Joi, Iulie 03, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Cercetatorii sustin ca ultimele rezultate ale studiilor, care evidentiaza o scadere a calitatii spermei cainilor, pot furniza si informatii suplimentare despre diminuarea semnificativa a calitatii spermei la om, raportata in ultimii ani.

Cercetatorii sustin ca ultimele rezultate ale studiilor, care evidentiaza o scadere a calitatii spermei cainilor, pot furniza si informatii suplimentare despre diminuarea semnificativa a calitatii spermei la om, raportata in ultimii ani.

Un studiu condus de cercetatorii de la Universitatea din Nottingham a evidentiat faptul ca fertilitatea cainilor este posibil sa fi suferit un declin accentuat in ultimii 30 ani.   

Studiul, publicat in jurnalul academic Scientific Raports, a demonstrat o scadere semnificativa a calitatii spermei intr-o populatie de caini de monta studiata pe parcursul a 26 ani.

Lucrarea a subliniat o posibila asociere cu contaminantii din mediu, dupa demonstrarea faptului ca anumite chimicale descoperite in sperma si testiculele cainilor adulti, precum si in anumite diete comerciale, au avut efecte negative asupra functiilor spermatice in concentratia detectata.

Cainele fiind „cel mai bun prieten al omului” si totodata si cel mai apropiat animal de companie, cercetatorii spera ca rezultatele ultimului studiu sa ofere informatii suplimentare si despre scaderea calitatii spermei la om, un subiect controversat pe care oamenii de stiinta continua sa il dezbata.    

Dr. Richard Lea, referent stiintific in Biologie Reproductiva la Universitatea de Medicina si Stiinta Veterinara, care a condus acest studiu, a afirmat: „Este prima data cand un astfel de declin al fertilitatii masculine a fost raportat la caine, iar noi credem ca acest fapt se datoreaza contaminantilor din mediu, o parte dintre acestia fiind chiar descoperiti in dietele comerciale pentru caini, precum si in sperma si testiculele acestor animale.   

„Desi este nevoie de mai multe informatii pentru a demonstra in mod concluziv o legatura intre diminuarea fertilitatii si contaminantii din mediu, cainele poate fi considerat o santinela pentru sanatatea umana: imparte acelasi mediu de viata si manifesta aceleasi tipuri de boli, dintre care multe prezinta aceeasi frecventa si raspund in mod similar la tratament.”

Studiul este centrat pe mostre recoltate de la caini de monta dintr-un centru de asistenta reproductiva canina pe parcursul a 26 ani. Profesorul Gary England, Decan al Facultatii de Medicina si Stiinta Veterinara si profesor de Reproductie Veterinara Comparativa, care a supravegheat recoltarea mostrelor de sperma, afirma: „Punctul forte al acestui studiu consta in faptul ca toate probele de sperma au fost procesate si analizate de catre acelasi laborator, folosind aceleasi protocoale la momentul respectiv, iar informatiile generate astfel sunt concludente”.

Studiul a fost centrat pe cinci rase de caini (Labrador retriever, Golden retriever, Retriever cu blana ondulata, Border collie si Ciobanesc german), anual fiind studiate din acest punct de vedere intre 42 si 97 caini masculi.   

Sperma a fost colectata de la caini si analizata in scopul evaluarii procentului de sperma care prezenta capacitate progresiva de inaintare si aspect microscopic normal (din punct de vedere morfologic).

In 26 ani de derulare a studiului, a fost descoperita o scadere alarmanta a procentului de sperma viabila. Intre 1988 si 1998, mobilitatea spermatica s-a diminuat cu 2,5% pe an, iar dupa o scurta perioada in care cainii de monta cu fertilitate compromisa au fost retrasi din studiu, mobilitatea spermatica a continuat sa se diminueze in perioada 2002-2014, cu o rata de scadere de 1,2% pe an.

In plus, echipa a descoperit faptul ca puii de sex masculin obtinuti din cainii pepinieri cu o calitate redusa a spermei, au prezentat o incidenta crescuta a criptorhidismului, o afectiune ce implica esecul testiculelor cainelui de a cobori in scrotum.

In sperma colectata de la aceleasi rase de caini de reproductie, precum si in testiculele recuperate in urma castrarii de rutina, a fost detectata prezenta unor contaminanti din mediu, in concentratii capabile sa afecteze mobilitatea si viabilitatea spermatica la testare.

Aceleasi substante chimice care au afectat calitatea spermei au fost, de asemenea, descoperite intr-o varietate de diete pentru caini, inclusiv in tipuri de hrana destinate puilor de caine. 

Dr. Lea a adaugat: „Am urmarit si alti factori care ar fi putut juca un rol in acest fenomen, precum anumite defecte genetice care puteau afecta fertilitatea. Totusi, am ajuns la concluzia ca acest declin al fertilitatii pe parcursul a 26 ani este pur si simplu prea rapid pentru a putea fi asociat cu o problema genetica.” 

In ultimii 70 ani, studiile au sugerat o scadere semnificativa a calitatii spermei umane, precum si aparitia unor probleme grupate sub numele de „sindrom al disgenezei testiculare”, care afecteaza fertilitatea masculina si care includ si cresterea incidentei cancerului testicular, a defectului genetic numit hypospadia si a criptorhidismului.

Totusi, calitatea aflata in scadere a spermei umane naste controverse: multi specialisti au criticat variabilitatea informatiilor cuprinse in studii prin prisma diferentelor in ceea ce privese metodele de laborator, instruirea personalului din laborator si imbunatatirea calitatii controlului pe parcursul ultimilor ani. 

Dr. Lea a adaugat: „Studiul Nottingham ofera un set unic de informatii concludente obtinute dintr-o populatie controlata, libera de factorii ce puteau afecta viabilitatea studiului. Acest aspect ridica problema tantalica a posibilitatii ca scaderea calitatii spermei sa aiba o cauza generata de mediul inconjurator, aducand in discutie posibilitatea ca efecte similare sa fie observate si in ceea ce priveste fertilitatea barbatilor.”

Noutați Medicale Generale

Noutăți Medicale PET

Noutăți Articole Specializate Business


 

Acreditare CMVRO