Duminică, Mai 19, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Cariera pe care dr. Alice Radulescu a construit-o n-a tinut cont de gen, fie el feminin, si nu masculin, cum se obisnuieste in medicina veterinara. A tinut cont doar de ambitie, de daruire, uneori de sacrificiu si intotdeauna de vise. De visele din facultate, care s-au implinit aducand totodata recunoasterea profesionala.

Cand ati inceput cariera de medic veterinar si daca va amintiti care erau visele d-voastra cu privire la aceasta imediat dupa absolvirea facultatii?

Am absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti in anul 1999, insa vise cu privire la cariera de medic veterinar aveam inca din 1996 cand am inceput sa lucrez intr-un cabinet veterinar. Numai lucrand  in cabinet am descoperit aceasta lume a medicinei veterinare  pentru animale de companie intrucat  in facultate, pe vremea aceea, se punea foarte putin accentul pe aceasta ramura. Visele mele au fost inca de la inceput sa devin un medic veterinar bun, sa acumulez cat mai multe cunostinte in domeniu pe care sa le pun in practica intr-o clinica proprie.

Practicati o profesie destinata pana nu demult preponderent barbatilor. Cum este sa fii medic veterinar femeie si care sunt avantajele sau dezavantajele acestui lucru?
In practica veterinara nu m-am simtit niciodata avantajata sau dezavantajata de fapul ca sunt femeie medic veterinar. in structurile organizatorice insa, mi-as dori ca femeile medici veterinari sa aiba o sustinere si o reprezentare mai buna.

Cate ore munciti pe saptamana si cum arata o zi tipica de lucru din viata d-voastra?
Saptamanal lucrez de dimineata pana seara in medie 10 12 ore pe zi. Sambata si duminica pun pe hartie problemele administrativ - medicale de rezolvat iar in cursul saptamanii incerc sa imbin activitatea medicala propriu zisa cu cea administrativ medicala. O zi tipica inseamna aproximativ 5 ore la unul din cabinete unde fac ecografii, consultatii si rezolv ceva probleme administrative si apoi inca 5 ore la celalalt cabinet unde fac anestezie terapie intensiva, ecografii, consultatii si rezolv inca ceva probleme administrative.  Seara petrec putin timp impreuna cu sotul meu si animalutele noastre.

In ultima vreme se pune accent din ce in ce mai mare pe un management performant al cabinetului veterinar ca modalitate de a reusi in activitatea curenta. Cat de mult interactionati cu aceasta parte a practicii veterinare din cabinetul d-voastra?
Primul cabinet l-am deschis in 1999 si cativa ani, in ciuda unor probleme personale aparute am reusit  sa il administrez suficient de bine singura. La vremea respectiva mi-au fost de mare ajutor influentele  dobandite in  sectia de chirurgie a spitalului Cantacuzino in care am lucrat 7 ani alaturi de o echipa deosebita, precum si experienta dobandita in cabinetul Dr. Mihai Andrei caruia ii  multumesc si pe aceasta cale. Cand am deschis al doilea cabinet, problemele administrative au devenit mai complexe si treptat, parte din sarcinile administrative au fost preluate de sotul meu. Acum de managementul cabinetului ne ocupam impreuna; sotul meu se ocupa de  administrativ  tehnic si financiar si eu de activitatile  administrativ medicale.

Cat la suta din timpul d-voastra acordati pregatirii continue?
Este dificil  sa apreciez procentual;  pot spune ca ma pregatesc aproape  permanent  cu fiecare caz avut, cu fiecare pagina de specialitate citita, cu fiecare discutie antrenata cu colegii mei, cu fiecare congres, work-shop  sau seminar la care particip.

Cum definiti succesul din perspectiva d-voastra?
Ingredientele  succesului  unui medic veterinar din punctul meu de vedere sunt  aprecierea  pozitiva si  constanta  din partea clientilor,  buna pregatire profesionala acreditata, punerea in practica a cunostintelor medicale intr-o clinica  cu  un  inalt  standard de calitate si bineinteles un salariu motivant. Cat priveste  succesul unei afaceri, trebuie in primul rand sa fii un bun manager, o persoana organizata si cu abilitati de a conduce o echipa. Consider ca la succesul unei afaceri, in mare masura contribuie si echipa pe care o formezi; de aceea tin sa am langa mine oameni loiali, buni profesionisti care sa aiba aceleasi viziuni asupra proiectelor pe care le dezvoltam impreuna.

Va considerati un medic veterinar de succes?
Eu ma consider o femeie implinita: am o meserie pe care o ador, am alaturi  de mine un sot si un partener  de nadejde care ma sustine si  ma respecta , am o familie, prieteni, cred ca sunt ingredientele necesare .

Daca ar fi sa o luati de la capat ce ati face?
Cariera a fost  pe primul loc si nu m-am dat in laturi de la nici un sacrificiu pentru a reusi. Atunci cand muncesc ma simt implinita si cu fiecare reusita imi doresc si mai mult. Daca as lua-o de la capat, la fel as proceda.

Ce recomandati unei tinere absolvente de medicina veterinara aflata la inceput de cariera?
Perseverenta, pentru ca piedici vor fi multe, incredere in propria persoana, pentru ca altfel nu va avea nici o sansa, foarte multa munca si foarte important,  echilibru  interior.