Luni, Mai 13, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

A terminat facultatea de medicina veterinara din Bucuresti in 1996 si a optat pentru stomatologie veterinara in urma cu sase ani, cand a avut placerea sa il cunoasca pe medicul veterinar Camil Stoian, diplomat european in stomatologie veterinara. Într-o piata veterinara la inceput de capitalism, medicul veterinar Dan Sebastian recunoaste ca fara o investitie permanenta in cabinetul veterinar si in pregatire continua nu poti evolua in profesie si afacere. Are o clinica in Cluj Napoca, pe care a deschis-o in 2010 si pe care intentioneaza sa o doteze cu o unitate portabila RX anul acesta, pentru stomatologie. Este consilier stiintific si membru fondator al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si Stomatologie Veterinara (RSVD), asociatie impreuna cu care editam anual un numar de revista dedicat stomatologiei veterinare. Medicul veterinar Dan Sebastian, de la Clinica in Lumea Animalelor din Cluj-Napoca ne-a vorbit, cu sinceritate despre cariera si planurile sale de viitor. 

Cum ati inceput cariera in medicina veterinara? Care au fost primele experiente pe care le-ati avut ca student, tanar absolvent? 

Am crescut intr-o familie de medici veterinari. Tata era medic veterinar la o unitate  militara de vanatori de munte iar mama a lucrat in C.A.P., abator, Directia Sanitar Veterinara la controlul alimentelor. În clasa a XII-a eram indecis ce sa urmez, stomatologie sau medicina veterinara. Am ales in cele din urma, medicina veterinara. Pe la sfarsitul anului 3 am fost fascinat de ceea ce facea domnul Prof. Traian Leau in clinica de propedeutica, unde-mi petreceam majoritatea timpului liber si de unde am multe amintiri frumose si experiente de neuitat, drept pentru care ii multumesc pe aceasta cale domnului profesor pentru ajutor si incredere. Apoi, domnul profesor m-a recomandat lui dr. Razvan Tanasescu si colegei dr. Amalia Zuica, care la aceea vreme au deschis un cabinet veterinar si aveau nevoie de un ajutor, ceva de genul asistent veterinar, dar care sa se priceapa, sau sa-i placa sa lucreze cu animale de companie. Aici, timp de peste doi ani, pana la terminarea facultatii, am invatat si mi-am insusit foarte multe lucruri despre medicina veterinara a animalelor de companie, care era foarte putin studiata in facultate. Multumesc celor doi medici pentru incredere si invatatura. 

La terminarea facultatii, in anul 1996, am avut onoarea sa fiu angajat ca medic veterinar intr-o clinica noua administrata de catre conferentiar doctor Viorel Andronie. În cabinetul domnului Andronie am avut parte de finisarea mea ca si medic veterinar, am primit foarte multe informatii noi si utile, am lucrat intr-o echipa minunata. Pe aceasta cale tin sa-i multumesc domnului doctor Viorel Andronie cat si fostilor colegi pentru frumoasele clipe din acele timpuri.

Am facut un master in medicina veterinara, iar dupa master, urmatorii pasi au fost sa cochetez cu vanzari de medicamente, productie de nisip de pisici, domeniul petshop, ca incepand din 2010 pana in prezent, sa revin la prima iubire: cabinetul veterinar. 

dan sebastian clinica in lumea animalelor

Cum ati decis sa optati pentru stomatologia veterinara?

Stomatologia a ramas intru-n colt al sufletului meu. Prin 2015 am auzit de un medic veterinar clujean, care practica stomatologia veterinara prin tari straine. Era vorba despre  regretatul Prof.Dr. Camil Stoian primul diplomat a Colegiului Dentar Veterinar European de origine romana. Am auzit ca vine la Cluj si am luat legatura cu el. Am fost fascinat de Camil, de multiplele lui cunostinte de stomatologie veterinara. Un om cu un bogata experienta fiind si absolvent al facultatii de stomatologie umana fiind autorul primei carti de stomatologie veterinara din Romania . Dupa doua zile de discutii despre stomatologie veterinara am aflat ca dorea sa dezvolte si in Romania printre veterinari conceptul de “stomatolog” si din acel moment am hotarat ca doresc sa invat si practic stomatologia veterinara. Asa am inceput aventura, am constatat ca sunt medicii veterinari in Romania care erau preocupati de acest segment, le-am intalnit pe colegele mele de asociatie dr. Raluca Zvorasteanu, dr. Elena Nenciulescu, dr. Iulia Milin. Am inceput prin a lua legatura cu un medic stomatoloc uman, prieten cu mine, pe care-l sacaiam cu fel si fel de intrebari, care mi-a pus la dispozitie informatii despre stomatologie. Am inceput sa citesc lucrari despre stomatologia veterinara, sa particip la cursuri si prezentari de stomatologie veterinara.Încet, incet am inceput sa prind curaj si sa imi dedic din ce in ce mai mult timp afectiunilor stomatologice veterinare, intalnite in cabinetul meu cat si la cazurile trimise de catre colegii mei, medici veterinari.

dan sebastian medic veterinar

Ce dificultati ati intampinat in activitatea dumneavoastra? Cu dotarea? Cu informatiile din domeniu? Cu experienta?

Prima dificultate este interactiunea cu proprietarii pacientilor, care, raman mirati ca trebuie sa lucreze pentru preventia patologiilor cavitatii orale a companionilor lor.

Despre dotare, doar pasiunea te face sa-ti dotezi cabinetul cu aparatura stomatologica, fiindca, daca faci socoteala cost-beneficiu-profit pentru inceput o sa fii dezamagit. Repet insa, pasiunea, in cele din urma, face sa treci peste socoteli si sa-ti indeplinesti visul, iar satisfactiile o sa vina in cele din urma.

Despre informatiile in domeniu, la acest moment, sunt destule, atat in mediul  online cat si workshopuri inclusiv efortul dumneavoastra de a sustine stomatologia veterinara in revista Veterinarul. Experienta este importanta, dar totul are un inceput, este nevoie de pasiune, curaj, studiu si lucrurile se vor rezolva.

Cum receptioneaza proprietarii serviciile stomatologice veterinare ?

Majoritatea sunt mirati de existenta serviciilor stomatologice veterinare, altii sunt foarte incantati sa-si ajute partenerul necuvantator sa aiba o sanatate buna la nivelul cavitatii orale, dar sunt si din categoria: aaa, da, o sa vedem ce putem face!

Este mult de lucru cu partea de preventie si educare a proprietarilor, pentru ca aceste sfaturi sunt baza stomatologiei veterinare. O alta problema este aceea a acceptarii costurilor pentru interventii, care sunt la fel ca si in stomatologia umana.  Aceasta desi conceptia proprietarilor este: „pai este doar o pisica sau un caine”. Cam asa abordeaza cei mai multi dintre proprietari discutia legata de ingrijirea dentara a animalelor lor de companie.

dan sebastian medic veterinar cluj napoca

Ce recomandari aveti pentru colegii care ar dori sa initieze astfel de servicii in practica veterinara? 

În primul rand este vorba de pasiune, al doilea lucru, este instruirea. Dupa ce esti instruit, ai pasiunea si ai si aparatura, rezultatele nu contenesc sa apara.

Satisfactiile profesionale o sa te faca sa doresti mai mult si deja vei face tot ce-ti sta in putinta sa devii din ce in ce mai bun, sa-ti ajuti cu toata priceperea si pasiunea pacientii si sa fii alaturi de proprietarii lor.

Ce planuri aveti pentru anul acesta?

Pentru acest an am demarat deja achizitionarea si autorizarea unei unitati de RX portabil fara de care, de la un anumit nivel, nu mai poti face stomatologie. Desigur daca situatia globala va permite, o sa particip la cateva workshopuri si congrese de stomatologie veterinara internationale, pe langa cele online pentru o aprofundare continua a cunostintelor din  domeniu.

Pe plan intern, dupa ce o sa terminam cu vaccinarea, o sa reluam modulele unu si doi ale workshopurilor de stomatologie veterinara impreuna cu colegele mele de la R.S.V.D.(Romanian Society of Orofacial Surgery and Veterinary Dentistry ) si incercam sa mai introducem module noi pentru rozatoare cat si alte noutati .

 

Articolul a fost publicat in Revista Veterinarul Pet nr 3, pe care o puteti citi pe baza de abonament, aici.