Duminică, Mai 19, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Are un cabinet veterinar care ar starni invidia oricarui medic veterinar din Romania si nu numai. Secretul succesului la dr. Constantin Ifteme a fost munca asidua, seriozitatea cu care si-a practicat meseria, perseverenta si studiul neintrerupt. Face profesia cu bucurie si reuseste in ceea ce intreprinde datorita calitatilor sale. Un interviu mai putin conventional cu dr. Constantin Ifteme.

V:Am discutat de-a lungul timpului cu multi veterinari. De foarte multe ori ai fost folosit ca si exemplu. Costy face asa. sau Costy a spus.. sau am vazut la Costy. Crezi ca esti un etalon pentru medicina veterinara din Romania?

C.I.: Nu cred. As minti sa spun ca nu mi-as dori, dar cred ca e prea devreme sa ne gandim la asa ceva. Faptul ca ma cunosc foarte multi colegi atat din Bucuresti cat si din provincie e datorita firii mele deschise. Sunt un tip sociabil si destul de vorbaret. In ultimii 2-3 ani am participat impreuna cu diferiti colegi la diverse simpozioane si congrese schimband pareri, opinii, socializand iar cu unii dintre ei chiar am legat relatii de prietenie.Cu ce pot sa ma laud e ca in acesti ani am investit foarte mult in dotare, amenajare si nu in ultimul rand in latura profesionala, a mea cat si a echipei mele.

V: Esti un veterinar de succes incontestabil si apreciez in mod deosebit modestia ta, dar, ce este definitoriu pentru succesul tau?

C.I.: Curajul. Pot sa spun ca e un dar de la Dumnezeu. Dar nu cred ca doar curajul mi-a fost de ajuns ci si ambitia, perseverenta, foarte multa munca si sacrificiu. Imi plac provocarile dar nu sporturile extreme!. Am avut curaj intotdeauna. Dar si asa nu as fi reusit fara ajutorul celor de langa mine, aici pot  multumi parintilor, fratilor, sotiei si nu in ultimul rand echipei BLUE VETS. Anul acesta am fost in Franta la un simpozion organizat de Royal Canin, Vet Business Forum unde am urmarit discursul unor colegi din alte tari (Portugalia, Danemarca, Germania) despre povestea lor de success. Impresionant! Dar pot sa spun cu tarie: si eu am o poveste de success. Cine ma cunoaste cu adevarat va poate confirma. Veterinar de succes = munca foarte multa + dedicatie + perfectionare continua + investitii

V: Cum este perceput de catre clienti un veterinar de succes - au un comportament mai elitist sau vin ca la un demiurg gata sa separe apele intre boala si sanatate?

C.I.: Exista foarte putini clienti care vad in noi medicii veterinari oameni dedicati carierei. De ce? Pentru ca nu am reusit sa-i facem sa ne respecte. Respectul o sa vina in momentul in care intreaga comunitate de colegi o sa realizeze semnificatia cuvantului medic. Eu as spune ca in momentul de fata suntem doar veterinari. Nu de putine ori la clinica mea am avut clienti spunandu-mi C: Poti sa-l trimiti pe baiat sa-mi faca injectia la masina? (referindu-se la un medic angajat al clinicii). Eu i-am raspuns ca baiat nu stie sa faca injectii. Suparat, clientul a continuat: Dar e imbracat in halat! Da dar baiat are 6 ani de facultate si este medic si nu baiat.

V: Exista elite in Medicina veterinara si aici nu ma refer la cadrele didactice din universitati care sunt considerate elite de facto.. Ma refer la elite care au muncit si a caror merite le sunt recunoscute Exista, sunt cunoscute?

C.I.:Din pacate nu cred ca putem vorbi de elite in medicina veterinara din Romania in randul practicienilor, ci de anumiti lideri de opinie care s-au remarcat pe plan profesional sau managerial. Elitele din medicina veterinara din Romania, cred ca o sa apara in momentul in care or sa existe si la noi acreditari pe competente sau specializari. In momentul de fata medicul veterinar trebuie sa faca de toate si i-ar fi foarte greu sa exceleze intr-un anumit domeniu. Dar totusi nu trebuie sa uitam ca in afara tarii avem colegi care, in urma studiilor facute la diferite colegii europene sau americane au dobandit diverse specializari. Acum nu imi vine in minte decat Dr. Camil Stoian, Diplomate of the European Veterinary Dental College.

V: Cum pot fi definiti primii cinci pasi in viata de veterinar pentru a deveni unul de succes?

C.I.:Cred ca aceste sfaturi sunt pentru toti medicii veterinari : 1. Dragostea fata de animale, 2. Dragostea fata de profesie, 3. Munca, 4.Sacrificiul, 5. Perseverenta. si nu in ultimul rand, un dram de noroc.

V: Succesul unui veterinar se poate defini in bani, clienti sau recunoasterea profesionala de catre confrati, clienti?

C.I.:Ideal ar fi sa poti atinge toate punctele dar cred ca cel mai important lucru e sa fii apreciat si recunoscut de catre colegii de breasla si apoi de catre clienti.

V: Exista responsabilitati fata de intreaga profesie sau un veterinar pentru a deveni unul de succes trebuie sa se izoleze in turnul lui de fildes si sa practice vraji ascunse necunoscute neinitiatilor?

C.I.:Da, exista. Fiecare avem o responsabilitate. Aici as dori sa impart medicii veterinari in doua categorii: cadre universitare si medici practicanti. Pentru primii realizarea lor cea mai mare ar trebui sa fie viitorii medici veterinari, iar pentru noi medicii veterinari practicieni responsabilitatea fata de profesie ar fi continua pefectionare si impartasirea din experienta profesionala si altor colegi la diferite simpozioane, sectiunea comunicari stiintifice.

V: In ce se materializeaza sprijinul pentru noua generatie de veterinari?

C.I.: Fac parte din aceasta generatie. Nu pot sa spun ca simt un sprijin din partea cuiva. Sper ca generatia din care fac parte sa castige si sa lase mostenire NORMALITATEA in acest domeniu.

V: Sa ne indreptam atentia catre implicarea in lobby. Un veterinar de succes, recunoscut de breasla are o anumita apasare cand comenteaza aspectele legate de viata profesiei, legi sau aspecte similare. Ce intreprinde un astfel de veterinar pentru amendarea sau corectarea unei directii gresite pe care o ia o profesie? Cat de implicat trebuie sa fii ca veterinar pentru a incerca o schimbare?

C.I:Sunt foarte multe lucruri care ma apasa. Nesiguranta in haosul in care noi ne desfasuram activitatea m-au facut de multe ori sa iau atitudine. In ultimele trei luni am organizat intalniri cu medici veterinari in diferite orase: Bucuresti, Constanta, Cluj si am realizat ca problemele sunt comune. Toti ne doream acelasi lucru: NORMALITATE. Cred ca din punct de vedere profesional suntem pe drumul cel bun, iar din punct de vedere administrativ ar trebui sa ne implicam mai mult ca si comunitate. Problema principala e lipsa de comunicare cu autoritatile care nu fac decat sa deprecieze si mai mult statutul nostru social care si asa este destul de firav. Cred ca ar fi timpul ca si noi sa luam modelul colegilor din vest si sa izbandim odata catre NORMALITATE si SIGURANTA.