Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

O alternativa la un protocol de vaccinare larg acceptat la pisici ar putea muta literalmente acul pentru tratamentul cancerului la feline, spun cercetatorii de la Universitatea din Florida.

”Una pana la zece pisici la fiecare 10.000 vaccinate impotriva bolilor infectioase pot dezvolta cancer in locul de injectare al vaccinului”, a declarat Julie Levy, DVM Ph.D., profesor la Maddie Medicine Shelter de la Universitatea din Florida, Colegiul de Medicina Veterinara. ”Este important ca pisicile sa fie vaccinate pentru ca moartea de la aceste infectii este mult mai frecventa decat cancerul, dar, din pacate, aceasta complicatie este una care afecteaza mii de pisici in fiecare an”.
Atunci cand se administreaza vaccinuri, medicii veterinari americani urmeaza de regula recomandarile actuale ale Asociatiei Americane ale Practicienilor pe Feline, injectand pisicile mai jos de cot sau de articulatia genunchiului, in membru. Acest protocol se bazeaza pe intelegerea ca cel mai eficient tratament pentru cancerul care apare langa locurile de vaccinat este interventia chirurgicala radicala - amputarea unui membru.

”Multi proprietari de pisici aleg sa nu urmeze tratamentul cel mai eficient - excizia radicala a tumorii pe cale chirurgicala - deoarece aceasta interventie la nivelul membrelor este adesea dureroasa, costisitoare dar si deformeaza”, a spus Levy.

Dar, intr-un raport publicat in luna octombrie in Jurnalul de Medicina si Chirurgie Felina, Levy, impreuna cu o echipa de experti in boli infectioase si vaccinologie au raportat ca vaccinarea in varful cozii pisicii pare a fi la fel de eficace ca vaccinurile administrate in locurile traditionale.

Cercetatorii spun ca vaccinarea in coada ar face tratamentul chirurgical de orice cancer care apare langa locul de vaccinare mult mai usor, mai putin invaziv, ceea ce ar incuraja mai multi proprietari sa isi trateze animalul de companie atunci cand acesta apare.

Ca un prim pas pentru adunarea de informatii pentru studiu, cercetatorii au realizat un chestionar care a fost trimis la medicii veterinari oncologi care practica medicina veterinara in intreaga lume. Au fost rugati sa numeasca 11 locuri posibile pentru vaccinare si sa noteze primele trei locuri in ordinea preferintelor, avand in vedere tratamentul chirurgical al sarcoamelor, care s-ar putea dezvolta in acele locuri.
Cand a aparut coada ca si loc preferat, echipa a efectuat un studiu pentru a vedea daca pisicile ar permite vaccinarea in acel loc.

Sase pisici venite pentru sterilizare/castrare prin intermediul programului Catnip au fost inrolate la studiu. Doar pisicile imblanzite, cu aspect sanatos si cu o coada cu lungime normala, aduse de un insotitor au fost selectate pentru evaluare suplimentara.

Studiul a demonstrat ca pisicile tolereaza vaccinarea la nivelul cozii cel putin la fel de bine precum o tolereaza in locul recomandat in acest moment de vaccinare, la membrul din spate.

”Studiul dr. Levy este important pentru un numar mare de motive”, a spus dr. Julius Liptak, BVSc., specialist in chirurgie si fondator al oncologiei chirurgicale alaturi de Colegiul American al Chirurgilor Veterinari.
”In primul rand este important ca vaccinarile in coada sunt eficiente in furnizarea de imunitate necesara impotriva bolilor transmisibile si a celor infectioase”, a spus el. ”In al doilea rand, vaccinarea in coada este usor de realizat si bine tolerata de catre pisici, ceea ce inseamna ca medicii veterinari vor fi dispusi sa schimbe protocoalele lor de vaccinare si sa incerce acest nou loc”.

Cel mai important, din punct de vedere al tratamentului cancerului, ”daca vaccinarile in coada devin o practica larg adoptata, amputarea cozii este o procedura mult mai usoara si mai putin traumatica, ceea ce va duce la un potential mai mare de a vindeca aceasta boala”, a mai spus Liptak.

Echipa de cercetatori ai lui Levy a fost alcatuita din studentul Cleon Hendricks, alaturi de expertii in serologie Edward Dubovi,Ph.D de la Universitatea Cornell, Cathleen Hanlon, Ph.D, de la Universitatea de Stat Kansas, care au testat probele de sange de la pisici pentru anticorpi inainte si dupa vaccinare.

In poza apare studentul Cleon Hendricks, impreuna cu dr. Julie Levy. Hendricks a participat la studiu prin Programul Merial de Burse pentru Studenti.

Mai jos puteti urmari un film in care este realizata o vaccinare in coada si puteti descarca, din atasament articolul integral publicat in Jurnalul de Medicina si Chirurgie Felina si detaliile studiului, pe scurt.