Duminică, Mai 19, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

SUCCES ... inseamna privirea sincera si strangerea de mana a proprietarului multumit. O strangere de mana ferma, un cabinet modern si o atitudine de profesionist. Asa te intampina dr. Dragos Boghean in clinica pe care o detine. La 14 ani de la deschiderea cabinetului, se mandreste cu echipa pe care a reusit sa o stranga in jurul sau si cu pacientii sanatosi de care s-a ocupat indeaproape. Un interviu sincer cu un medic veterinar de succes.

Cand ati inceput cariera ca doctor medic veterinar si daca va amintiti, care a fost primul aparat performant pe care doreati sa vi-l achizitionati la inceputul carierei?
Am absolvit facultatea la Iasi in anul 1996 si am fost prima promotie cu 5 ani si jumatate, nu cu 6 ani asa cum au modificat programa ulterior. In timpul facultatii am fost apropiat inca din primul an de Conf. Dr. Vasile Clipa devenind un discipol al dumnealui. Din pacate insa patru ani mai tarziu domnul dr. Vasile Clipa a trecut in nefiinta. Eram atunci student in anul IV si am inceput sa-mi doresc sa lucrez intr-un cabinet veterinar. Erau atunci doar doua cabinete veterinare in Iasi asa ca m-am hotarat sa inchiriez un spatiu pentru a-mi deschide un cabinet. Zis si facut. Am gasit un spatiu foarte bun la o casa, l-am amenajat si am pornit afacerea in anul 1996 imediat dupa absolvire. Primul aparat pe care mi l-am dorit la inceputul carierei a fost cel de biochimie sange, pe care am reusit sa-l achizitionez trei ani mai tarziu.

Cum a fost inceputul, care au fost problemele cu care   v-ati confruntat?
Nu a fost usor, dar entuziasmul era foarte mare, la fel si pasiunea pentru animalele de companie, iar problemele se rezolvau destul de usor si satisfactiile erau pe masura.
Acum, uitandu-va inapoi ce v-ati recomanda dumneavoastra sa faceti, sau sa evitati sa faceti ca si incepator? Ati mai lua-o de la capat?
Uitandu-ma inapoi mi-ar fi placut sa fac Facultatea de Medicina Veterinara intr-o tara din Europa (Franta, Anglia, Germania) si sincer, da, as mai lua-o de la capat. Ce as evita sa fac ca incepator?! Cred ca sa nu precupetesc nici un efort pentru studiu si pentru colaborarea cu alti profesionisti din domeniu.

Ce v-ar fi placut sa faceti si nu ati reusit inca?
Mai multi copii, glumesc! In contextul actual al economiei de piata consider ca am facut destul de mult, sigur nu ma opresc aici, sunt optimist ca voi duce la bun sfarsit proiectele viitoare.
Care a fost cea mai scumpa investitie pe care ati facut-o si la cat se ridica investitia totala in cabinetul pe care il aveti?
Cea mai scumpa investitie a fost serviciul de radiologie, dificila din cauza birocratiei din Romania legata de autorizare si functionare, dar pe termen lung merita. Investitia totala in clinica strict dotare si amenajare este de cateva zeci de mii de euro. O investitie la fel de importanta insa este cea in medici si asistenti deoarece nu le poti face pe toate singur. Ai nevoie de personal instruit, de incredere si trebuie sa cultivi o relatie armonioasa cu acestia.

Ce specialitate medicala veterinara va atrage in mod deosebit?
Ma atrage in mod deosebit chirurgia si in special ortopedia. Am avut sansa sa fac aproximativ 5 ani de practica la Bucuresti la Conf. dr. Horia Elefterescu - Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti. In perioada 2000 - 2005 mergeam in fiecare luna la disciplina de la Facultatea de Medicina Veterinara unde am invatat foarte mult in domeniul ortopediei de la dr. Horia Elefterescu - pe care-l consider un mare talent in chirurgie si care din pacate a plecat din tara de curand.

Care a fost primul succes marcant in viata profesionala a dumneavoastra?
Primul meu succes marcant in viata profesionala - am fost foarte entuziasmat si satisfacut in anul 1998, dupa doi ani de la absolvire am operat cu un coleg o fractura de femur la un doberman. Nu a fost simplu deoarece osteosinteza era o noutate pe vremea aceea, eu aplicasem tehnica operatorie descrisa in teza de doctorat a dr. Horia Elefterescu, dar nu vazusem practic niciodata operatia. Totul a mers foarte bine post operator si simt si acum multumirea din ochii proprietarilor!

Cum ati descrie succesul in medicina veterinara si care este gustul acestuia din perspectiva dumneavoastra?
Mi se pare cam greu sa descrii succesul in medicina veterinara, dar pot spune cu siguranta care este cheia insuccesului: sa incerci sa satisfaci pe toata lumea. Din perspectiva mea, savoarea succesului vine din privirea sincera si strangerea de mana a proprietarului cand iti multumeste pentru profesionalismul tau.