Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Rezultatele studiului ridică miza eforturilor de sănătate publică de a îmbunătăți atitudinea față de ratele de vaccinare în general. Cercetările efectuate de Texas A&M University School of Public Health privind atitudinile față de vaccinarea animalelor de companie și modul în care acestea pot fi legate de ezitarea vaccinării la om au făcut obiectul unui nou studiu publicat recent în revista Vaccine.

Echipa Veterinarul
20.Mai.2024

Simon Haeder, Ph.D., profesor asociat, a analizat datele dintr-un sondaj realizat în august 2023 în rândul a peste 2.000 de proprietari de câini și a peste 1.400 de pisici pentru a măsura ratele de vaccinare a animalelor de companie, percepțiile despre vaccinuri și sprijinul pentru cerințele de vaccinare a animalelor de companie.

„Scăderea ratelor de vaccinare a animalelor de companie reprezintă o provocare pentru societate din mai multe motive, inclusiv creșterea incidentelor de boli și decese ale animalelor de companie, creșterea expunerilor pentru oameni, potențialul pentru adaptări genetice suplimentare ale agenților patogeni, precum și efectele dăunătoare asupra medicilor veterinari", a declarat Haeder.

„Multe persoane își consideră animalele de companie ca făcând parte din familie, iar creșterea numărului de boli care pot fi prevenite prin vaccinare poate afecta, de asemenea, sănătatea financiară și emoțională a proprietarilor."

Sondajul i-a întrebat mai întâi pe respondenți dacă dețin un câine, o pisică sau ambele.

Proprietarii de câini și pisici au fost apoi chestionați cu privire la statutul vaccinal al animalelor lor de companie pentru cinci boli pentru fiecare dintre câini și pisici.

Printre acestea se numărau rabia pentru câini și pisici, parvoviroza canină și bolii de Carré pentru câini, iar panleucopenia felină și Bordetella felină pentru pisici.

Respondenții au răspuns apoi cu niveluri de sprijin pentru cerințele de vaccinare pentru fiecare dintre bolile enumerate. De asemenea, în cadrul sondajului, respondenții au fost întrebați cu privire la siguranța, eficacitatea și importanța percepută a diferitelor vaccinuri.

Pe lângă întrebările specifice vaccinurilor pentru animalele de companie, sondajul i-a întrebat pe respondenți despre nivelul de încredere în oamenii de știință, despre sprijinul acordat obligativității vaccinării umane pentru copii, despre ideologia politică, religiozitatea, cheltuielile non-veterinare și frecvența expunerii câinilor la alți câini din afara gospodăriei.


În cele din urmă, sondajul a măsurat percepțiile privind siguranța, eficacitatea și importanța vaccinurilor umane.

Sondajul a constatat că o majoritate covârșitoare a proprietarilor de animale de companie și-au vaccinat câinii și pisicile împotriva rabiei, deși pisicile au fost vaccinate mai rar decât câinii.

Alte vaccinuri de bază au avut un grad de absorbție ușor mai mic, dar totuși ridicat, în timp ce a părut să existe mai multă ezitare în ceea ce privește alte vaccinuri decât cele de bază.

Vaccinurile de bază sunt, în general, recomandate pentru toate animalele de companie, indiferent de stilul de viață.

În urma unei analize suplimentare s-a constatat că percepția importanței, eficacității și siguranței vaccinurilor a servit drept predictor rezonabil pentru ezitarea vaccinării.

În plus, aceste percepții arată o asociere cu atitudinile față de cerințele de vaccinare.

Analiza lui Haeder a constatat, de asemenea, că proprietarii de animale de companie care nu au cheltuieli non-veterinare, cum ar fi taxele de pensiune sau de dresaj, au prezentat niveluri mai ridicate de ezitare în privința vaccinării.

În cele din urmă, comportamentele și percepțiile privind vaccinarea animalelor de companie par să fie mai puțin asociate cu ideologia politică decât cu vaccinurile umane.

Constatările acestui studiu arată un nivel ridicat de încredere în siguranța, eficacitatea și importanța vaccinurilor pentru oameni și animale de companie.

În plus, analiza a constatat relații între ezitarea vaccinării la oameni și animale, sprijinul pentru cerințele de vaccinare a animalelor fiind puternic asociat cu cerințe similare pentru oameni.Acest lucru indică potențialul pentru efecte de contagiune și importanța de a se concentra în continuare asupra ezitanței față de vaccinuri la oameni și animale în cadrul eforturilor de cercetare și de sănătate publică în viitor.

„Preocupările legate de ezitarea tot mai mare rămân și ar trebui luate în serios, atât pentru animalele de companie, cât și pentru oameni, înainte ca Statele Unite să coboare sub praguri importante pentru prevenirea unor focare majore de boli care pot fi prevenite prin vaccinare", a declarat Haeder.

Referinta jurnal: Simon F. Haeder. Assessing vaccine hesitancy and support for vaccination requirements for pets and potential Spillovers from humans. Vaccine, 2023; 41 (49): 7322 DOI: 10.1016/j.vaccine.2023.10.061