
- Detalii
- Noutăți Medicale
Un val de decese în rândul pisicilor atrage atenția autorităților din SUA în contextul gripei aviare H5N1
Moartea a zeci de pisici din cauza consumului de hrană crudă și lapte crud infectate cu H5N1, inclusiv în gospodării și sanctuare de animale, scoate la lumină pericolele din industria hranei crude pentru animale. Autoritățile americane au impus inspecții stricte pentru fermele de curcani și au cerut reevaluarea standardelor de siguranță alimentară pentru a preveni răspândirea virusului.
Moartea a zeci de pisici din cauza consumului de hrană crudă și lapte crud infectate cu H5N1, inclusiv în gospodării și sanctuare de animale, scoate la lumină pericolele din industria hranei crude pentru animale. Autoritățile americane au impus inspecții stricte pentru fermele de curcani și au cerut reevaluarea standardelor de siguranță alimentară pentru a preveni răspândirea virusului.
Pe măsură ce experții continuă să monitorizeze mediul înconjurător și lanțul alimentar al națiunii pentru gripa aviară H5N1, un val de decese în rândul pisicilor pune oficialii americani în alertă. De la pisici de companie din comitatul Los Angeles și Oregon până la feline sălbatice aflate în captivitate în Washington și Colorado, zeci de animale au murit după ce au consumat hrană crudă pentru animale de companie și lapte crud infectate cu H5N1. Deși produsele care purtau virusul erau destinate în principal animalelor (cu excepția laptelui crud) experții subliniază că prezența virusului în carne și produse lactate comerciale scoate în evidență vulnerabilitatea lanțului alimentar din SUA în fața acestui virus.
„Având în vedere multiplele decese cauzate de H5N1, putem să ignorăm necesitatea de a avertiza publicul larg că alimente precum carnea crudă au fost asociate cu numeroase decese ale felinelor sălbatice?” a spus John Korslund, fost epidemiolog veterinar al Departamentului pentru Agricultură al SUA, într-un e-mail.
Aceste decese au determinat modificări de politici anunțate pe 17 ianuarie de Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), care vizează noi reguli privind inspecțiile pre-abatorizare pentru unele ferme de păsări din Minnesota și Dakota de Sud, precum și schimbări în evaluările de risc pentru producătorii de hrană crudă pentru animale de companie.
Totodată, acestea scot în evidență lipsa reglementărilor clare în industria producției de hrană crudă pentru animale de companie.
O industrie nereglementată și riscuri pentru sănătate
Deși FDA oferă orientări privind cele mai bune practici pentru producătorii de hrană crudă pentru animale, există puține reguli, dacă nu chiar deloc, privind sursa cărnii crude utilizate. Producătorii pot folosi carne și proteine din vânat sălbatic, păsări crescute în curți neautorizate sau carne care nu este considerată potrivită pentru consumul uman, atât timp cât aceasta este „sigură pentru consum, produsă în condiții igienice, fără substanțe dăunătoare și etichetată corect,” conform Legii Federale privind Alimentele, Medicamentele și Cosmeticele, care reglementează și hrana pentru animale.
Cu toate acestea, conform reglementărilor USDA, păsările afectate de virus nu pot intra în lanțul alimentar. Acestea sunt, de obicei, compostate la fața locului pentru a preveni răspândirea virusului.
În comitatul Los Angeles, nouă pisici s-au îmbolnăvit sau au murit după ce au consumat lapte crud, hrană crudă pentru animale sau ambele, contaminate cu gripa aviară H5N1. Recent, oficialii locali de sănătate publică au raportat că cinci pisici de casă din aceeași gospodărie s-au îmbolnăvit după ce au consumat hrană crudă produsă de Monarch Raw Pet Food (din San Jacinto); două dintre ele au murit.
În decembrie, 20 de feline sălbatice aflate în captivitate, inclusiv patru pume și un tigru hibrid bengalez-siberian, au murit după ce au consumat hrană crudă contaminată la un sanctuar de animale din Shelton, Washington. Alte cinci animale de la un sanctuar privat din Colorado - doi tigri, un leu, o pumă și o vulpe - au murit din același motiv. De asemenea, două pisici de companie, una din Oregon și alta din Colorado, au fost afectate.
Investigații genetice și noi reglementări
În toate cazurile, cu excepția a nouă dintre pisicile din Washington, secvențierea genetică a virusului H5N1 a arătat o potrivire cu probele prelevate din carne de curcan congelată, ambalată în mai și iunie de Northwest Naturals, un producător de hrană crudă pentru animale din Oregon, conform datelor publicate de USDA, GISAID (o bază de date genetică publică pentru virusurile gripale), GenBank și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor.
Northwest Naturals a retras voluntar lotul suspect: pungi de plastic de două kilograme cu datele „A se consuma de preferință înainte de 05/21/26 B10 și 06/23/26 B1.” Cu toate acestea, compania susține că hrana ar fi putut fi contaminată după ambalare.
Pentru a preveni astfel de incidente, USDA a introdus noi politici care obligă fermele mari de curcani din Minnesota și Dakota de Sud să efectueze inspecții și izolare pre-abatorizare cu 72 de ore înainte de sacrificare. În paralel, FDA a cerut producătorilor de hrană crudă pentru animale să își reevalueze planurile de siguranță alimentară pentru a include H5N1 ca hazard cunoscut.
Pisicile, indicatori ai prezenței virusului
Cercetătorii spun că pisicile sunt extrem de susceptibile la infecția cu H5N1. Virusul le poate afecta creierul și sistemul nervos, cauzând orbire, convulsii și comportamente anormale. Moartea pisicilor captive arată că virusul pătrunde în lanțul alimentar comercial, ceea ce este îngrijorător pentru autoritățile de sănătate publică.
Pentru a evita riscurile, oficialii recomandă să se gătească bine carnea și să se consume doar produse lactate pasteurizate, renunțând complet la hrănirea animalelor de companie cu carne crudă sau lapte crud.
Sursa: phys.org
Articole cu același subiect:
Articole similare
Gripa aviară suferă mutații, dar antiviralele încă funcționează
O tulpină timpurie de gripă aviară, izolată de la un pacient din Texas, prezintă un set unic de mutații care îi conferă o capacitate sporită de reproducere în celulele umane și de a provoca forme...
Centrul pentru produse biologice veterinare al USDA permite testarea pe teren a vaccinului H5N1 la bovine
Epidemia de gripă aviară înalt patogenă (HPAI, mai precis gripa aviară de tip A H5N1) continuă în rândul bovinelor de lapte din Statele Unite, după descoperirea sa inițială la această specie în...
Numărul elefanților de mare scade după epidemia de gripă aviară: Primul raport de transmitere între mamifere marine
La un an după ce o epidemie devastatoare de gripă aviară H5N1 a ucis peste 17.000 de elefanți de mare în Peninsula Valdés, Argentina, cercetătorii raportează că doar o treime din populația așteptată...
Primul vaccin nazal împotriva gripei aviare H5N1 destinat vacilor ar putea preveni răspândirea virusului la oameni
După ce virusul H5N1 al gripei aviare a fost descoperit pentru prima dată la bovine în martie, cercetători din SUA dezvoltă un vaccin nazal pentru a proteja vacile de lapte și a reduce riscul de...
Cum evoluează gripa aviară la păsări în condiții de vaccinare
O echipă de virusologi, specialiști în boli infecțioase și patobiologi afiliați mai multor instituții din China și Marea Britanie a găsit posibile dovezi că vaccinarea împotriva gripei aviare...
- Detalii
- Echipa Veterinarul.Ro
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro