Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Organizatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN se va implica maine in operatiunea de preluare a celor 4 lei si 2 ursi detinuti de Ion Balint, alias Nutu Camataru, la solicitarea autoritatilor competente in acest caz.

In cursul zilei de maine, 27 februarie 2013, reprezentantii Inspectoratului General al Politiei (IGPR), Autoritatii Sanitar-Veterinare (ANSVSA) si Garzii Nationale de Mediu (GNM) vor prelua animalele salbatice confiscate de la Nutu Camataru pentru a fi duse la Zoo Bucov, Ploiesti.

La cererea autoritatilor, specialistii VIER PFOTEN vor asigura logistica si buna desfasurare a operatiunilor de trachilizare si transport in cazul celor 4 lei si 2 ursi. Animalele vor fi verificate medical si tranchilizate de catre medicii VIER PFOTEN, care le vor supraveghea pe tot parcursul transportului asigurat de organizatie.

Animalele vor fi transferate la Zoo Bucov, Ploiesti, unde vor fi adapostite temporar in amplasamentele existente. In prezent, VIER PFOTEN analizeaza mai multe posibile solutii privind adapostirea permanenta a animalelor: transferul leilor in rezervatia LIONSROCK din Africa de Sud, transferul ursilor intr-o din rezervatiile de ursi ale VIER PFOTEN din Europa sau amenajarea pentru animale a unui amplasament la Zoo Bucov, dupa cele mai inalte standarde internationale privind bunastarea animalelor.

„Animalele au fost bine intretinute, insa nu aveau carnete de sanatate si nici alte documente care sa ateste ca erau detinute legal si ca au fost sub supravegherea unui medic veterinar.  Salutam viteza de reactie a autoritatilor in acest caz si speram ca aceasta rapiditate sa se manifeste si in cazul altor animale salbatice detinute ilegal in captivitate privata”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte VIER PFOTEN.

Potrivit legislatiei, detinerea in captivitate a animalelor salbatice este permisa persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA si pe o perioada de timp limitata. Incalcarea prevederilor legale privind detinerea si comercializarea animalelor salbatice este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda penala de la 500 de lei la 10 000 lei si confiscarea animalelor.


______________________________________________
 
Resurse:
 
1.Legea nr. 205 din 26 mai 2004 privind protectia animalelor
 
CAPITOLUL II
 Conditii privind detinerea animalelor

Art. 9. - (1) Detinatorii de animale pot detine animale salbatice, potrivit legii, numai daca sunt autorizati de directia veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.
             (2) Conditiile privind detinerea animalelor salbatice se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, la propunerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
 
(3) Detinatorii de animale pot detine animale salbatice pe o perioada determinata de timp, in vederea ingrijirii si recuperarii fizice, pentru animalele aflate in impas de supravietuire, cu acordul Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
2. Ordinul ANSVSA 31/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <LLNK 12004   205 10 201   0 18>Legii nr. 205/2004 privind protectia animalelor
 
CAP. IV

Protectia si bunastarea animalelor salbatice

ART. 12
(1) Detinatorii temporari de animale salbatice din fauna locala sunt obligati sa anunte detinerea acestora directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea asigurarii asistentei medicale acestor animale.
(2) Dupa perioada de recuperare fizica a animalului salbatic, reprezentantul directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti impreuna cu detinatorul temporar vor elibera animalIn cazul in care animalul salbatic nu poate fi reteritorializat, acesta va fi incredintat unor rezervatii specializate, in colaborare cu organizatiile de protectie a animalelor.
ART. 13

(1) Se interzice comercializarea animalelor salbatice detinute temporar.
(2) Se interzice utilizarea animalelor salbatice de catre persoanele fizice sau juridice, in vederea obtinerii de profit, in unitati de tip restaurant, hotel sau complex turistic.
(3) Se interzice realizarea de materiale fotografice sau filmate cu animale salbatice care nu se afla libere in habitatul lor natural, cu exceptia gradinilor zoologice.