Joi, Mai 09, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Dr. Ferenc Korponay spune ca intregul sau succes a plecat de la faptul ca a fost dat afara de la fostul loc de munca, fapt pe care il vede ca pe cel mai bun lucru care i s-a intamplat. Si-a infiintat o companie de distributie medicamente veterinare pe care a impins-o cu forte proprii pana in pragul reusitei. Firma de succes pe care a construit-o, compania Maravet a plecat de la multa daruire, incapatanare si perseverenta.

Cand ati inceput cariera de doctor medic veterinar?

De cand ma stiu, dorinta mea a fost sa devin medic veterinar, sa profesez intr-o circumscriptie, sa am cazuri multe si interesante, asa cum am citit si in una dintre cartile mele preferate de James Herriot, „Intamplarile unui medic veterinar“, care a scris etapele parcurse ca medic veterinar absolvent.
Am absolvit Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj Napoca in 1994, cand fermele de animale au fost oprite, retrocedate, vandute, erau aproape inexistente, perspectivele veterinarului erau reduse mult, neclare si era perioada in care multi prieteni sau colegi de liceu aveau afaceri infloritoare, razand chiar de mine ca am pierdut 6 ani pe bancile facultatii. Ei intre timp devenisera oameni de afaceri. Asa ca m-am gandit si eu ca ar fi mai bine sa incep o afacere si m-am trezit conducand pentru cateva luni un restaurant in Baia Mare. Dar mi-am dat seama repede ca nu este nici de departe ceea ce mi-as dori sa fac in viata. In aceeasi perioada am avut norocul sa particip in Cluj Napoca, langa dr. tancu Morar, cu care am si ramas foarte bun prieten, la pornirea unui cabinet veterinar- cabinet care de atunci functioneaza foarte bine. Atunci m-am si casatorit si asa am ajuns sa lucrez in Germania si in Ungaria – la Budapesta, unde am fost acceptat, fara a primi vreun salariu, in doua cabinete veterinare, Vadaskerti Állatorvosi Rendelő, cabinet dintr-un sector de elita din Budapesta, care efectua majoritatea vaccinarilor obligatorii din acel sector, in aceea vreme (1997) cca. 15-16.000 vaccinari anual, si respectiv Primavet Rendelő, care este un cabinet specializat doar pe chirurgie pe animale de companie, care in schimb facea doar cca. 100 de vaccinari anual.  Acesta din urma era focusat in special pe interventii chirurgicale, efectuand interventii chirurgicale mai complexe - implant de cap femural, rupturi de ligamente - acum artroscopie sau MRt.

Faptul ca am fost dat afara de la fostul loc de munca a fost unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-a putut intampla


Ce v-a determinat sa incepeti o afacere in mediul distributiei de medicamente de uz veterinar?
Pentru ca diploma din Cluj Napoca nu a fost recunoscuta cand eram in strainatate, fiind necesara o eventuala repetare a 3-4 ani de facultate, nu am putut lucra pentru salariu. Din acest motiv, cu ocazia unui congres veterinar, m-am prezentat la standurile unor firme expozante in cautarea unui loc de munca si asa am avut ocazia sa fiu angajat la o firma de profil ca si reprezentant de vanzari. Acolo am avut ocazia sa invat foarte multe despre acest domeniu. Dupa o vreme, au intervenit insa anumite neintelegeri intre fostul angajator si mine, asa ca am fost dat afara. Faptul ca am fost dat afara de la fostul loc de munca a fost unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-a putut intampla! Ma simteam ca si lovit in cap cu un ciocan. In acea perioada am dormit pe la cunostinte, la prieteni, caram saci cu haine, returnam sticle de bere ca sa ne cumparam cate ceva de mancare si parcurgeam kilometri buni pentru a gasi mancare mai ieftina. Dar eram proaspat casatorit, asa ca nu mai conta nimic, am avut convingerea, crezul ca totul va fi bine. Pare ciudat, dar a te gasi intr-o alta tara, fara nici o perspectiva, fara diploma recunoscuta, fara bani, fara cunostinte – nu a fost un lucru usor de trait. Nu aveam idee ce o sa fac, in ce directie sa o iau cu viata.

Ma plimbam zile intregi pe strazile din Budapesta si ma gandeam ce anume sa fac. Si asa, intrand intr-un pet-shop am vazut gama de vitamine SANAL, si mi-a venit ideea de a face comert - de a trimite acele produse in Romania - am luat adresa firmei respective, i-am contactat si asa s-a nascut Maravet, in 1998, ca o afacere de familie. La inceput ma gandeam sa ofer acele produse unui distribuitor deja existent in tara, insa din multele vizite si intalniri avute, toata lumea mi-a spus ca am venit prea tarziu in Romania, piata este ocupata, nu mai este loc pentru alte firme sau alti producatori (aceasta se intamplase in 1997).

Asa ca mi-a mai ramas doar varianta de a porni propria retea de vanzare.

Dupa ce am avut firma inregistrata si un furnizor „pe teava“, am intampinat un nou obstacol - nu ma gandisem anterior ca o firma straina nu imi va da marfa pe incredere, fara sa platesc in avans. Asa ca am ajuns sa cer bani imprumut de la neamuri, care ulterior mi-au povestit ca-si luasera ramas bun de la acei bani chiar din momentul in care mi i-au dat.


Care au fost primele provocari la inceputul afacerii carora a trebuit sa le faceti fata?
Cred ca nu o sa uit niciodata, dupa ce am reusit sa fac primul import, m-am dus direct in Bucuresti, la un medic veterinar pe care-l cunoscusem anterior, si in urma discutiilor avute am fost foarte usor convins sa-i vand mare parte din produse. Problema a venit cand acel coleg medic veterinar intelesese  termenul de plata de 21 de zile altfel decat mine - la el nici azi nu a trecut termenul de plata, dupa mai bine de 13 ani... Atunci  neamurile, prietenii, cunostintele mi-au spus ca asta este; nu-i o problema uriasa, se mai intampla, dar ne recomanda sa o lasam balta, sa ne cautam un loc de munca, sau sa refac cativa ani de facultate in strainatate si sa dau examenele de diferenta pentru recunoasterea diplomei. Din fericire, doua persoane au crezut contrariul: nevasta-mea si cu mine, asa ca am decis sa nu ne lasam, sa mergem mai departe. Este important sa crezi in ceva, sa focusezi pe acel ceva si in mod sigur se va intampla!
 
Cate ore munciti pe saptamana si cum arata o zi tipica de lucru din viata dumneavoastra?
Hmm..., este o intrebare interesanta. As putea spune ca saptamanal minim 6 zile, cca. 10 ore.
Dar am un alt raspuns la aceasta intrebare:  daca faci in viata ceea ce iti place, ceea ce iubesti, atunci toata viata o sa ai un hobby si nu un loc de munca!  tar oboseala vine intotdeauna de la munca efectuata si niciodata de la hobby!
 
 
Produse veterinare de la un medic veterinar
 
Sunteti managerul unei companii considerate de succes in mediul veterinar. Care credeti ca sunt secretele unei afaceri de succes?
Cred ca se pot mentiona mai multe lucruri, cum ar fi: existenta unei viziuni, perseverenta, crezul, planificarea, rabdarea, respectarea cuvantului dat, increderea si foarte important: echipa cu care lucrez- iar eu sunt foarte fericit sa am colegii actuali in jurul meu! Ma simt bine cu o echipa bine sudata.

Ma ghidez pe principiul produse veterinare de la un medic veterinar, dorind sa se inteleaga ca produsele oferite sunt selectate tot de catre un medic veterinar, nu de un simplu comerciant oarecare. Pentru aceasta as face comparatia urmatoare: Dvs. de unde v-ati cumpara medicamentele pentru dvs. sau pentru copiii dvs. - de la un medic uman sau de la un inginer constructor ? Cred ca nu este tot acelasi lucru…


Cum definiti succesul din perspectiva dvoastra?
Asa cum am spus si anterior, daca reusesti sa faci ceea ce-ti place si daca reusesti sa o combini si cu un nivel de viata OK, reprezinta succesul - orice meserie ai avea.
Va considerati un medic veterinar de succes?
As spune - NU, ca si medic veterinar practician, pentru ca daca la inceputul activitatii firmei ma mai duceam sa profesez meseria in cabinetul fratelui meu, dr. Korponay Barna, acum ma focusez doar pe firma.
O sa spun DA, daca privesc din perspectiva familiei, financiar etc. Trebuie sa spun ca fata mea cea mare, la doar 14 ani, doreste sa fie medic veterinar, fara sa se gandeasca la vreo alta meserie. Nu in ultimul rand traiesc si pentru o alta placere, ca fost handbalist, am o echipa de handbal, „EXTREM“ Baia Mare, cu care doresc ca la anul sa promovam in Liga Nationala de handbal.
 
Daca ar fi sa o luati de la capat, ce ati face la fel? Ce ati schimba?
Daca ar fi sa o iau de la capat as face sigur acelasi lucru, pentru ca imi place foarte mult ceea ce fac. Eu spun ca am trei copii: doua fete si firma. Deci probabil ca nu as schimba cu nimeni, pentru ca sunt foarte fericit.
Ce as schimba? Foarte putine, de exemplu, as combina mai mult activitatea actuala cu cea de veterinar practician.


Care este primul lucru pe care ati dori sa il stie un medic veterinar proaspat iesit din facultate? Care ar fi cele 5 „reguli“ fundamentale pe care ar trebui sa le cunoasca atunci cand se gandeste sa inceapa o cariera in domeniul veterinar?
Sfaturi si reguli cred ca toata lumea poate sa dea foarte multe, foarte diversificate, dar cred ca este important sa iubeasca ceea ce face. Sa caute pana gaseste ceea ce-i place. Sa nu se multumeasca cu putin. Sa-si urmeze inima, intuitia. Este important sa creada ca intotdeauna se poate crea ceva nou si sa nu spuna niciodata ca nu se poate, sa nu uite ca pe langa vindecarea animalelor este importanta si existenta materiala rezultata din activitate, chiar daca multora nu le place sa discute despre aceasta, sa creada in ceva- instinct, dorinta, soarta etc. si nu in ultimul rand recomand sa citeasca si neaparat sa aplice recomandarile din cartea lui Rhonda Byrne: „Secretul“.

Sunt sigur ca nimic nu s-ar fi intamplat asa cum este daca nu as fi fost dat afara!


Salutari tuturor colegilor!
Dr. Korponay Ferenc
Infoveterinar & Maravet