Vineri, Mai 10, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un medic respectat de proprietarii de animale si recunoscut pentru ajutorul pe care il ofera in tratarea, sterilizarea sau castrarea animalelor fara stapan este fara indoiala un medic veterinar de succes. Doctorul Liviu Gaita, recomandat de iubitorii de animale ca un doctor exceptional si foarte sufletist spune ca mandria cea mai mare a lui o reprezinta medicii veterinari cu care a lucrat si care il reprezinta cu succes acolo unde activeaza.

Cand ati inceput cariera de medic veterinar si daca va amintiti care au fost primele echipamente pe care le-ati achizitionat?

Eu sunt inginer de aviatie de formatie si am profesat mai apoi ca si consultant in management. M-am hotarat sa ma inscriu la facultatea de medicina veterinara in 1996, 1997, in urma experientei directe pe care am avut-o cu animalele. impreuna cu dr. Dragos Tudose am deschis in 2000 primul cabinet veterinar ORTOVET. Primele echipamente au fost ecograful si instalatia de biochimie automata, achizitionate in leasing in 2004, o investitie care si-a dovedit repede utilitatea.

 

GAITA2Care au fost primele obstacole pe care le-ati avut de depasit in activitatea dvoastra?

Obstacolele - lipsa unui spatiu de desfasurare a activitatii, o relativa incetineala a mediului profesional in a introduse metode de diagnostic si terapie conform normelor occidentale, lucruri care au inceput sa se schimbe incepand cu 2004- 2005 intr-un ritm naucitor.

 

Cate ore dedicati pregatirii continue?

Formatia pe care o am la baza implica o pregatire profesionala continua la nivel de obligativitate. Sunt obisnuit sa caut si sa parcurg literatura noua aparuta. Din pacate, programul solicitant nu imi permite sa realizez zilnic planul pe care mi-l propun, si anume cel putin o ora pe zi.

 

Cat timp dedicati activitatii medicale si cat partii administrative pe care o presupune conducerea unui cabinet?

Nu am ajuns la Ortovet la un stadiu care sa ma degreveze de activitatea medicala, este un obiectiv pe care mi-l propun pentru anul 2012. Trei sferturi din timp mi-l dedic organizarii si sarcinilor administrative si doar un sfert activitatii medicale. Experienta pe care o am in management m-a ajutat sa fiu liber de stresul ca exista tehnici si mijloace de management pe care poate nu le cunosc si din cauza carora activitatea nu merge bine. Pe de alta parte, mi-am format o atitudine fata de abordarea organizatorica si manageriala care promoveaza flexibilitatea si incurajarea initiativei personale.

 

Cati angajati aveti in acest moment si care este programul pe care il aveti la clinica?

Avem 15 salariati dintre care sase sunt medici veterinari. Clinica nu este deschisa non stop, acesta este de asemenea un obiectiv pe care il consider foarte ambitios pentru anul 2012. El se va materializa numai cand voi avea resursa umana cu experienta si exepertiza suficienta pentru a face fata cu brio urgentelor intr-o tura de noapte. Nu sunt de acord cu permanentizarea programului de lucru cu ajutorul studentilor sau a personalului de nivel doi, fara suficienta pregatire. Pentru ca noaptea nu vine lumea la vaccin sau curatat urechi. Noapte vin urgente pentru care si un medic cu experienta poate avea dificultati in a le face fata.

 

GAITA3Incurajati medicii veterinari cu care lucrati sa studieze, le oferiti poate, in timpul zilei o jumatate de ora sau o ora libera sa citeasca sau sa se documenteze?

Cu fiecare stabilesc trimestrial obiective de dezvoltare personala care includ si teme de aprofundare. Dupa care ii incurajez sa impartaseasca spre intregul au cules din experienta proprie pe subiectele pe care s-au focalizat in perioada respectiva. Binenteles ca de multe ori se acumuleaza o discrepanta mare intre plan, intre ceea ce s-a planificat si ceea ce s-a realizat. Dar atitudinea si abordarea de principiu este ca sistematic fiecare are una doua teme de aprofundare.

 

Care credeti ca este definitia succesului?

Nu cred ca este o definitie unica, este un camp vast de stabilire a unor obiective pe care fiecare medic veterinar considera ca este important. In masura in care atinge acele obiective poate sa confirme succesul. In ceea ce ma priveste tratarea pacientului animal dupa standarde etice si profesionale similare cu pacientul uman a reprezentat de la inceput si motivatia si obiectivul si preferinta fata de care masor succesul.

 

Va considerati un medic veterinar de succes?

Cand ma gandesc la ce am facut nu imi vin in minte decat cazurile pe care nu am reusit sa le rezolv. Exista si un succes cert pe care il reprezinta toti tinerii care au lucrat in ORTOVET si cu care in momentul de fata ma mandresc cu ce fac pretutindeni unde activeaza.

 

Care ar fi cele 5 lucruri pe care ar trebui sa le stie un medic veterinar proaspat absolvent de facultate cand se gandeste la o cariera in domeniu?

Eu i-as sfatui pe absolventii de facultate de medicina veterinara din Romania sa deschida un manual pentru asistenti veterinari de la o facultate americana si sa paseasca motivati dar moderati in profesie. Sa evite infatuarea si automultumirea, care sunt principalele capcane care apar dupa primele succese terapeutice. Sa respecte insotitorii animalelor, sfat pe care trebuie sa mi-l dau si mie insumi, pentru ca de multe ori ma descopar ca am o slabiciune in acest sens.