
- Detalii
- Veterinari de Succes
Succes în carieră - interviu cu Doina Roman
Sunt pe piața din România de 13 ani. Și nu e un număr cu ghinion pentru Greenpoint Trade. O afacere construită cu simț de răspundere, ce a reușit să transforme colaborarea cu medicii veterinari într-un parteneriat pe termen lung. Un interviu cu Doina Roman, managerul companiei Greenpoint Trade, despre piața veterinară din România, proiectele firmei și evenimentele pe care firma le pregătește pentru medicii veterinari.
Sunt pe piața din România de 13 ani. Și nu e un număr cu ghinion pentru Greenpoint Trade. O afacere construită cu simț de răspundere, ce a reușit să transforme colaborarea cu medicii veterinari într-un parteneriat pe termen lung. Un interviu cu Doina Roman, managerul companiei Greenpoint Trade, despre piața veterinară din România, proiectele firmei și evenimentele pe care firma le pregătește pentru medicii veterinari.
1. În primul rând care sunt noutățile companiei Greenpoint Trade pentru medicii veterinari romani?
Anul acesta am reușit să aducem în România doi producători de prestigiu și care vor fi bineînțeles o oportunitate de afaceri pentru partenerii noștri datorită calității deosebite și a prețului bineînțeles.
Noutăți pentru noi nu înseamnă neapărat să menționăm un produs sau o marcă pe care o reprezentăm și pe care am introdus-o pe piață. Înseamnă în primul rând să încercăm să atragem atenția că ne orientam tot timpul către produse performante care să vină în sprijinul
activității medicilor veterinari acolo unde se simte nevoia.
Noi suntem o piață interesantă pentru toată lumea și avalanșa de lucruri care vin este uneori egală cu cea care pleacă. Medicii veterinari români sunt cei care dictează noutățile știind dinainte ce e demn de atenție și ce nu.
2. Din experiența pe care o aveți deja pe piața din România, care este trendul în ceea ce privește consumul de mâncare de câini și pisici? Crește consumul pentru zona premium, superpremium? Scade vreuna din aceste piețe?
Gama tot mai mare de mărci private a rețelelor de retail este așteptată să-și încetinească creșterea deoarece în piață se vor găsi un număr tot mai mare de branduri pentru care nu se va mai putea face o distincție foarte clară decât aceea în ce privește prețul. Diferența dintre
mărcile private și produsele ieftine a devenit din ce în ce mai dură, un număr mare de consumatori optând pentru produsele din supermarketuri sau online.
Aceste produse amenință serios activitatea medicilor veterinari care desfășoară și activitatea de farmacie, pet shop etc și care constituie o parte serioasă la bilanțul unei afaceri.
Tot potrivit unor surse statistice, suma medie cheltuită de un român pentru un animal de companie este de 25 euro, în creștere cu 8.6% față de anul trecut, iar pentru 2015 se preconizează o sumă în jur de 27 de euro. Deci nu văd o creștere prea mare așa că săpând mai adânc tot din datele oficiale oferite de Euromonitor putem observa că:
Nu va crește consumul pentru premium și superpremium decât în condiția în care producătorii vor ajuta piața și TVA-ul de 9 la sută va face accesibil acest tip de mâncare.
Va crește piața de produse economice asta este cert, iar pe ansamblu, împreună cu premium și superpremium se așteaptă o creștere de 4.9 %. Eu nu interpretez această cifră deoarece ea poate veni din vânzările marilor magazine care se întrec în a oferi hrana diversificată pentru bugete limitate.
Cercetările arată ca hipermarketurile au la ora actuală cea mai mare cotă de piață în vânzarea acestor produse și este și firesc ca ele să practice cele mai mici prețuri pentru hrana economică. Din capul locului aș sublinia faptul că un pet shop, un retailer angajat în această bătălie nu va avea decât dureri de cap.
Va fi mult mai sigur în zona produselor premium și superpremium pentru care există cultura consumatorului avizat și unde este loc de creștere și de menținere a afacerii într-o cifră sănătoasă.
Uneori concurenta poate ajunge ca în bancul cu Ițic și Ștrul desigur adaptat puțin: Supărat ca Ițic are prețul mai mic la mâncare de pisici, Strul afișează în fața magazinului, Mâncare de pisici- 2 lei kg, A doua zi Ițic afișează, Mâncare de pisici- 1 leu kg,. A treia zi Ștrul pune un afiș:, Mâncare de pisici – gratis 1 kg., Ițic nu mai rabda și merge la ușa prăvăliei lui Ștrul:
- Măi, o să ne falimentezi pe toți, acu trebuie să dau și eu mâncarea de pisici gratis... tu cum poți să susții așa o ofertă?
Răspunsul lui Ștrul nu întârzie:
- Dar cine a zis mai că eu am mâncare de pisici?
3. Cât la sută din piața hranei pentru animale de companie ocupă Greenpoint Trade prin portofoliul pe care îl are și care sunt planurile viitoare?
Din datele oficiale la nivel național iar vă pot spune că anul trecut s-a vândut mâncare pentru animale de companie în valoare de 167.4 mil de euro pentru câini, pisici și alte animale de companie.
O cifră mică de 6.4 mil euro o reprezintă serviciile de sănătate accesorii și alte produse. Nu am de unde să estimez cota de piață a firmei Greenpoint, doar să zicem că suntem printre primii 10 jucători din această piață. În rest, indiferent cine ar face o comparație între cifra de afaceri, marja de profit, număr de angajați, număr de produse, clienți s-ar angaja într-o analiză financiara complexă care nu ar duce la rezultate convingătoare datorită faptului că știm cu toții că un singur element poate să–ți răstoarne orice calcul și orice formulă atunci când se dovedește relevant.
De pildă o firmă poate să-și calculeze o cotă ridicată în ceea ce privește distribuția (mare ca tonaj), dar să aibă în portofoliu doar hrană economică. E ca și când aș calcula în tone de borduri, eu am cărat mai multe decât vecinul... care întâmplător nu avea nicio treabă cu drumurile... Bineînțeles că de dragul cifrelor am putea să facem o estimare însă n-ar fi relevantă.
Greenpoint încă de la înființare nu și-a dezmințit ținta în ceea ce privește responsabilitatea de a implementa produse de calitate, deci ne-am orientat către produsele premium și superpremium, dar pentru care facem eforturi uriașe să avem cele mai bune prețuri și să
facem față concurenței. Planurile de viitor sunt în concordanță cu politica noastră. Îmbogățirea portofoliului cu produse care aparțin unor firme de prestigiu și implicarea alătur de medicul veterinar la susținerea pregătirii continue a medicilor.
4. Ce sortimente noi intenționați să aduceți pe piața din România?
Suplimente, antiparazitare, produse de igienă, și dacă ar fi după mine aș aduce cele mai trăznite jucării pentru câini și pisici. De multe ori le cumpăr din expoziții sau târguri mă întorc cu ele acasă visând cum o să se joace toate animăluțele cu jucăria x sau y. Din păcate, uneori sunt atât de scumpe ca și eu stau în cumpănă dacă să le iau sau nu.
De pildă, japonezii au scos acum câțiva ani un translator electronic pentru câini, normal că am fost prima care l-a luat, așa am aflat că, Pic, yorkshierterrierul meu (Von Greenpoint) spune lătrând ferm: - Eu sunt stăpânul aici! Ferea că rup tot!
5. Aveți un plan de investiții viitoare?
Planul pentru anul viitor vizează investiții în infrastructură, îmbunatățirea serviciilor către parteneri și bineînțeles în resursele umane.
6. Ce presupune programul de dotare a cabinetelor veterinare din România, derulat împreună cu Greenpoint Trade?
În momentul de față ne îndreptăm mai mult către susținerea programelor de perfecționare continuă a medicilor veterinari, în rest suntem flexibili la nevoile partenerilor noștri și oferim suportul necesar.
7. Ce ar trebui să știe medicii veterinari pentru a deveni partenerii companiei?
Că suntem o companie serioasă, deschisă, flexibilă care știe să respecte un parteneriat.
Greenpoint se concentrează pe susținerea produselor de foarte bună calitate într-o luptă continuă de a menține prețuri competitive în contextul creșterii afacerilor partenerilor noștri, atât, este de ajuns!
8. Ce evenimente pregătește Greenpoint Trade pentru medicii veterinari în acest an?
Din acest an am început desfășurarea unor evenimente în parteneriat în principal de organizații specializate pe dezvoltarea continuă a medicului veterinar.
Suntem deschiși și dorim să sprijinim activitățile care au puncte în comun bineînțeles cu produsele pe care le comercializăm. Mă refer la diete, la suplimente la medicamente, teste etc.
Pentru anul viitor pregătim încă de pe acum un alt tip de eveniment care să promoveze partenerul și nu neapărat firma noastră din dorința de a scoate în evidență că fără spirit de echipă și muncă în comun nu există rezultate.
Articole cu același subiect:
Articole similare
Cum să am o afacere de succes
Dacă sunteți singur în cabinet și din când în când intră vreun client trebuie să vă întrebați dacă puteți răspunde corect la câteva întrebări.
Pregătirea și lansarea unui produs/serviciu nou
În universul antreprenoriatului, drumul de la o idee strălucită la un produs sau serviciu de succes este adesea pavat cu provocări, incertitudini și multe decizii. Mulți antreprenori visează la...
Planul operațional
Pentru a reuși în demersul său, medicul veterinar trebuie să realizeze o minimă planificare urmărind: planul operaţional de creare a cabinetului înaintea lansării; planul de afaceri general şi...
Importanța implicării medicilor veterinari în sănătatea ovinelor
Cum își pot îmbunătăți medicii veterinari comunicarea cu fermierii și cum se pot implica mai mult în sănătatea ovinelor ? În ciuda faptului că în România există aproximativ 12 de milioane de ovine...
De ce este important să avem proceduri și politici în cabinet?
Organizațiile de succes funcționează după mecanisme clare, simple și aplicabile de către oricare dintre membri. Politicile și procedurile sunt o parte esențială a unei astfel de organizații.
- Detalii
- Iulia Cretu
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Particularități de anatomie și fiziologie dentară la iepurele european
- Echipa Veterinarul.Ro
Iepurele (Oryctolagus cuniculus) este un adevărat ierbivor. Dieta naturală a iepurelui constă în...
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro