
- Detalii
- Noutăți Medicale
Un tratament inovator împotriva alergiilor schimbă viața unui câine la Spitalul Veterinar Universitar al Virginia-Maryland College of Veterinary Medicine
O cățelușă salvată de pe Craigslist, aflată în stare gravă din cauza unei alergii severe, a avut parte de o transformare spectaculoasă datorită tratamentului inovator aplicat la Spitalul Universitar Veterinar din cadrul Virginia-Maryland College of Veterinary Medicine.
- :
⏱️ Durata estimată a lecturii: ~5 min
O cățelușă salvată de pe Craigslist, aflată în stare gravă din cauza unei alergii severe, a avut parte de o transformare spectaculoasă datorită tratamentului inovator aplicat la Spitalul Universitar Veterinar din cadrul Virginia-Maryland College of Veterinary Medicine.
Când Tamara Bates a văzut-o pentru prima dată pe Gigi pe Craigslist, cățelușa în vârstă de doar 3 luni era legată de un stâlp, stătea în noroi, era subponderală și plină de viermi.
„Mi s-a făcut milă de ea. Era cel mai frumos și mai plin de viață câine pe care îl văzusem vreodată”, povestește Tamara Bates.
Nu știa însă că salvarea lui Gigi avea să o conducă într-o călătorie medicală de doi ani și jumătate, ce avea să demonstreze cu adevărat impactul extraordinar al îngrijirii veterinare specializate.
Simptome persistente
Problemele lui Gigi au început când a împlinit un an, odată cu apariția unei mâncărimi persistente, care s-a transformat treptat într-un coșmar: labe infectate, inflamații cronice ale urechilor și leziuni dureroase pe piele.
„Nu mai avea piele în zona asta”, a spus Bates, arătând către porțiuni unde fuseseră cândva răni deschise și sângerânde. Labele îi erau pline de bășici între degete.”
Timp de peste doi ani, Bates a încercat tot ce i-a stat în putință ca să-și ajute câinele. Injecții costisitoare și hrană specială hidrolizată, care ajungeau să coste sute de dolari la fiecare câteva săptămâni, nu au avut niciun rezultat. „I-am schimbat mâncarea de 100 de ori. Nu a existat ceva ce să nu încercăm pentru a o ajuta pe Gigi”, spune Bates.
Accesează canalul
Situația a devenit disperată în momentul în care medicația i-a provocat sângerări interne, necesitând vizite de urgență la spitalul veterinar.
Bates a dus-o pe Gigi la o clinică veterinară cu trimitere, unde personalul a recunoscut că este nevoie de o echipă cu expertiză specializată și a recomandat tratamentul la Spitalul Veterinar din cadrul Virginia Tech.
Imunoterapie țintită
Profesorul asistent Ivan Ravera, specialist în dermatologie veterinară, și stagiara Carolina Castaño Alvarez au recunoscut imediat simptomele lui Gigi ca fiind clasice pentru dermatita atopică, o alergie de mediu care afectează până la 15% dintre câini.
„Gigi prezenta leziuni tipice oricărui câine atopic. Dar este un caz de succes pentru că nu mai ia niciun medicament sistemic care i-ar putea afecta sistemul imunitar. Urmează un tratament prin imunoterapie”, explică Ivan Ravera.
Echipa a efectuat teste serologice pentru a identifica alergenii specifici ai lui Gigi: acarieni de praf din casă, acarieni de depozitare și diferite tipuri de polen. Spre deosebire de tratamentele anterioare, aplicate „la întâmplare”, aceste rezultate au permis un plan terapeutic clar și personalizat.
Imunoterapia funcționează prin antrenarea treptată a sistemului imunitar să tolereze alergenii, în loc să reacționeze excesiv. „Dozele crescătoare de acarieni sunt, practic, un antrenament pentru sistemul ei imunitar”, adaugă Ravera.
Tratamentul a început cu o fază de inducție, în care doza a fost crescută treptat, urmată de injecții de întreținere administrate o dată la două săptămâni.
„Primele injecții au o concentrație scăzută, apoi creștem treptat concentrația în faza de inducție. Pacienții rămân în spital timp de 30 de minute după injecțiile inițiale pentru monitorizare, însă reacțiile adverse grave sunt rare”, explică Ravera.
Ceea ce diferențiază imunoterapia este siguranța ei. „Este doar apă sau soluție salină și fragmente microscopice din ceea ce declanșează reacția alergică. Nu e un medicament propriu-zis, nu conține steroizi”, precizează specialistul.

Primește ultimele noutăți veterinare
Abonează-te la newsletterul săptămânal Veterinarul.ro
În fiecare luni îți trimitem pe e-mail cele mai importante știri și articole din domeniul veterinar.
Viața după tratament
La zece luni de la începerea imunoterapiei, în august 2024, transformarea lui Gigi este remarcabilă.
„Suntem aproape de vară și nu prezintă erupții majore”, a spus Ravera la un control recent. „După aproape un an de tratament, nu a mai avut nicio criză gravă sau infecții ale pielii.”
Schimbarea a fost radicală atât pentru Gigi, cât și pentru stăpâna ei. „Această clinică a făcut o minune pentru ea. Acum este curată, e un câine normal, în afară de câteva zone mici. Echipa aceasta a fost o adevărată binecuvântare pentru mine și pentru câine”, spune cu recunoștință Tamara Bates.
Acum, Bates administrează singură injecțiile de întreținere acasă, o dată la două săptămâni.
O lecție și pentru viitorii medici veterinari
Cazul lui Gigi a oferit și o oportunitate valoroasă de învățare pentru studenții în medicină veterinară.
„E plăcut să vezi și astfel de povești de succes, nu doar cazuri dificile. Suntem foarte fericiți că se simte bine”, spune studenta Miranda Cantu.
Carolina Castaño Alvarez, stagiară în dermatologie, spune că răspunsul rapid al lui Gigi la tratament este o excepție. „În tot anul în care am fost aici, ea a răspuns cel mai bine și cel mai rapid. Câinii atopici au nevoie de o abordare multimodală. Ce face stăpâna ei, curățarea labelor, spălatul mai frecvent, ajută foarte mult.”
Pentru Tamara Bates, experiența de la spitalul universitar a fost una revelatoare. „Acești tineri ne schimbă viitorul. Poate că ei vor descoperi ceva nou despre o boală”, spune ea.
Sursa: news.vt.edu
Program complet de pregătire continuă 2025 pentru medici veterinari
Obține rapid cele 120 de puncte EMC – 100% online, simplu și accesibil!
Abonează-te acumUrmărește-ne pe rețelele sociale:
- Detalii
- Bianca Hrib
Noutați Medicale Generale
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgiloreste de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente de...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PET
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
De la autoritate la colaborare - Reconfigurarea relației veterinar-client în era digitală
- Madalina Toma
De la incident la criză în organizații
- Madalina Toma
Prezența online de succes - Ghid practic pentru crearea și optimizarea unui website veterinar
- Madalina Toma
Cele trei pălării ale patronului veterinar de succes: manager, lider, coach
- Madalina Toma