
- Detalii
- Noutăți Medicale
Un nou genotip al gripei aviare descoperit la bovinele de lapte
Un genotip al gripei aviare de tip A H5N1, întâlnit în principal la păsările sălbatice și la cele de curte, a fost descoperit acum și la bovinele de lapte.
Un genotip al gripei aviare de tip A H5N1, întâlnit în principal la păsările sălbatice și la cele de curte, a fost descoperit acum și la bovinele de lapte.
Pe 31 ianuarie, Laboratoarele Naționale ale Serviciilor Veterinare (NVSL) din cadrul Departamentului American al Agriculturii (USDA) au confirmat, prin secvențierea întregului genom, prima detectare a variantei H5N1 2.3.4.4b, genotipul D1.1, la bovinele de lapte.
Această confirmare a rezultat în urma monitorizării și investigațiilor efectuate la nivel de stat, după o detectare inițială realizată prin testarea silozului, în cadrul Strategiei Naționale de Testare a Laptelui (NMTS) a USDA în Nevada. Agenția APHIS intenționează să publice un rezumat tehnic privind aceste constatări pe site-ul său web și să încarce datele secvenței pe GenBank, baza de date a secvențelor genetice administrată de National Institutes of Health, în cursul săptămânii viitoare.
Toate detecțiile anterioare ale virusului la bovinele de lapte au fost identificate ca HPAI H5N1, varianta 2.3.4.4b, genotipul B3.13. Infecția la vacile de lapte s-a răspândit pe scară largă în SUA începând cu luna martie a anului trecut, afectând cel puțin 957 de turme din 16 state.
Genotipul D1.1 este principalul genotip prezent pe rutele de migrație din America de Nord în toamna și iarna trecută și a fost identificat la păsări sălbatice, mamifere și păsări domestice.
Având în vedere circulația H5N1 în rândul populațiilor de păsări sălbatice și migratoare și capacitatea sa de a infecta o gamă largă de specii de mamifere, experții și-au exprimat îngrijorarea că H5N1 ar putea suferi o mutație care să conducă la o tulpină capabilă de transmitere de la om la om.
Deși riscul actual pentru sănătatea publică este considerat scăzut, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), agenția urmărește cu atenție situația și colaborează cu autoritățile statale pentru a monitoriza persoanele expuse la animale infectate.
Din aprilie 2024, CDC a confirmat 67 de cazuri de infecție cu H5N1 varianta 2.3.4.4b în SUA. Dintre acestea, 23 au fost asociate cu expunerea la păsări de curte infectate, 40 cu expunerea la vaci de lapte infectate, iar patru cazuri au sursa de infecție necunoscută, existând o posibilă expunere la alte animale, cum ar fi efective din gospodării, păsări sălbatice sau alte mamifere. Deși majoritatea infecțiilor umane cu H5N1 au implicat genotipul B3.13, genotipul D1.1 a fost confirmat la o persoană în decembrie.
APHIS continuă să colaboreze cu Departamentul de Agricultură din Nevada pentru a desfășura investigații și teste suplimentare în ferme și pentru a colecta informații epidemiologice suplimentare, în vederea unei mai bune înțelegeri a acestei detecții și a limitării răspândirii bolii.
Autoritățile federale afirmă că această detectare nu modifică strategia USDA de eradicare a HPAI și subliniază faptul că NMTS își îndeplinește rolul pentru care a fost creat, facilitând supravegherea globală a H5N1 în ceea ce privește aprovizionarea cu lapte și efectivele de vaci de lapte din țară.
În prezent, 38 de state sunt înscrise în NMTS. Programul este conceput pentru a îmbunătăți înțelegerea răspândirii virusului în SUA, pentru a sprijini implementarea rapidă a unor măsuri sporite de biosecuritate cu scopul de a reduce riscul transmiterii la alte animale și pentru a sprijini eforturile de protejare a lucrătorilor agricoli prin reducerea riscului de expunere.
USDA va continua să sublinieze importanța respectării unor măsuri riguroase de biosecuritate și oferă asistență financiară proprietarilor de efective pentru planificarea și implementarea unor practici îmbunătățite de biosecuritate.
Sursa: avma.org
Articole cu același subiect:
Articole similare
Acidifierea laptelui, o alternativă accesibilă pentru eliminarea virusului H5N1
Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au identificat o metodă eficientă și accesibilă pentru eliminarea virusului H5N1 din laptele rezidual, oferind o soluție viabilă fermierilor...
Două companii farmaceutice americane colaborează pentru comercializarea unui vaccin H5N1 destinat bovinelor de lapte
Două companii farmaceutice americane specializate în medicamente și vaccinuri pentru animale, Elanco Animal Health și Medgene, au încheiat un acord care include comercializarea unui vaccin împotriva...
Primul caz sever de gripă aviară la om confirmat în SUA
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a confirmat primul caz sever de gripă aviară (H5N1) la om în SUA, implicând un pacient din Louisiana cu un istoric de expunere la păsări...
Centrul pentru produse biologice veterinare al USDA permite testarea pe teren a vaccinului H5N1 la bovine
Epidemia de gripă aviară înalt patogenă (HPAI, mai precis gripa aviară de tip A H5N1) continuă în rândul bovinelor de lapte din Statele Unite, după descoperirea sa inițială la această specie în...
O pisică de casă a murit după consumul hranei contaminate cu gripă aviară în Oregon
O pisică de casă din Oregon a murit după ce a mâncat hrană pentru animale de companie care a fost testată pozitiv pentru gripa aviară , au declarat autoritățile din Oregon, provocând retragerea de...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro