Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Oamenii de stiinta din guvernul UK au realizat o descoperire genetica pe care ei o considera un pas inainte in lupta impotriva bolii severe si deseori fatale a suinelor. Cercetatorii de la Institutul Pirbright au descoperit ca stergerea unei gene de la virusul pestei porcine africane (ASFV)  reduce abilitatea de a cauza infectia si protejeaza impotriva tulpinei de virus care cauzeaza boala severa.

In studiu, publicat in Jurnalul de Virusologie, oamenii de stiinta de la Pirbright au sters o gena pestei porcine africane care codifica o proteina ce joaca un rol in supresarea sistemului imun al porcului. Virusul modificat rezultat a fost inca capabil sa se reproduca, dar a aratat o abilitate extrem de redusa de cauzare a infectiei, ceea ce inseamna ca toti porcii au supravietuit si au exprimat doar semne clinice usoare.

Tulpina modificata

Virusul pestei porcine africane

Dupa ce au fost expusi la tulpina modificata, porcii au fost protejati impotriva infectiei ulterioare de la o tulpina naturala a ASFV (Pesta porcina africana)

Linda Dixon, conducator al grupului ASFV la Porbright, a afirmat: „Acum am demonstrat ca virusul modificat are capacitatea de a proteja porcii impotriva tulpinii naturale, urmatorul pas fiind de a realiza mai multe deletii ale genelor care vor reduce semnele clinice exprimate de porci dupa vaccinare”.

„Vom investiga de asemenea rolul precis pe care il joaca proteina pe parcursul infectiei. Aceasta informatie ne va ajuta sa intelegem cum interactioneaza cu sistemul imun al gazdei si daca proteina previne direct procesele imune, sau daca are alte roluri pe care nu le-am identificat inca”.

„Cunoasterea mai multor informatii despre gene si proteina ne va facilita modificarea ulterioara a virusului si crearea vaccinului care este eficient si sigur”.

Niciun vaccin

Pesta porcina africana nu are un vaccin, deci eforturile continue ale oamenilor de stiinta de a identifica candidatii pentru vaccin sunt esentiale. Boala se raspandeste mai departe in Europa, cu focare descrise in Romania pentru prima data. Pesta porcina africana poate fi foarte greu de identificat, avand in vedere ca exprima semne clinice similare cu alte boli ale suinelor, cele mai daunatoare tulpini omorand porcii inainte ca semnele specifice sa devina aparente. In regiunile in care vierii salbatici infectati sunt prezenti, transmiterea pestei porcine africane la porcii domestici complica de asemenea controlul bolii.