Luni, Mai 13, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:
Daca vorbesti de istoria medicinii veterinare in Romania de dupa 1989, este imposibil sa nu mentionezi numele dr. Liviu Harbuz. Un personaj cheie, controversat prin realizarile sale in domeniul medicinii veterinare si fara doar si poate un medic veterinar de succes, in toata deplinatatea cuvantului.

Un interviu mai mult decat interesant, cu domnul doctor Harbuz, veterinarul de succes al lunii iulie.

Cand v-ati inceput cariera de doctor medic veterinar si daca va amintiti, care erau planurile dvs in privinta viitoarei cariere in domeniu?

Am intrat la Facultatea de Medicina Veterinara fara a sti foarte bine ce inseamna aceasta profesie. As minti sa spun ca am ales aceasta facultate din pasiune. in acele vremuri medicii veterinari nu aveau o viata foarte usoara, activitatea lor reducandu-se doar la sfera animalelor de interes economic, notiunea de animal de companie fiind aproape absenta. Primii ani de facultate au constituit un soi de acomodare pe care eu personal am depasit- o cu o anumita dificultate. Ulterior, in anii 4, 5 si 6 descoperind disciplinele clinice, mi-am dat seama ce provocare complexa este medicina veterinara. Am avut sansa sa termin facultatea intr-un moment in care Romania a trecut de la un regim comunist totalitar la un stat si democratic. Oportunitatile erau imense si atunci am realizat ca generatia mea are o mare responsabilitate pentru promovarea profesiei de medic veterinar intr-un stat democratic bazat pe competitie loiala, piata libera si profesionalism, dar lucrurile nu s-au derulat pe masura sperantelor.

Cand ati deschis primul cabinet? Care erau obstacolele pe care a trebuit sa le depasiti?

In 1992, impreuna cu prietenul si colegul meu Viorel Andronie, am deschis primul cabinet veterinar, Salvavet. La inceput eram doar noi doi, fara asistenti, fara ajutoare, iar numarul de cazuri ajungea uneori la 100 pe zi. Eu acopeream partea de chirurgie iar Viorel se ocupa de partea de medicala si infectioase, de altfel, eu il consider poate cel mai bun internist pe care il are medicina veterinara din Romania. Atunci am realizat cat de importanti au fost cei 3 ani in care am stat langa profesorul Ion Miclaus si cat de multe am invatat, rezultatul fiind trezirea unei pasiuni pentru medicina veterinara si chirurgie in mod special. As putea spune ca am la activ peste 23.000 de interventii chirurgicale. Operam uneori 8-9 ore pe zi si plecam din cabinet la 3-4 dimineata. De ce sa mint, satisfactia era dubla: atat cea profesionala, cat si cea materiala. A fost poate cea mai frumoasa perioada din viata mea profesionala. In ani, compania Salvavet s-a dezvoltat, desfasurand in afara activitatii de asistenta (in 3 si apoi in 2 clinici) si un segment foarte important reprezentat de o retea de distributie pentru pet food si medicamente de uz veterinar. Desigur, astazi nu mai pare mare lucru, dar la vremea aceea, am creat prima ambulanta veterinara si servicii conexe activitatii de asistenta (cosmetica canina, dresaj, pensiune si nu in ultimul rand spitalizare pentru animalele bolnave). in primii doi ani dupa ce am deschis cabinetul (1992 - 1994), medicii veterinari pentru animale de companie erau adorati de catre proprietarii de animale si dispretuiti de cei care nu intelegeau, marcati de o mentalitate comunista, locul animalului de companie intr-o societate in plina transformare. Colegii medici veterinari care lucrau la autoritatea de stat ne considerau niste nebuni dar ne vedeau si ca pe o sursa de sponsorizari. in 20 de ani lucrurile s-au schimbat, lumea a evoluat si pioneratul nostru a adus progres in profesia de medic veterinar. Din pacate, la un moment dat, traiectoria mea a fost schimbata in directia administratiei publice. In 1995 am infiintat in cadrul primariei capitalei Administratia pentru Supravegherea Animalelor, o institutie moderna, foarte apreciata la acel moment pe plan international dar care nu si-a indeplinit scopul propus initial nici astazi, problema animalelor fara stapan ramanand de actualitate.

Care a fost primul succes in domeniul veterinar pe care l-ati avut? Dintre toate realizarile pe care le-ati avut de-a lungul carierei de medic veterinar care considerati ca este cea mai placuta sufletului dvoastra si care considerati ca este cea mai buna pentru medicina veterinara?

harbuz2Am regretat intotdeauna reducerea timpului alocat activitatii din clinica in favoarea activitatii de manager in administratie. Astfel, din anul 2000 am fost consilier al primului ministru, consilier general in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ulterior subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii, primul presedinte al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si acum, in speranta ca pot face ceva mai mult pentru locul de bastina, judetul Neamt, candidat pentru Camera Deputatilor la alegerile partiale din august 2011. Politica nu m-a atras niciodata, dar in schimb, am considerat ca politicienii autentici au nevoie de tehnicieni care sa ii mai traga de maneca din cand in cand. Consider ca cel mai mare succes in activitatea mea de medic veterinar a fost infiintarea Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ca autoritate independenta si suverana in domeniul veterinar si al sigurantei alimentelor. Reforma in administratia veterinara a finalizat procesul de privatizare completa a asistentei veterinare, procesul de identificare si inregistrare a animalelor, a permis vanzarea dispensarelor catre medicii veterinari de libera practica, concesiunea activitatilor din programul strategic catre medicii veterinari de libera practica.

Ce impact a avut media si relatia pe care dvoastra ati sustinut-o de-a lungul vremii cu aceasta, asupra carierei dvoastra?

In urma cu 13 ani, am realizat cat de importanta este media pentru promovarea unei profesii, ca instrument in informarea si educarea proprietarilor de animale de companie. Asa a inceput activitatea mea in media: prima data la Radio Romania Actualitati matinalul de duminica, iar din 1999, timp de 11 ani, realizator al emisiunii Prieteni fara cuvinte la Radio Europa FM, emisiune cu o audienta foarte ridicata. Chiar daca am avut activitati care ma solicitau extrem de mult, nu am renuntat niciodata la aceasta emisiune pentru ca ea a facut pentru medicii veterinari si pentru posesorii de animale de companie mai mult decat as fi crezut. Nu este usor sa faci emisiune in direct in fiecare duminica dimineata; practic, weekendul meu incepea duminica la ora 12:00. Am avut si am foarte multe colaborari cu reviste si ziare, scriind peste 600 de articole de specialitate. Ba mai mult, in anul 2007 am cumparat dreptul de publicare de la celebra editura americana Bowtie pentru Dog Fancy si Cat Fancy, pe care le-am editat in Romania pe parcursul a 2 ani in tiraj de 10.000 de exemplare. Colaborarile mele cu diverse organizatii pentru protectia animalelor m-au ajutat foarte mult si mi-au deschis noi orizonturi si posibilitati, astfel am fost director al World Society for the Protection of Animals pentru Romania, am lucrat si inca lucrez cu Vier Pfoten, BMT, RSPCA. Un proiect similar este cel al ursilor bruni din Carpati, proiect initiat de WSPA si Asociatia Milioane de prieteni din Zarnesti, unde a fost construit un sanctuar de 75 de hectare de padure in care astazi traiesc 69 de ursi. Acest proiect a trezit si interesul postului de televiziune Animal Planet care a realizat un film in 6 episoade care ruleaza de 1 an de zile pe acest post de televiziune.

Cum definiti succesul din perspectiva dvoastra?

Desigur, succesul in exercitarea profesiei medicale este salvarea a cat mai multor vieti dar si participarea activa la realizarea dezideratului de bunastare a animalelor care are o puternica component a medicala. O statistica pozitiva in acest sens, pe o perioada lunga de timp poate constitui un succes. Consider ca succesul real profesional este acela in care participi activ la modernizarea mecanismului de functionare a unei profesii liberale si la promovarea profesiei intr-o societate europeana. Succesul profesional implica obli ga toriu si o promovare corespunzatoare, pe cand doar o promovare agresiva nu asigura neaparat si succesul profesional; asta pentru ca tot m-ati intrebat despre importanta mediatizarii si promovarii profesionale. Daca in urma ta vor ramane elemente de referinta pentru generatiile care urmeaza, inseamna ca ai fost un om de succes.

Va considerati un medic veterinar de succes?

Da, ma consider un medic de succes. Dar asta pentru ca am avut sansa si accesul la parghiile puterii de a lua decizii care cred ca au produs efecte pozitive asupra profesiei. Daca ma intrebati daca sunt un medic de succes raportat la activitatea clinica va voi spune ca am fost si ca ma bucur cand in jurul meu apar doctori tineri cu succese rasunatoare. Succesul fiecarui medic veterinar este un succes pentru intreaga profesie.

Daca ar fi sa o luati de la capat, ce ati face la fel? Ce ati schimba?

Daca ar fi sa o iau de la capat as face doar clinica si nu m-as mai implica in activitati administrative. sansa si responsabilitatea de a fi presedintele forului profesional suprem, Colegiul Medicilor Veterinari, m-a motivat pentru o lupta continua in folosul profesiei fara a-mi satisface asteptarile intotdeauna. Daca maine ati termina Facultatea de Medicina Veterinara, ce sfat v-ati da? Daca maine as termina Facultatea de Medicina Veterinara, as face Dreptul. Glumesc, desigur! Mas implica mai mult in activitatea clinica pe animale mari, in special in domeniul patologiei ecvine si cu siguranta mas stabili in mediul rural. Cu cat mai multi profesionisti vor lucra in mediul rural, cu atat mai repede tara asta va progresa. Asta le recomand tinerilor absolventi, sa-si cladeasca structuri de asistenta veterinara moderne in mediul rural, satul romanesc fiind un dar de la Dumnezeu care trebuie pastrat. Satul si taranii au nevoie de medicii veterinari iar absolventii trebuie sa inteleaga ca si componenta sociala a exercitarii profesiei este foarte importanta.