Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

VIER PFOTEN solicita UE interzicerea transporturilor de animale vii pe distante lungi, dupa ce mii de animale au ramas blocate o luna pe o nava in Romania
Dupa ce au fost blocate o luna de sloiurile de gheata de pe Dunare, mii de animale se indreapta acum catre un abator din Libia

er-pfotenVIER PFOTEN International doreste sa atraga atentia asupra unui nou caz, petrecut in Romania, ce demonstreaza inca necesitatea interzicerii de catre UE a transportului de animale vii pe distante lungi. O nava avand la bord 4.000 de oi si 400 de vite provenite din Romania, cu destinatia Libia, a fost blocata timp de o luna in gheata formata pe Dunare, in zona orasului Braila.
O situatie similara a fost inregistrata in Marea Rosie, in 2003, cand mii de vite au murit la bordul unei nave care le transporta din Brazila catre Egipt. Nici un port nu a vrut sa accepte acostarea navei, ceea ce aminteste de problemele grave care pot aparea de-a lungul unui tramnsport pe distante mari.


Desi nava a fost eliberata din sloiurile de gheata si se afla in drum spre Libia, organizatiile VIER PFOTEN International si Compassion in World Farming isi exprima profunda ingrijorare legata de restul calatoriei si de modul in care aceste animale vor fi sacrificate in Libia.
In marea majoritate a tarilor din nordul Africii, abatorizarea se face in conditii inumane. Animalele sunt manipulate in mod brutal, fiind tarate la locul sacrificarii. Gatul acestora este taiat in timp ce animalele sunt constiente, fiind lasate sa sangereze pana mor.


Gabriel Paul, director de campanii la VIER PFOTEN International, subliniaza: „Este scandalos faptul ca UE, care pretinde ca e preocupata de bunastarea animalelor, este angajata intr-un astfel de trafic inuman de fiinte vii. Credem ca UE trebuie sa puna capat acestor exporturi atata vreme cat distantele implicarte de transportul animalelor din UE catre state din afara UE sunt prea lungi pentru a garanta respectarea standardelor de bunastare a animalelor.
Uniunea Europeana exporta un numar foarte mare de animalele vii de ferma catre statele din afara blocului comunitar. In 2011, peste un milion de vite si oi au fost exportate din UE in  Turcia pentru a fi sacrificate sau ingrasate in scopul sacrificarii.
Franta a exportat peste 90.000 de vite si oi in Orientul mijlociu, in 2010.  Zeci de mii de vite au fost trimise din Irlanda catre Maroc, in transporturi extrem de lungi. Din UE, un numar mare de vite sunt exportate catre Rusia sau Kazahstan.
“Cerem Comisiei Europene sa ia masuri urgente pentru ca aceste animale provenite din spatiul UE sa fie tratate mai uman o data ce ajung in Libia si sa fie sacrificate in conformitate cu standardele impuse de Ogranizatia Mondiala pentru Bunastarea Animalelor”, a declarat Peter Stevenson, reprezentant al Compassion in World Farming.
Voluntari implicati in investigarea traficului UE – Turcia au fost martori ai unor suferinte extreme provocate animalelor in timpul transporturilor lungi. Mai mult, standardele de abatorizare in unele state din afara UE sunt aproape inexistente, sacrificare implicand durerea si frica animalelor.  
Organizatiile VIER PFOTEN International si Compassion sunt sustinatori activi ai campaniei 8hours, prin care ONG-urile pentru protectia animalelor solicita schimbarea legislatiei UE, asfel incat transportul animalelor sa fie limitat la 8 ore. In acest ultim caz pentrecut pe Dunare, animalele au fost incarcate pe o nava sub pavilion tanzanian pe 5 februarie. Timp de o luna, nava a fost blocata de vremea extrema, avand posibilitatea sa plece abia de curand spre destinatie.