
- Detalii
- Veterinari de Succes
Succes în carieră - dr. Andrei Sebastian Csiplo
În septembrie 2023, Andrei Sebastian Csiplo a obținut un post de stagiar în cadrul FVE pentru o perioadă de șase luni. Tânărul medic veterinar, proaspăt absolvent al Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca și-a susținut licența în 2023 pe o temă legată de bunăstarea câinilor dintr-un adăpost privat și spune că deși tema bunăstării animalelor nu l-a pasionat în trecut, este o zonă de interes în care dorește să se specializeze în viitor. Un interviu cu Andrei Sebastian Csiplo, primul medic veterinar român care a obținut un internship la FVE.
În septembrie 2023, Andrei Sebastian Csiplo a obținut un post de stagiar în cadrul FVE pentru o perioadă de șase luni. Tânărul medic veterinar, proaspăt absolvent al Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca și-a susținut licența în 2023 pe o temă legată de bunăstarea câinilor dintr-un adăpost privat și spune că deși tema bunăstării animalelor nu l-a pasionat în trecut, este o zonă de interes în care dorește să se specializeze în viitor. Un interviu cu Andrei Sebastian Csiplo, primul medic veterinar român care a obținut un internship la FVE.
Ce v-a determinat să alegeți un stagiu la Federația Veterinarilor din Europa (FVE) și cum credeți că vă va influența cariera?
Totul a început în anul 5 de facultate pe când eram în căutarea unui coordonator de licență, pregătindu-mă să mă reîntorc în România după un an și jumătate, timp în care am participat la 2 mobilități de studiu Erasmus+, prima în Cehia, a doua în Estonia. În acea perioadă am aplicat la o bursă oferită de MSD-FVE, reprezentând primul meu contact cu FVE. Nu am fost onorat cu bursa, dar nu mi-am pierdut cumpătul. După decizia de a alege să îmi efectuez licența în domeniul bunăstării animalelor, am început să înțeleg mai bine cu ce se ocupă acest domeniu. În perioada când am fost plecat într-o mobilitate de practică Erasmus+, în vara anului 2022 pe teritoriul Federației St.Kitts & Nevis, am stat mult pe gânduri în legătură cu ce voi face după absolvire. Astfel consultându-mă cu multiple persoane și observând necesitatea majoră a specialiștilor în domeniu, am decis că mă voi orienta în direcția respectivă. Voiam inițial să rămân în St. Kitts pentru a efectua evaluări periodice privind bunăstarea primatelor pentru un centru de cercetare finanțat de Colegiul Canadian de Medicină Veterinară, dar din păcate nu a fost să fie.
Am intrat în contact cu FVE prin intermediul unei colege din Albania, care a fost cu 2 serii înainte stagiară la ei, dar acest fapt nu m-a avantajat într-un fel anume, fiind în competiție cu alți studenți din alte state. Mi-am făcut curaj și i-am contactat în mod direct, am insistat, mi-am dat interesul cât am putut de mult, iar într-un final am fost selectat pentru interviu. Am avut emoții ce-i cert, dar când am primit vestea că îmi vor semna contractul, am sărit în aer de bucurie. Am realizat în acel moment că totul este posibil dacă ai curaj și îți dorești cu adevărat. Fiind primul român ajuns într-o instituție cu așa renume, mi-am promis că voi reprezenta România cu mândrie și dăruință prin munca pe care o voi depune în beneficiul întregii profesii medicale veterinare.
FVE își selectează foarte strict candidații, iar din punct de vedere al carierei, experiența dobândită în cadrul federației este una unică și la mare căutare pe piața muncii din străinătate.
Care sunt așteptările dvs. de la acest stagiu la FVE și ce sperați să realizați în timpul petrecut acolo?
Încă de la confirmarea posibilității de a lucra la această organizație mi-am propus să mă axez pe partea de știință a bunăstării animale, etică și legislație. Îmi doresc ca până la sfârșitul stagiului să îmi îmbogățesc cunoștinele în domeniu pentru ca pe viitor să aplic la un program de rezidențiat în cadrul IRSEA Apt din Franța. Experiența obținută în cadrul FVE va fi parte integrantă a activității practice care trebuie realizată în mod obligatoriu înainte de a începe orice program de rezidențiat.
Îmi doresc ca în timpul acestui stagiu să contribui la numeroase proiecte, deoarece în calitate de stagiar nu ești axat doar pe unul singur, ci lucrăm în mai multe domenii în același timp. De asemenea îmi propun să schimb percepția unor străini privind românii și să le dovedesc că la fel ca și ei, toți suntem europeni, capabili de a atinge standardele impuse.
Cum credeți că experiența la FVE se va diferenția de activitatea dvs. anterioară în România??
Am absolvit Facultatea de Medicină Veterinară Cluj-Napoca în vara acestui an (n.r.: 2023), iar în ceea ce privește activitatea profesională nu am activat în România. În decursul anilor de studiu am făcut practică în cadrul Clinicii de Ecvine și la Spitalul de Urgență USAMV Cluj-Napoca. Am participat la o mobilitate de plasament Erasmus+ și pe parcursul a două veri am făcut practică voluntară la un cabinet veterinar din Marea Britanie.
În cadrul FVE ne ocupăm de analiza și revizuirea legislației veterinare, dar și de implementarea unor proiecte cu caracter educativ, elaborarea ghidurilor veterinare de bună practică, emiterea notelor de poziție FVE pentru Comisia Europeană, oferim răspunsuri pe bază științifică după caz, semnalăm probleme din sectorul veterinar, dar oferim și soluții la rezolvarea acestora. Federația este în strânsă colaborare cu instituțiile europene și alte organizații de renume din Europa. Prin participarea sa activă la numeroase conferințe, congrese, elaborarea noilor strategii și a normelor europene pentru sectorul veterinar, FVE este principala instituție care veghează asupra bunăstării medicilor veterinari din Europa și care publică regulat articole de actualitate privind multiple teme. Acestea pot fi consultate pe site-ul oficial al FVE.
Care sunt principalele domenii sau proiecte la care sperați să contribuiți în cadrul FVE??
Principalul meu domeniu de activitate este în știința bunăstării animale, etică și legislație. Totodată mai lucrez împreună cu colega mea din Cipru în domeniul sănătății animale și sănătate publică. Participăm activ la conferințe și ședințe publice în Parlamentul European, Comisia Europeană și alte instituții de interes major din Europa. Concomitent cu această activitate mai contribui la un proiect dedicat sănătății mentale și diversității, echității, respectiv incluziunii în sectorul veterinar.
Teme extrem de importante și care consider că ar trebui să fie prioritizate. De asemenea, mai contribui la colectarea datelor privind utilizarea produselor antimicrobiene din statele Europene, precum și prezența unui astfel de sistem centralizat disponibil la nivel național.
Ca și paranteză, voi semnala că România nu stă bine la acest capitol în comparație cu alte state europene, dar să sperăm că ne vom alinia standardelor în curând pentru că termenul limită este foarte aproape.
Îmi propun să contribui la elaborarea unei rețe le denumite ,,young vet network’’ având ca scop diseminarea și schimbul eficient de informații între mai multe țări. Inițial propusem să denumim câte un ambasador FVE prin selecție și în cadrul fiecărei instituții de învățământ medical veterinar din Europa, dar încă este în discuție. Alte proiecte rămân de văzut în lunile ce vor urma.
Cum vedeți evoluția bunăstării animalelor în Europa și care sunt schimbările pe care sperați să le vedeți în timpul stagiului dvs.?
Deocamdată așteptăm vești din partea Comisiei Europene privind revizuirea strategiei ,,De la fermă la furculiță’’ și noile reglementări europene ce vor aduce numeroase noutăți în materie de bunăstare animală. De asemenea, se vor aduce completări suplimentare tuturor categoriilor de animale care până acum au avut o bază legală rudimentară, ca de exemplu în cazul animalelor de companie, exotice ș.a.m.d.
Totuși țin să menționez că multe persoane, inclusiv medici veterinari, nu știu să facă distincția între bunăstarea animalelor și protecția animalelor. Bunăstarea unui animal este capacitatea acestuia de a se acomoda și a face față mediului înconjurător în care se află la un moment dat. Toate măsurile întreprinse în scopul asigurarării unei bunăstări corespunzătoare a unui animal sunt bazate pe studii științifice și rezultate concise. Protecția animalelor în cele mai multe cazuri nu are legătură cu știința, ci mai mult cu starea sau suferința unui animal la un moment dat. Exemplificând, orice om poate sesiza suferința unui animal ca și în cazul celor de pe rețelele de socializare, dar acest lucru nu este egal cu a spune ceva științific.
Pentru ca să înțelegem ,,cu ce se mănâncă’’ bunăstarea animalelor, trebuie să reținem aceste aspecte.
Cum credeți că experiența internațională la FVE vă va ajuta să aduceți schimbări pozitive în domeniul veterinar din România?
Este greu de răspuns la această întrebare, dar îmi voi da silința.
România are reprezentanță permanentă la Bruxelles, dar în ciuda acestui fapt nu multă informație nouă din sectorul veterinar ajunge în țară în cel mai scurt timp posibil. Federația Veterinarilor din Europa este o organizație non-guvernamentală care și-a propus de la bun început să reprezinte profesia de medic veterinar din Europa. FVE publică informații de actualitate regulat, în special datorită faptului că principalul său sector de interes este cel veterinar.
Experiența ca și stagiar te ajută să înțelegi mai bine modul în care tot sistemul functionează și cum trebuie să te raportezi la acesta sau schimbările apărute. Dacă ești familiar cu acest aspect, ești cu un pas mai aproape de Bruxelles. Nu au fost multe modele de medici veterinari care să aibă contact așa strâns cu tot ce se întâmplă în capitala Uniunii Europene și chiar dacă au fost, informația nu a fost diseminată eficient. Ca și stagiar am acces la toată informația provenită de la toate statele europene și despre cum funcționează la alții sectorul veterinar în comparație cu țara noastră. Este interesant să vezi abordările altor state privind această profesie nobilă și înveți extrem de multe lucruri, respectiv bune practici care s-ar putea implementa și la noi cu un pic de voință
Există anumite modele sau practici din alte țări europene pe care sperați să le studiați și să le implementați în România după finalizarea stagiului?
Fiecare țară are ,,amprenta’’ sa proprie și toate au câte ceva diferit una față de alta. Dacă una excelează într-un sector anume, alta poate este doar la stadiul de implementare. În UE se încearcă o standardizare în scopul de a eficientiza colaborarea între state. Bineînțeles dacă unele decid altfel, de exemplu să aplice standarde mai severe privind protecția și bunăstarea animalelor față de regulamentele și directivele europene, acestea dețin tot dreptul.
România nu este o țară rea, dacă este să o spun așa și țin să menționez că nu suntem codașii Europei privind sectorul veterinar. Din acest motiv, nici nu aș dori să compar țara noastră cu altele, sunt factori multipli la mijloc care duc la funcționarea eficientă a unui sistem
Cum vă vedeți colaborarea cu alți specialiști și organizații în cadrul FVE și cum sperați să ex-
tindeți rețeaua dvs. profesională?
Fiecare oportunitate trebuie folosită cu cap și înțelepciune. Pentru că sunt român, voi încerca pe cât posibil să prioritizez interesele țării de fiecare dată când voi avea ocazia. O vorbă bună la momentul potrivit și persoanei potrivite este asămănătoare unei cărți de vizită a unei țări.
La momentul actual în cadrul FVE colaborăm cu numeroși comisari europeni, specialiști din cadrul EMA, DG Sante, EFSA, autorități din diferite state europene, organizații internaționale precum WOAH, Four Paws, Eurogroup for Animals, AnimalHealth Europe, precum și companii din sectorul public sau privat.
Aceasta rețea vastă poate fi ulterior folosită în beneficiul personal sau comun. Este extrem de benefic să cunoști pe cineva care îți poate oferi mereu un răspuns corect, cu atât mai mult dacă ești susținut de cineva în Bruxelles. Încrederea o câștigi greu, dar în Belgia seriozitatea și verticalitatea valorează mult.
La finalul stagiului dvs. la FVE, care ar fi realizările pe care le-ați dori să le aveți și cum vedeți aplicarea lor în beneficiul comunității veterinare din România?
Doresc să plec cu sufletul împăcat, cu faptul că am reușit să schimb anumite mentalități vis a vis de prejudecăți, dar de asemenea să știu că am lăsat o bucățică din România în inimile tuturor persoanelor cu care am interacționat.
Aș dori să știu că toate proiectele la care am lucrat vor avea succes și vor aduce rezultate pe măsură în beneficiul profesiei medicale veterinare din Europa și nu doar România.
Nu în ultimul rând să fiu cu un pas mai aproape de principalul meu obiectiv, cel de a deveni primul Diplomat European în Știința Bunăstării Animale, Etică și Legislație din România, iar cu experiența acumulată la FVE să deschid primul centru de rezidențiat în acest domeniu pentru a pregăti specialiștii la noi acasă, atunci când va sosi momentul.
Articole cu același subiect:
Articole similare
Webinar despre bunăstarea animalelor: Comportamentul și dresajul pisicilor, câinilor și cailor
Pe 17 decembrie 2024, la ora 14:00 (CET), va avea loc un webinar internațional intitulat „Animal Welfare Implications of Behavioural Modification and Training Methods of Cats, Dogs, and Horses”.
Vaccinurile pentru animale protejează sănătatea noastră comună One Health Comunicat de presă comun al AnimalhealthEurope, FECAVA, FVE Ziua Mondială a Vaccinării Animalelor - 20 april
Federația Veterinarilor Europeni (FVE), împreună cu organizațiile AnimalhealthEurope și FECAVA au emis un comunicat de presă comun cu ocazia Zilei Mondiale a Vaccinării Animalelor, ce are loc pe 20...
Pregătirea și lansarea unui produs/serviciu nou
În universul antreprenoriatului, drumul de la o idee strălucită la un produs sau serviciu de succes este adesea pavat cu provocări, incertitudini și multe decizii. Mulți antreprenori visează la...
Eficacitatea serviciilor de consiliere integrate pentru studenții veterinari: un nou studiu oferă dovezi promițătoare
Serviciile de consiliere integrate devin din ce în ce mai frecvente în programele de medicină veterinară, însă eficacitatea acestora nu a fost pe deplin evaluată. Un nou studiu realizat de...
Premiul „Cel Mai Bun Loc de Muncă Veterinar 2025” – Înscrierile sunt deschise!
Federația Veterinarilor din Europa ( FVE ) a deschis oficial înscrierile pentru Premiul „Cel Mai Bun Loc de Muncă Veterinar 2025”, un premiu anual care celebrează excelența în locurile de muncă din...
- Detalii
- Iulia Cretu
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro