Joi, Iulie 17, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Cercetători de la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității din Minnesota ar putea fi aproape de dezvoltarea unui tratament genetic pentru câinii diagnosticați cu hemangiosarcom, o formă agresivă de cancer.

  • :

    ⏱️ Durata estimată a lecturii: ~3 min

Cercetători de la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității din Minnesota ar putea fi aproape de dezvoltarea unui tratament genetic pentru câinii diagnosticați cu hemangiosarcom, o formă agresivă de cancer.

Terapia experimentală include un test de sânge care detectează celulele de hemangiosarcom, utilizat împreună cu eBAT, o toxină țintită denumită „epidermal growth factor (EGF) bispecific ligand-targeted angiotoxin”.

Potrivit cercetătorilor din Minnesota, aproximativ 50.000 de cazuri de hemangiosarcom canin sunt diagnosticate anual în Statele Unite. „Din păcate, această boală este invariabil fatală. Peste 50% dintre câinii afectați mor în decurs de patru până la șase luni, iar aproape 90% în decurs de un an.” Chirurgia și chimioterapia pot prelungi viața, însă în prezent nu există un tratament curativ, explică echipa de cercetare.

eBAT a fost creat de oncologul medical Daniel Vallera, PhD, și perfecționat de Dr. Jaime Modiano, director al Programului pentru Îngrijirea și Cercetarea Cancerului Animal de la Universitatea din Minnesota. Acesta combină două fragmente de anticorpi, unul care țintește receptorul EGF și altul receptorul urokinazei plasminogen-activator, într-o exotoxină inactivată derivată din Pseudomonas.

Medicii veterinari informați sunt cu un pas înainte. Intră pe canalul nostru de WhatsApp și fii la curent cu ultimele noutăți veterinare.
Accesează canalul

Celulele sănătoase nu exprimă în mod obișnuit ambii receptori, dar celulele de hemangiosarcom o fac aproape întotdeauna. Prin urmare, eBAT pătrunde în țesutul malign, oprește sinteza proteică și distruge simultan celulele endoteliale care alimentează tumora.

Într-un studiu pilot realizat în 2017, 23 de câini au primit trei perfuzii cu eBAT după îndepărtarea splinei, dar înaintea chimioterapiei standard cu doxorubicină. Rata de supraviețuire la șase luni a crescut la aproximativ 70%, iar cinci câini au trăit peste 450 de zile. Potrivit Fundației pentru Sănătatea Canină a American Kennel Club, care a cofinanțat studiul, Dr. Modiano a descris aceste rezultate drept „cel mai important progres în ultimii 30 de ani” pentru tratamentul hemangiosarcomului.

Un studiu ulterior, realizat în 2020, a crescut doza la trei cicluri complete în cazul a 25 de câini și a redus intervalul dintre administrarea toxinei și chimioterapie. Cu toate acestea, cancerul a persistat, șase câini au suferit hipotensiune semnificativă, iar rata crescută de supraviețuire nu a fost menținută.

„Rezultatele noastre indică faptul că administrarea repetată a eBAT începând cu o săptămână înaintea chimioterapiei cu doxorubicină a dus la o toxicitate crescută și o eficiență scăzută, comparativ cu un singur ciclu administrat între intervenția chirurgicală și o începere întârziată a chimioterapiei”, au concluzionat cercetătorii.

Echipa coordonată de Dr. Modiano analizează acum dacă combinația dintre testul de sânge și eBAT poate fi utilizată ca metodă de screening pentru a prezice riscul dezvoltării hemangiosarcomului sau a altor tipuri de cancer la câini. Obiectivul este identificarea timpurie a riscurilor și stabilirea celor mai adecvate opțiuni terapeutice care ar putea preveni sau întârzia apariția bolii.

Sursa: avma.org

Program complet de pregătire continuă 2025 pentru medici veterinari

Obține rapid cele 120 de puncte EMC – 100% online, simplu și accesibil!

Abonează-te acum

Urmărește-ne pe rețelele sociale:

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business