Luni, Mai 13, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

seriozitatea, profesionalismul si moralitatea in relatia cu proprietarul de animale

Cand vorbesti de dr. Radu Roates Chetan, trebuie sa ai in vedere faptul ca, actualul presedinte al Autoritatii Sanitare Veterinare si Siguranta Alimentului are nenumarate si cunoscute victorii in domeniul veterinar, pe care le-a castigat calm, echilibrat si fara nici o urma de indoiala pe merit. Poarta povara unor decizii importante zilnic si in hotararile lui se afla soarta sistemului veterinar romanesc, cu bune si cu rele, asa cum este el acum. Cea mai mare bucurie o are din partea unuia dintre copii, care a decis sa calce pe urmele tatalui si sa urmeze o cariera de medic veterinar. Un interviu fin cu dr. Radu Roatis Chetan despre cariera sa si despre sistemul veterinar din Romania.


Cand v-ati inceput cariera de medic veterinar si cum au fost inceputurile?
Cariera de medic veterinar am inceput-o dupa terminarea facultatii pe care am absolvit-o la Cluj Napoca si este unul din lucrurile cu care eu personal ma mandresc pentru ca acum am toate motivele si pot sa-mi dau seama de educatia pe care am primit-o acolo. Cariera de medic veterinar am inceput-o entuziast ca orice tanar medic veterinar care vrea sa se afirme. Primul meu loc de munca a fost in 1991 la circumscriptia sanitara veterinara Rusii Munti din judetul Mures si am fost plin de dorinta de a face lucrurile asa cum le invatasem la Cluj si eram speriat pentru ca in fata relatiei directe cu omul proprietar de animale intelegi responsabilitatea pe care o ai fata de animalul acestuia . Mi-am inceput cariera in Rusii Munti la un dispensar veterinar in plina schimbare a mentalitatii in Romania.
In 2005 ati trecut in sistemul sanitar veterinar de stat, ca si consilier superior in cadrul DSVSA Mures. Ce v-a determinat sa faceti aceasta schimbare?

Cariera mea dupa aceea s-a schimbat intr-un oarecare fel, pentru ca in 2005 am intrat intr-o structura administrativa ocupand o pozitie de consilier in cadrul D.S.V.S.A. Mures. De ce am luat aceasta decizie? Pur si simplu a fost o oferta pe care mi-a facut-o domnul director Rusu Ioan, conducatorul de atunci al institutiei. M-a solicitat si mi-a spus ca ar fi bine sa ma gandesc si ar avea nevoie de sustinerea mea in actul administrativ, lucru pe care l-am analizat si am si procedat ca atare la a lua aceasta decizie. Am facut astfel acest pas, intrarea in sistemul administrativ.


Care a fost situatia cea mai complicata in care v-ati gasit pus ca medic veterinar practician?
Am avut mai multe situatii complicate dar am sa ma refer la acele situatii complicate pe care le-am si rezolvat. O situatie complicata din punctul meu de vedere profesional ca medic veterinar debutant si cu maxim de vizibilitate a fost cea in care am fost solicitat intr-o seara intr-o alta comuna sa ma duc la un caz de torsiune uterina. Proprietarul cumparase bovina, era in perioadele in care incepusera sa se aduca animale de mare valoare. Aceasta bovina era adusa din Ungaria si erau vreo 80 de oameni in jurul proprietarului: vecini, membrii ai familiei, mai erau vreo doi colegi, care erau practicieni cu state vechi in acest domeniu. Unul dintre ei suferind, m-a rugat sa pun mana sa ajut la acest caz. Va marturisesc ca am avut niste emotii cum n-am avut de multe ori in functia de secretar de stat, atunci cand ma simteam si examinat si asteptand sa apara rezultatele. Cert este ca am reusit sa rezolv cazul si animalul, mama si vitelul au fost, au trecut, au scapat, toata lumea a fost multumita, dar efectele si ecoul acelei reusite profesionale ale mele m-au facut sa inteleg cat de importanta este profesia de medic veterinar. A fost unul dintre cazurile profesional grele. Si acum, ca si atunci spun ca a fost un caz dificil, poate multora o sa li se para ca nu, medicina evlolueaza; in 1991, aveam un alt statut si alte informatii si mod de abordare in exercitarea practicii pe care o desfasuram.


Care au fost primele probleme cu care v-ati confruntat ca si consilier superior la DSVSA Mures?
As vrea sa spun ca n-a fost simpla nici acomodarea cu sistemul de stat. Nu neaparat din cauza faptului ca esti supus unui program riguros, si stim ca activitatea de medic veterinar chiar in cadrul unei institutii de stat nu este neaparat o fabrica. Dar pentru mine a fost unul dintre lucrurile care m-au facut sa imi reconsider libertatea de miscare. Apoi, intrand in sistemul de stat am observat o oarecare diferentiere a generatiilor. Explicabila. Se intampla in toate institutiile, dar nepermisa. Pentru ca institutional ea nu este permisa. Pentru ca o institutie si reprezentantii unei institutii isi castiga painea pe un anumit domeniu de competenta servind publicul. Si pentru mine a fost unul dintre lucrurile care m-au facut sa stau pe ganduri, vis-a-vis fata de ceea ce inseamna activitatea institutionala. Institutiile, din punctul meu de vedere, trebuie privite nu neaparat ca ceea ce inseamna puterea lor in cadrul statusului social al unei natiuni.


Ati optat apoi pentru o cariera in cadrul unei institutii centrale de stat, cu rol cheie in sistemul veterinar romanesc. Cum a fost trecerea de „partea cealalta a barierei“?
A venit apoi momentul unei nominalizari la nivel central dupa ce am plecat de la Targu Mures. Vreau sa va spun ca a fost cu totul si cu totul alta etapa, dimensiunea pe care ti-o ofera posibilitatea de a lucra intr-un aparat central al Romaniei, indiferent ca este orice agentie, orice minister, orice autoritate, te face sa intelegi si te face sa te remodelezi in gandire vis-a-vis de armonizare.

Toata activitatea noastra se brodeaza in jurul crescatorului de animale sau in jurul pasiunii unui om pentru un animal de companie sau de hobby. Cred ca urmatorii - cel putin - 5 ani, menirea cea mai mare a autoritatii si a tuturor celor care isi desfasoara activitatea aici va fi de a cauta incredere in proprietarii de animale. Cu acestia, bine sustinuti prin politici publice, statul poate sa readuca Romania acolo unde ii este pozitia, pentru ca noi sa fim furnizori de securitate alimentara atat in Europa cat si in lume prin potentialul de animale, adica prin ridicarea septelului si prin reprofesionalizarea si reumanizarea multora dintre colegii mei si a noastra, a celor care lucram in acest domeniu. Regulamentele sunt facute ca sa fie aplicate. Ele au o aplicabilitate intr-adevar unitara la nivelul Comisiei Europene. Sunt unul dintre cei care a inteles faptul ca a avea o relatie onesta cu reprezentantii comisiei, directa si ferma, spunand adevaratele probleme ale Romaniei, te poate duce ca sa ai succes in negocieri.


Care credeti ca au fost cele mai grele decizii pe care a trebuit sa le luati in calitate de presedinte ANSVSA si cum credeti ca au afectat ele sistemul veterinar?
Am sa va dau un exemplu chiar din viata mea personala. Eu am semnat un ordin 111, in care solicitam un minim de conditii pentru cei care, de exemplu, au activitati la stana. Un ordin celebru la vremea respectiva, care este si acum celebru. Si am vazut nenumarate reportaje cu etichetarea cod de bare, cu faptul ca la stana trebuie pusa gresie, faianta, cu lucrurile duse intr-o zona a exagerarii pe care nu vreau sa o comentez. Am spus atunci, si repet si acum, acel ordin a dat posibilitatea ca produsele romanesti care acum au o mare explozie si o mare cautare sa fie stipulate intr-un act normativ juridic in care sa fie permisa vanzarea lor si in care alte 26 de state membre sa nu se intrebe: „Dom’le, acolo chiar se produce mancare fara sa existe niciun control? Turistii nostri pot sa se duca in Romania si sa consume carnati la Plescoi sau branza in Bucovina, fara sa fie asezate in nici o statutare juridica?“.


Care credeti ca sunt cele mai mari realizari pe care le-ati avut in cariera de medic veterinar? Dar in cea de presedinte al A.N.S.V.S.A?
In actul administrativ, acest mod de abordare si de castigare a increderii celor de la comisie pe probleme punctuale pe care le-am rezolvat consider ca este un castig si un succes. Un alt succes pe care il doresc foarte mult si n-am sa ma abat atat cat sunt la conducerea autoritatii, ar fi - si incerc sa va dezvalui acum - drumul de intoarcere la profesia de medic veterinar. Si acest drum, chiar daca de multe ori, confortul si statutul pe care ti-l da un contract cu statutul roman, pe care de foarte multe ori multi nu l-au inteles in onestitatea lui, nu l-au aplicat in onestitatea lui, este garantia unui venit in plus, dar tu te-ai format si ai facut o scoala de medicina veterinara nu pregatindu-te pentru un contract cu statul ci pentru activitatea de medic veterinar, indiferent ca e vorba de animale de productie, reproductie, companie etc. Trebuie sa ne intoarcem la statutul profesional acela care ne pozitiona in ochii satului romanesc si in ochii taranului roman si ne oferea respect si pretuire. Da, daca sunt medic veterinar imi exercit atributiile de medic veterinar, eu sunt cel care manipuleaza medicamentul injectabil sau antiparazitarul si cei care produc medicamente, care distribuie medicamente trebuie sa ma pretuiasca pe mine si legea care face posibila circulatia acestui medicament.


Sunteti acum in fruntea unei institutii in plin plan de schimbare, intr-o perioada de criza economica. Masurile de reduceri bugetare afecteaza si sistemul veterinar. Cum credeti ca vor fi resimtite acestea de medicii veterinari concesionari si de firmele private din domeniul veterinar la care veniturile din contractele de concesiune erau o sursa importanta de venituri?

Astazi traim situatia unei crize, este globala, inteleasa sau mai putin inteleasa, este intr-o continuitate, inca nu s-a oprit si din punct de vedere al stabilitatii financiare, as vrea sa va spun ca daca avem intelepciunea sa ne uitam la trecutul si evolutia noastra, astazi, pot sa declar cu multa liniste, atat la nivelul institutiile statului, avem salariile si suntem bine pozitionati, fiind platite la zi, avand si certitudinea si fiind platite pana la sfarsitul anului. Colegii mei din sectorul privat care au concesiuni publice, sunt platiti la zi. Cu atat mai greu imi este sa inteleg anumite lucruri care pentru mine nu au pana la aceasta ora o explicatie. Nemultumiri exista fata de faptul ca nu se mai tin animale. Nemultumiri exista vis-a-vis de faptul ca legislatia europeana trebuie inteleasa si aplicata. Si atunci, venind alte lucruri cu care te confrunti, pentru ca a primi banii statutului inseamna sa respecti anumite lucruri vis-a-vis de un contract, de multe ori, nu prea le intelegi. Astazi, referindu-ne la contractele pe care le avem cu medicii concesionari, eu nu sunt foarte multumit. Platile sunt facute la maximum, sunt facute la zi. Cand vorbesc de reprofesionalizare si de castigarea respectului, va spun, ma gandesc la faptul ca noi, atunci cand incheiem un contract de prestari de servicii, ii dam puterea statului sa fie reprezentat prin persoana unui coleg din teritoriu. Acest lucru inseamna ca aceasta activitate trebuie facuta cu responsabilitate.


Va considerati un medic veterinar de succes?

Nu stiu daca sunt un medic veterinar de succes, dar dupa 12 ani de activitate intr-o anumita zona si din plecarea mea din 2005, dupa 6 ani, am acelasi numar de telefon. Ma indreptatesc sa sper ca intr-adevar am fost si sunt si sper sa raman un adevarat, un real medic veterinar. Succesul il apreciaza cei cu care vii in contact. Ceea ce pot sa regret este faptul ca in actul administrativ foarte putina lume ajunge sa te cunoasca. Foarte putina lume ajunge sa inteleaga deciziile pe care le iei. Sistemul este unul enorm, este unul din pilonii pe care se bazeaza Romania si presupune armonizarea de la sanatatea animala, sanatate publica, medic veterinar concesionar, medic veterinar de libera practica, producator de mancare, de medicamente, crescator de animale, o gramada de aspecte, presupune o gandire echilibrata si armonizata. Eu consider ca pasii pe care i-am facut si masurile pe care le-am luat s-au dus in zona unei gandiri echilibrate si armonizate care sa poata sa defineasca evolutia noastra ca si sistem.


Ce sfaturi ati da unui tanar absolvent de medicina veterinara, aflat la inceput de cariera?

Daca m-as intalni cu un tanar absolvent de medicina veterinara as putea sa il imbratisez pentru faptul ca el insusi a luat decizia de a croi aceasta profesie si de a o practica. Eu spun ca unul din lucrurile la care tin foarte mult pana la ora actuala este decizia unuia dintre copii mei de a se face medic veterinar si orice parinte doreste binele copilului sau. Unui tanar absolvent de medicina veterinara i-as dori sa aiba incredere pentru ca oamenii care iubesc animalele, le vor iubi intotdeauna. In secolul in care oamenii isi pun intrebari vis-a-vis de ce vor manca si cum vor manca, pe toti cei care doresc sa se duca in zona laboratoarelor sau a animalelor de productie si de reproductie ii incurajez pentru ca este o batalie pe care Romania trebuie sa o castige si nu poate sa o castige fara medici veterinari. Am incredere ca un tanar medic veterinar care-si intelege responsabilitatile si obligatiile va castiga aceasta batalie.