Vineri, Mai 10, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Ce au in comun „principiile furajarii eficiente la vaci“ şi o jambiera? Dar o seringa şi o aparatoare de joc? Raspunsul e simplu: Ghişa şi viruşii

Performanţele „virusilor verzii” cu Ghisa la carma lin 2005, la 19 ani de la infiinţare, Sanatatea devine „majora” si face pasul spre Liga a III-a din Liga a IV-a. lin 2007, Sanatatea erupe in Cupa Romaniei, elimina Somesul Ileanda (4-1), Minerul Iara (2-1), Victoria Carei (2-1), Gaz Metan Medias (1-0), Unirea Al. Iulia (3-2), UTA (1-0), dar pierde in optimi cu Dinamo (0-4).

In 2009, Sanatatea face furori in Cupa, elimina „U” Cluj si ajunge iar in saisprezecimile competiţiei, dar pierde cu FC Timisoara.

In iarna lui 2010, „virusii” ies invingatori in turneul memorial „Laza Janos” de la Bekescsaba. l„Virusii“ lui Ghisa ies iar la lumina in toamna lui 2011 si fac furori in Cupa Romaniei. Inving pe rand Unirea Floresti (C6) (3-1), Seso C. Turzii (C6) (1-0), FC Bihor (L2) (1-0), dar Steaua (L1) (0-4) pune capat aventurii.

GHISA2Povestea nefardata a echipei de fotbal Sanatatea Cluj si a medicului veterinar Aurelian Ghisa si crezul lui sportiv: „Ne pasa de fotbal. Niciodata prea mult. «Noi sa fim sanatosi»!“. Clujul isi imprima vocea tot mai apasat in lumea fotbalului. „Ora exacta se va da aici in 2012“, e incantaţia, cu doza specifica de mandrie tipic ardeleana, rostita de suporterul de fotbal de sub Feleac. „U“ a asezat fotbalul clujean pe harta, CFR l-a definit apoi in Europa. Dar noua minune e Sanatatea Cluj. O poveste zamislita acum 25 de ani, intreţinuta de pasiunea pentru minge a unui grup de medici veterinari, cu doctorul Aurelian Ghisa, in rol de Guardiola. Sau Messi. Doar Ghisa, la 47 de ani, e incapaţanat sa le faca pe amandoua.

Nu-s ei premergatorii „tiki-taka“, sunt doar „virusii verzi“ de la Sanatatea. „«Ura, noi sa fim sanatosi!»“, e indemnul cu care Ghisa, Gaspar, Kis, Paglisan, Miclaus sau Nicula si-au croit si-n 2011 drumul spre surpriza anului in Cupei Romaniei! Duelul cu Steaua, din saisprezecimi, la 18 ani de la primul contact al medicului veterinar, originar din Turda, Aurelian Ghisa, cu Sanatatea Cluj. L-au auzit in toamna trecuta si urmasii lui Lacatus sau Iordanescu, colegi de vestiare, la Buzau, cu „virusii lui Ghisa“. „Uneori ma mir si eu de ce am fost si unde am ajuns. In ’93, am intrat la echipa ca jucator pentru ca iubeam mult fotbalul si lucram la Avicola Cluj ca veterinar iar halele unde munceam erau in comuna Floresti, aproape de terenul de antrenament al Sanataţii“, povesteste inceputurile seful „virusilor“, cum e poreclit Ghisa de toata tagma medicilor veterinari din zona.

Dar si din ţara. „Pai, ei sunt fanii nostri in primul rand. Pe oriunde merge echipa, peste tot, exista cate unul gata sa ne dea o mana de ajutor. Pai, cu Steaua, o seara de cazare din drumul spre Buzau, unde am jucat in Cupa, ne-a fost gazda doctorul Neagu, de la Rasnov“, devoaleaza legatura de sange a „virusilor verzi“ de la Cluj cu lumea veterinarilor din ţara. Şi asa e si la deplasarile din Liga a III-a! „Prietenii mei, medici, de la Satu Mare, Brasov sau Bistriţa, nici nu concep sa nu trecem pe la ei daca afla ca Sanatatea are joc in orasul lor. Am devenit un brand naţional, subiect de mandrie chiar si pentru ei“, marturiseste doctorul Ghisa. Iar povestea sta sa prinda muguri noi.

Nebunia doctorului e sa se vada macar in Liga a II-a! intre doua drumuri la clienţii de produse veterinare si antrenamentele cu echipa lui. Tari la fotbal, primii la deratizari Cu ce se ocupa unii din jucatorii Sanataţii? Explica medicul Ghisa. „Cu unii am facut cea mai tare echipa de deratizare din judeţ, nu glumesc. Chiar se pricep foarte bine, sunt cunoscuţi. in toamna au avut pe «mana» tot complexul studenţesc «Hasdeu ». Igiena a peste 50.000 de studenţi a fost pe mainile lor“, se destanuie Aurelian. Ale cui maini? „Ale lui Gaspar, Nicula, Hoca sau Kis”, completeaza medicul. Toţi patru piese de baza in trupa „virusilor“, ultimul jucator cu state vechi in fotbal, chiar la concitadina CFR Cluj. Şi nu oricand, ci chiar dupa promovarea CFR-ului in Liga I in 2004. Colegi in iarba dar si la munca. Toţi sunt „coechipieri“ la Sanatatea Servicii Publice S.A., tocmai firma ce susţine echipa de fotbal si, implicit, pasiunea „virusilor” in fotbalul profesionist. Dom’ presedinte e tot medic veterinar! Le sunt aproape, uneori chiar si financiar.

Ii incurajeaza la meciuri. Şi nu doar atat. Da, grupul medicilor veterinari din Cluj dar si din ţara le e si susţinator de nadejde. Presedintele onorific al clubului de la Cluj e tocmai septuagenarul Sechel Ioan Zaharie. „Mi-a fost sef la Avicola Cluj, cand eram tanar. El a sus - ţi nut mult echipa asta cand eu eram doar jucator. Ni s-a alaturat apoi si cand am inceput sa o conduc. O minte sclipitoare, de mare ajutor...“, explica, pe un ton grav, Ghisa. Nici n-ai cum altfel, medicul Sechel nu glumeste cand vine vorba de sport. E o pasiune veche. O stiu prea bine sportivii de la Universitatea Cluj, de dinainte de Revoluţie.

GHISA3

Avicola Cluj era unul din susţinatorii „grei“ ai „sepcilor rosii“. intre timp, „virusii“ l-au deturnat si i-au dat funcţie la Sanatatea. Şi olandezii veterinari s-au facut „virusi verzi” cu acte Renumele lor s-a dus peste mari si zari. Din Canada, in Olanda, nu-s puţini cei ce stiu de numele Sanataţii. O spun actele. Cele contabile. Cum asa? Pai, Maurits Regouin e unul din fanii declaraţi ai Sanataţii mai ales cand vine vorba de intocmirea bugetului inainte de startul sezonului. „E directorul fimei olandeze de produse veterinare, Dopharma, cea care se implica financiar la noi la echipa“, se confeseaza Ghisa, care s-a ales si cu un cadou de la olandez odata cu serbarea celor 25 de ani de la infiinţare a echi pei. Un amical in 2012 cu echipa olandeza de prima liga, NAC Breda. Ei sunt omologii „virusilor“ din Ţara Lalelelor.

Dopharma cotizeaza la „Armata Galbena“, „Perla Sudului“ pentru olandezi. „Transfer medic veterinar, cu state de fotbalist” Febra pentru fotbal nu-l lasa pe Ghisa nici cand sta cu prietenii medici la masa sau o simpla cafea. „I-as «transfera» pe toţi la mine, dar nu pot sau nu vor ei. Unii chiar nu inţeleg nimic din fotbal si nu vreau sa-i forţez. Pur si simplu le place altceva. Nu-i judec“, povesteste doctorul Ghisa care aduna vara de vara sau iarna de iarna studenţi la probe de joc la echipa lui. „Am avut si mulţi care erau medici veterinari in devenire dar nu au fost pastraţi dupa probele de joc. De ce? Nu stiu. Antrenorul stie. Eu nu ma bag peste munca lui. Nu-i fac scandal nici cand nu ma baga sa joc!“, explica Ghisa, care la 47 de ani a bifat un record. E cel mai varstic jucator de fotbal care a evoluat in Cupa Romaniei, dupa 1990, in faza saisprezecimilor.

Cu Steaua a prins 14 minute, pe final. „Se vede ca a facut fotbal profesionist”, a fost cel mai frumos cadou primit de Ghisa de la adversarul direct, stelistul Martinovic.

Articol realizat de Cristian Cucolas

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.