Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Cateva recomandari suplimentare, in contextul pandemiei COVID – 19 si a decretarii starii de urgenta in Romania pentru medicii veterinari din segmentul clinic rural cu activitati medical veterinare specifice deplasarii in teren.

  1. Medicul veterinar din mediul rural, activeaza competente epidemiologice in perioada pandemiei.
  2. La cabinet, se afiseaza numarul maxim de persoane care pot intra in sala de asteptare – de regula maximum o singura persoana.
  3. In aceasta faza a epidemiei medicii veterinari din mediul rural, solicita proprietarilor animalelor sa precizeze daca au fost contacti, izolati, ssupecti sau pozitivi pentru COVID-19. Atentie mare la persoanele care au sosit din zonele cu probleme.
  4. Medicul veterinar, se asigura ca proprietarii animalelor respecta disciplina cu privire la dezinfectie si pastrarea distantei sociale de minimum 1,5 m intre fiecare persoana.
  5. La intrarea in manoperele medicale, medicii isi dezinfecteaza mainile timp de minimum 10 secunde. Se asigura de catre medic dezinfectant si pentru oamenii alaturi de care acesta vine in contact.
  6. Medicul veterinar poarta masca faciala de tip chirurgical – care sa acopere gura si nasul, ochelari de protectie, precum si halat care se schimba in fiecare zi, dupa program. (* Desi masca chirurgicala clasica nu protejeaza impotriva noului coronavirus, este indicat totusi sa fie purtata in timpul anamnezei – de catre fiecare medic veterinar, decizie care se respecta in acest moment si de catre medicii umani).
  7. In timpul discutiei cu proprietarii fermelor sau exploatatiilor agricole, cu tehnicienii sau alte persoane – medicul pastreaza o distanta ne minimum 3 metri in permanenta si limiteaza cat de mult posibil orice conversatie.
  8. Dupa stabilirea diagnosticului, medicul ramane pe cat posibil singur sau cu ajutorul sau, timp in care proprietarii sunt invitati sa ramana la distanta. Apoi persoanele respective pot fi rechemate, aceasta procedura fiind posibila nelimitat in functie de situatie. Principiul este acela de limitare permanenta a contactului dintre medic si restul persoanelor, ce se afla in incinta respectiva.
  9. Proprietarii animalelor de renta, precum si orice alte persoane nu au acces in autovehiculele medicului si nici in alte sali ale cabinetului.
  10. In cazul in care medicul observa ca proprietarul tuseste, sau stranuta, se intrerupe brusc comunicarea si se trece la realizarea unei distantari sociale minim utila.
  11. Dupa fiecare caz, medicul veterinar din regiunile rurale isi asigura dezinfectia minima a mijloacelor profesionale – instrumentar divers, truse, mijloace de transport, etc. Medicii poarta cizme de cauciuc, halate sau combinezoane de protectie, ochelari, masti – dupa caz.
  12. Medicii veterinari din mediul rural nu utilizeaza toaletele aflate in diferite locatii, fara o minima dezinfectie – capac toaleta, manere usi, robinete apa, etc. Valabil si pentru situatiile in care este invitat sa serveasca masa, acest lucru fiind contraindicat pe timpul pandemiei.
  13. Dupa un interval de trei ore de activitate, sau de cate ori se considera necesar, se realizeaza o dezinfectie corespunzatoare a echipamentului, autoturismului si altor obiecte utilizate. In acest sens se poate apela la un grup sanitar corespunzator dotat. Apoi elementele deja spalate si dezinfectate se aseaza selectiv in ordine inversa, putand sa fie utilizate la cazurile urmatoare. * Pentru cazurile chirurgicale sunt de preferat trusele deja sterilizate de la cabinet, transportate corespunzator.
  14. La incheierea programului, sau la schimbarea turelor, se realizeaza exercitiul unei dezinfectii totale. Medicul nu merge direct acasa, ci face o oprire la cabinet, unde pune in ordine toate mijloacele utilizate. Se activeaza si lampa cu UV minimum 10 minute. Medicul este atent sa aiba mereu in ordine toate obiectele utile desfasurarii actului profesional, de la instrumentar, materiale de protectie, geanta cu documente, autoturism, etc.
  15. In perioada pandemiei, precum si in etapa starii de urgenta, medicii veterinari din mediul rural vor putea sa asigure cazuistica pentru care sunt solicitati sau manoperele sau actiuni sanitar veterinare care nu sunt suspendate, cu respectarea conditiilor minime de protectie. * Si in situatia acutizarii masurilor restrictive, exista posibilitatea ca medicii veterinari din mediul rural sa ofere totusi asistenta pentru urgente, pentru cazurile speciale din zona masurilor strategice(ppa etc.), cu respectarea unor masuri decise ulterior.