 6 iunie a revistei online Nature Communications.

„Această cercetare reprezintă un salt uriaș - suntem foarte încântați de ea", a declarat Joyce Briggs, președintele organizației non-profit Alliance for Contraception in Cats & Dogs, într-un comunicat. Dacă tehnologia poate fi extinsă și include și câinii, Briggs a spus că ar putea avea un „impact uriaș" în ceea ce privește suprapopularea pisicilor și a câinilor din întreaga lume.

Șase pisici femele de la Centrul pentru conservarea și cercetarea faunei sălbatice pe cale de dispariție (CREW) de la Grădina Zoologică din Cincinnati au primit terapia genetică AMH injectată în mușchii coapsei, iar trei femele netratate au servit drept martori. Nivelul general de AMH la pisicile tratate a crescut de aproximativ 100 de ori mai mult decât în mod normal, împiedicând foliculii ovarieni să se maturizeze și să elibereze ovule.

„Arătăm că expresia ectopică a hormonului anti-Müllerian nu afectează steroizii sexuali, nici ciclurile estrale, dar împiedică ovulația indusă de reproducere, ceea ce duce la o contracepție sigură și durabilă la pisica domestică femelă", se explică în studiu.

Pentru a testa eficacitatea injecției, cercetătorii au pus la cale două teste de împerechere cu pisici masculi, cu durata de patru luni, care au început la opt și 20 de luni după tratament. Ei au adăpostit cele nouă pisici într-un grup cu un mascul care se împerechease înainte și au înregistrat video pentru a documenta interacțiunile de împerechere. În ambele încercări, toate cele trei pisici din grupul de control au rămas gestante și au fătat pisoi sănătoși. Dintre cele șase pisici care au primit tratamentul, două s-au împerecheat cu masculi, dar niciuna nu a rămas gestantă.

Dovezile privind eficacitatea terapiei genetice AMH la feline sunt solide, a declarat într-o declarație Dr. Lindsey Vansandt, autorul principal al lucrării și director al CREW's Imperiled Cat Signature Project.

Pisicile tratate au fost monitorizate timp de mai bine de trei ani pentru a evalua siguranța tratamentului, inclusiv examinări fizice regulate, ecografii abdominale și analize de sânge, potrivit raportului de studiu. Nu au fost observate efecte adverse la niciuna dintre pisicile tratate, ceea ce sugerează că, la dozele testate, terapia genică a fost sigură și bine tolerată.

Toate pisicile au fost date spre adopție odată ce studiul s-a încheiat.