Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Ruptura de ligament cruciat cranial este pe departe patologia cea mai frecventă intalnita la cîine dintre afecţiunile genunchiului.

Anatomia articulatiei

Articulatia genunchiului este o articulatie incongruenta formata din trei oase, femur, tibie si fibula, patru sesamoizi (doi femurali si doi tibiali), doua meniscuri (medial si lateral) si ligamente pentru stabilizarea articulatiei. Prevenirea alunecarii inainte si inapoi a femurului si tibiei se face gratie a doua ligamente cu insertie atat pe femur cat si pe tibie cu orientari diferite ce determinata o intesectare a traseelor lor. Acestea se numesc ligamente cruciate, cranial si caudal in functie de locul de insertie pe femur.

1

Ligamentul cruciat cranial previne alunecarea tibiei spre anterior fata de femur. Cand acesta este rupt, articulatia genunchiului devine instabila iar tibia aluneca spre inainte pe sub femur. Ruptura ligamentului cruciat cranial se produce mai ales cand are loc o rasucire a membrului pelvin, timp in care se exercita o presiune crescuta pe acesta. De obicei se produce prin alunecari pe suprafete alunecoase, intoarceri bruste in timpul alergarii, accidente de masina, sarituri de pe suprafete inalte. Obezitatea este o cauza favorizanta prin excesul de greutate distribuit pe fiecare membru, ducand la un stres cronic articular prin presiune ligamentara.

Acesta in timp duce la o degenerare articulara si slabirea ligamentului cruciat anterior si ulterior intinderea, ruperea incompleta sau completa a acestuia. Leziunile de tip degenerativ sunt de obicei bilaterale si de cele mai multe ori nu au in istoric schiopaturi bruste secundare unor traumatisme. Sunt cateva rase ce par a fi predispuse la aceasta afectiune cum ar fi: Terranova, Labrador Retriever, Rottweiler, St. Bernard, e.t.c. La rasele de talie mica luxatia de patela poate fi o cauza determinanta in ruptura ligamentului cruciat cranial.

2

 

Simptome.

Este de notat schiopatura brusca dupa un traumatism, sprijin usor pe pamant al mebrului afectat (fara a-si mentine greutatea corporala), tumefierea articulatiei genunchiului (artrita traumatica). Semnele acute pot sa se amendeze timp de o saptamana sau doua dar nu in totalitate in functie de gravitatea leziunii (intindere, ruptura partiala sau completa). La marea majoritate a cainilor semnele clinice reapar dupa cateva saptamani sau luni cand se transforma intr-o afectiune cronica. In formele cronice apare amiotrofia piciorului afectat si tumefierea regiunii interne (mediale) a genunchiului.{fua_part id=3}

Diagnostic.

De notat sunt anamneza, semnele clinice si observarea miscarilor anormale ale articulatiei genunchiului implicat (examen ortopedic prin testul sertarului sau testul de presiune al tibiei). La cainii cu dureri mari, nervosi sau fricosi din cauza tensiunii musculare atat testul sertarului cat si testul de presiune al tibiei pot fi negative caz in care, se recomanda sedarea pacientului daca exista o minima suspiciune de injurie a ligamentului cruciat cranial.

Examenul radiografic este recomandat atat pentru un diagnostic de certitudine cat si pentru a caracteriza leziunile secundare instabilitatii articulare. Tehnica cuprinde obligatoriu expunerile nativ lateromedial (LM) si craniocaudal (CR/CD) si de stres LM. La cazurile acute, se observa artrita, usoara tumefiere mediala si uneori, la cainii relaxati sau sedati o incongruenta articulara de diferite grade. La radiografia de stres se pune in evidenta semnul sertarului.

3

Tumefiere a spatiului articular si radiodensitate articulara ce impinge grasimea infrapatelara – artrita.

4

Expunere LT de stres. Incongruenta articulara prin alunecarea tibiei spre inainte si artrita

5

Expunere LT nativ. De notat incongruenta articulara, semnul sertarului pozitiv, entezofite, si osteofite articulare, atrita. Afectiune cronica si prezenta de modificari degenerative (artrita/artroza).

6

Test de stres. Alunecarea severa a tibiei spre inainte.

7

Diferenta de congruenta articulara a genunchilor. Spatiul redus articular genunchi drept medial, degenerare articulara, usoara tumefiere pe fata mediala a genunchiului drept.

Text exclusiv pentru medici veterinari


 

Vrei să citești tot articolul pe Veterinarul?

 

 

Citește articolul cu :Abonament Știință și Practică

Autentifică-te...
 
Abonamentul tău:
 

Nu aveți niciun abonament activ

 

 Citește...

Asistență Online EXCLUSIV pentru medicii veterinari
- dupa autentificare pe site -