
- Detalii
- Noutăți Medicale
Vaccinurile ar putea fi cheia pentru stoparea gripei aviare și reducerea sacrificării milioanelor de păsări
Guvernul SUA analizează utilizarea vaccinurilor împotriva gripei aviare pentru a preveni sacrificarea masivă a găinilor, o măsură ce a dus la creșterea prețului ouălor la aproape 6 dolari pe duzină. Totuși, implementarea vaccinării a fost întârziată de temeri legate de impactul asupra exporturilor de carne de pui, care valorează miliarde de dolari anual.
Guvernul SUA analizează utilizarea vaccinurilor împotriva gripei aviare pentru a preveni sacrificarea masivă a găinilor, o măsură ce a dus la creșterea prețului ouălor la aproape 6 dolari pe duzină. Totuși, implementarea vaccinării a fost întârziată de temeri legate de impactul asupra exporturilor de carne de pui, care valorează miliarde de dolari anual.
Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a anunțat că va investi 100 de milioane de dolari în cercetarea vaccinurilor împotriva gripei aviare, în colaborare cu producătorii de carne de pui, ouă și curcani. Această sumă face parte dintr-un efort mai amplu de 1 miliard de dolari pentru a proteja fermele de răspândirea virusului, o măsură susținută de președintele Donald Trump, care crede că aceasta va contribui la scăderea prețului ouălor.
De ce este nevoie de un vaccin?
Fără un vaccin eficient, autoritățile continuă să sacrifice toate efectivele de păsări infectate pentru a limita răspândirea bolii. Din 2022, peste 166 de milioane de păsări au fost ucise în SUA din cauza gripei aviare.
Majoritatea păsărilor afectate sunt găini ouătoare, iar pierderea acestora a dus la creșterea prețului ouălor, care a ajuns la 5,90 dolari pe duzină, în unele zone chiar mai mult.
Potrivit medicului veterinar Simon Shane, editorul Egg-News.com, guvernul este reticent în a adopta vaccinurile din cauza opoziției din industria cărnii de pui.
„Aceasta este o problemă politică. Subiectul a ajuns în atenție doar pentru că prețul ouălor a ajuns la 8-9 dolari pe duzină, iar acest lucru pune administrația într-o situație stânjenitoare”, a declarat Shane.
De ce SUA nu utilizează deja vaccinuri împotriva gripei aviare?
Înainte de a introduce vaccinurile, guvernul trebuie să stabilească un sistem eficient de monitorizare a focarelor în rândul păsărilor vaccinate, deoarece acestea ar putea să nu mai manifeste simptome. Potrivit lui John Clifford, fost șef veterinar la USDA, care colaborează acum cu un grup de exportatori de carne de pasăre, trebuie stabilite acorduri comerciale pentru a minimiza impactul asupra exporturilor.
„Industria are nevoie de un plan strategic clar, care să fie prezentat partenerilor comerciali pentru a vedea cum ar putea afecta comerțul internațional”, a explicat Clifford.
Există temeri că vaccinarea ar putea permite virusului să persiste în efectivele de păsări și să sufere mutații periculoase pentru oameni. De asemenea, vaccinarea ar putea îngreuna diferențierea între păsările sănătoase și cele infectate, ceea ce ar putea afecta exporturile.
Pentru industria cărnii de pui, gripa aviară nu reprezintă un pericol la fel de mare, deoarece puii de carne sunt sacrificați la vârsta de 6-8 săptămâni, având astfel un risc mai mic de infectare. În schimb, găinile ouătoare trăiesc până la doi ani și sunt mai expuse bolii.
Un alt obstacol este metoda de administrare a vaccinului. Producătorii de ouă susțin că vaccinul ar trebui adăugat în hrana sau apa păsărilor, deoarece este imposibil să se vaccineze individual milioane de păsări.
Ce arată experiența altor țări?
China și Mexic vaccinează de ani buni efectivele de păsări, dar aplică strategii diferite.
În Mexic, păsările sunt vaccinate, însă nu sunt sacrificate în cazul apariției unui focar, ceea ce menține virusul prezent în efective. În schimb, China continuă să sacrifice păsările vaccinate în cazul unei infecții, strategie care s-a dovedit mai eficientă în limitarea răspândirii bolii.
Potrivit lui Clifford, SUA ar trebui să continue sacrificarea efectivelor infectate, chiar și după implementarea vaccinului, și să limiteze vaccinarea doar la găinile ouătoare și curcani, nu la puii de carne.
USDA nu a luat încă o decizie finală privind vaccinarea, iar chiar dacă ar adopta această măsură, ar fi nevoie de timp pentru a crește noi efective de păsări.
„Va trebui să așteptăm să apară noi pui, iar acest proces durează 20 de săptămâni înainte ca găinile să înceapă să depună ouă. Nu știu de unde vor veni ouăle între timp", a spus Shane.
Prețurile ar putea scădea ușor în a doua jumătate a anului, după vârful cererii de Paște, cu condiția ca marile ferme de ouă din California, Iowa și Ohio să evite noi focare de gripă aviară.
USDA estimează că prețul mediu al ouălor în 2025 va fi cu 41% mai mare decât media din 2024, adică aproximativ 4,47 dolari pe duzină – o scădere ușoară față de nivelul actual.
Sursa: phys.org
Articole cu același subiect:
Articole similare
47 de tigri morți în grădinile zoologice din Vietnam din cauza gripei aviare
Agenția oficială Vietnam News Agency (VNA) a relatat că decesele au avut loc în august și septembrie la parcul safari privat My Quynh din provincia Long An și la grădina zoologică Vuon Xoai din Dong...
Acidifierea laptelui, o alternativă accesibilă pentru eliminarea virusului H5N1
Cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au identificat o metodă eficientă și accesibilă pentru eliminarea virusului H5N1 din laptele rezidual, oferind o soluție viabilă fermierilor...
Gripa aviară: supravegherea post-vaccinare este esențială pentru circulația în siguranță a păsărilor, spun experții EFSA
Supravegherea post-vaccinare este crucială pentru detectarea promptă a focarelor de gripă aviară și pentru a dovedi că păsările sunt indemne de boală, permițând astfel circulația păsărilor în...
Primul vaccin nazal împotriva gripei aviare H5N1 destinat vacilor ar putea preveni răspândirea virusului la oameni
După ce virusul H5N1 al gripei aviare a fost descoperit pentru prima dată la bovine în martie, cercetători din SUA dezvoltă un vaccin nazal pentru a proteja vacile de lapte și a reduce riscul de...
Gripa aviară suferă mutații, dar antiviralele încă funcționează
O tulpină timpurie de gripă aviară, izolată de la un pacient din Texas, prezintă un set unic de mutații care îi conferă o capacitate sporită de reproducere în celulele umane și de a provoca forme...
- Detalii
- Bianca Hrib
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro