Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Trei copii, toate fetite, au murit sambata trecuta dupa ce au fost intoxicate cu un antiparazitar extern, folosit la deparazitarea oilor. Fetitele provin dintr-o familie nevoiasa din comuna Ungra si au avut nevoie de interventia unor echipaje SMURD dupa ce mama acestora le-a uns pe par cu o carpa inmuiata in antiparazitarul extern, pentru a scapa de paduchi. Articolul este in actualizare.

"Toate cele trei fetite au murit, bunica lor si-a revenit din coma, dar a suferit un soc puternic si nu se mai poate discuta cu ea. La sfatul ei, mama fetitelor le-a aplicat pe par, cu o carpa, antiparazitar extern folosit la imbaierea oilor. Nu se stie exact de unde l-au luat. Tatal lor lucra la o stana, era cioban iar familia este una din cele mai nevoiase de la noi din comuna. Insa aveau mare grija de fete, le trimiteau la scoala si erau mereu bine imbracate si curate", ne-a spus Mircea Schiopu, primarul comunei Ungra. Acesta ne-a spus ca produsul a fost achizitionat pe cont propriu, de catre familie si ca primaria ii va ajuta pentru inmormantarea celor trei fiice. 

Ce produs este si de unde a fost achizitionat

"ANSVSA are datoria sa identifice produsul si sa prezinte public sursa de aprovizonare, avand in vedere decesul copiilor! Trebuie vazuta daca a fost respectata legislatia privind comercializarea produsului daca au fost respectate conditiile privind pastrarea acestuia, etc. Iar apoi trebuie sa tragem acest semnal de alarma privind impactul pe care vanzarea de medicamente de uz veterinar in farmaciile veterinare, de catre orice persoana, indiferent de pregatirea profesionala il are asupra sanatatii populatiei. Desigur ca acesta este un caz tragic, in care au murit trei fetite. Insa sunt multe cazuri de persoane care achizitioneaza alimente care au reziduuri de antibiotice, antiparazitare sau chiar hormoni care au efecte negative asupra sanatatii, insa in timp. Trebuie sa ne gandim daca este necesara vanzarea hormonilor pentru animale catre persoanele fizice, avand in vedere ca tratamentele respective nu sunt mentionate în registrul de tratamente special conceput pentru evidentierea timpilor de asteptare necesari pentru eliminarea reziduurilor medicamentoase din produsele obtinute, astfel incat acestea sa nu fie periculoase pentru sanatatea publica", ne-a declarat profesorul Viorel Andronie, presedintele CMV. 

Ce spune directorul DSVSA Brasov

Medicul veterinar Dorin Enache, directorul DSVSA Brasov ne-a declarat ca a initiat doua controale in zona, la cabinetele veterinare pentru a vedea daca legislatia privind comercializarea medicamentelor de uz veterinar a fost respectata. Mai mult, acesta a declarat ca avand in vedere faptul ca este o practica frecventa, cea de a trata paduchii cu antiparazitare de uz veterinar folosite la animale de renta in familiile sarace, de rromi, exclude posibilitatea ca produsul sa fi fost achizitionat dintr-o farmacie veterinara. „Acea familie despre care vorbim, din cate am inteles era o familie saraca, care muncea cu ziua pe la ferme, pe la oameni. Nu cred ca a cumparat produsul. Cine stie cum a facut rost de el. Nu cred ca este vorba de tomoxan, asa cum spune presa. Entomoxan era un produs folosit in perioada comunista pentru tratarea scabiei la oi. Acum nu se mai gaseste pe piata", a aratat acesta

Controale in ferme sau exploatatii comerciale?

Cu privire la provenienta produsului si a posibilitatii existentei acestuia in stana/ferma in care a lucrat tatal fetitelor, medicul veterinar Dorin Enache a adaugat:

"Mai mult, acum fermele pot cumpara direct antiparazitare de la depozitele veterinare sau online, de pe olx sau alte website-uri. Nu va pot spune cu exactitate cate controale au fost efectuate pe farmacovigilenta in ultimul timp, dar va pot spune ca legat de aceasta situatie, este treaba celor de la criminalistica sa investigheze in ce conditii au murit fetitele. Noi am initiat o serie de controale preventiv, fara a ni se solicita acest lucru din partea nici unei institutii a statului."

Folosirea medicamentelor de uz veterinar

Este important sa aratam ca folosirea medicamentelor de uz veterinar pentru oameni este extrem de periculoasa, mai ales daca nu intervine in urma unei consultatii de catre un medic specialist si la recomandarea acestuia.