Luni, Aprilie 29, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Practica profesia de medic veterinar din 1999, dar a absolvit Facultatea de Medicina Veterinara Spiru Haret in 2001. La 33 de ani, doctorul Dragos Petrache se lauda cu pasiunea pentru cai, pe care a mostenit-o de la bunicul sau, fost proprietar de cai de trap pe vremea Hipodromului din Bucuresti.

El insusi este proprietar de cai din 1995, proprietarul unei clinici veterinare de animale mici si de cai din Bucuresti si membru in SIVE, Societatea Italiana a Veterinarilor de Eqvine. Revista Veterinarul publica un interviu cu dr. Dragos Petrache, in cadrul unei serii de interviuri ce doresc sa prezinte povesti de succes din domeniu.

V:  Sunteti medic veterinar specializat pe ecvine. Cat de dificil este sa ai o asemenea specializare si sa fii recunoscut ca profesionist in domeniu in Romania?
D.P.: Sa fii specializat pe medicina Cailor este in primul rand frumos si motivant si apoi dificil. Daca te gandesti la multumirea sufleteasca si profesionala apoi, la cea materiala este este mult mai constructiv si poti progresa. Dificil este uneori cu proprietarii.

V: Aveti un cabinet dotat ultramodern atat pentru cai cat si pentru animale mici. Cat de oportuna vi se pare o astfel de investitie?     
D.P.:Da, asa este am un cabinet bine dotat in care am investit cat de mult am putut pentru ca medicina necuvantatoarelor necesita multe investigatii pentru a putea stabili un diagnostic cat mai exact si un prognostic pe masura. Sincer, pentru cai, investitiile le-am facut fara sa astept o recuperare a investitiei. Pasiunea este prea mare.

V: Este profitabila o astfel de specializare in Romania? Daca da, care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmeze un medic veterinar care doreste sa practice o astfel de specializare?
D.P.:Trebuie sa fie profitabila, eu nu stiu mai mult de 10 medici de cabaline in Romania, dar investitia materiala sa se faca treptat si profesionist. Pentru un medic veterinar pasii de urmat sunt: practica doi ani pe langa un medic veterinar specialist, investitie in carti de medicina interna a calului, reproductie, chirurgie, stomatologie, nutritie si comportament, toate din vest, participare la seminarii de specialitate. Apoi, cu mult simt de raspundere dar si cu incredere, pe cont propriu, in practica insotita de investitii in scule si aparatura, evident participand in continuare la seminarii si congrese.

V.: Sunteti cunoscut ca fiind medicul veterinar al cailor utilizati la productii cinematografice. Este dificil sa pregatesti caii pentru filmari?
D.P.: si eu tratez cai de film, chiar am filmat un spot publicitar calare pe un Andalus, dar nu sunt eu cel mai in masura sa vorbesc despre filmari cu cai pentru ca cea mai mare experienta in domeniu si cel mai solicitat medic de cai pentru filme este Dr. Vadim Vargolici.

V.: Ce afectiuni apar cel mai frecvent la astfel de cai?    
D.P.: Afectiuni frecvente...Da... ar fi cele pulmonare vara in special cauzate de transportul pe distante lungi si cazarea in boxe improvizate, afectiuni ale membrelor in special de la bulet in jos si sa nu uitam si miopatiile. Problemele medicale apar cand se filmeaza cu cai multi pentru ca astfel de cai special antrenati sunt putini la noi si atunci se apeleaza la cai debutanti sau mai putin pregatiti fizic si fara antrenament de specialitate. stiu un caz cand a murit un cal la filmari exclusiv din cauza proprietarului.

V.: Cum ati ajuns sa aveti o astfel de specializare si daca aveti cursuri urmate, unde ati facut aceste cursuri? 
D.P.: Iubesc caii de cand ma stiu si din facultate am insistat pe Patologia Cabalinelor. Am investit peste 1000 euro in carti de specialitate, am participat la cursuri in programul de educare continua pe cai in afara granitelor si voi continua sa merg la astfel de seminarii. Eu nu ma consider inca specialist in cai, studiez si aprofundez in permanenta; De multe ori chiar si dupa un caz tratat cu succes sau in timpul tratamentului citesc din literatura medicala eqvina.

V.:De cati ani practicati aceasta profesie si care au fost din punctul dvoastra de vedere cele mai dificile obstacole pe care a trebuit sa le depasiti?
D.P.:Practic de 1o ani o meserie care este de fapt un" modus vivendi. Am momente in care ii spun sotiei ca imi este dor sa mai petrec cate o noapte in grajd alaturi de un cal suferind supervizand administrarea lichidelor intravenos( 30- 50 litri/cal).
Momentul cel mai greu a fost cu cativa ani in urmaa cand cei de la DSV mi-au inchis cabinetul pe motivul lipsei spatiului si a dotarilor nevoit fiind sa ma angajez la o firma, pe un salariu bun ce-i drept, pentru ca peste doi ani, dupa un imprumut la banca, sa renovez, sa extind si sa modernizez cabinetul in forma actuala.
Cu nadejde in DUMNEZEU si cu sacrificii am reusit!