Miercuri, Noiembrie 29, 2023

Website dedicat exclusiv  ♥️ medicilor veterinari  ♥️

Subiectul adus in discutie de doamna profesor Iuliana Ionascu, de la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti cu privire la dreptul medicilor umani de a opera cataracta la caini, a fost dezbatut intr-un mod similar in luna septembrie a acestui an si in SUA. Mai multi medici veterinari din statul Georgia au trimis plangeri Asociatiei Medicale Veterinare din Georgia cu privire la cazurile de interventii chirugicale ortopedice la 86 de caini dintr-un adapost din acest stat efectuate de chirurgi umani. 

O organizatie non-profit din SUA care oferea interventii chirugicale ortopedice gratuite pentru pisicile si cainii fara stapan - de regula realizate de catre medici umani si nu de medici veterinari s-a inchis dupa ce s-a confruntat cu obiectiile vehemente ale comunitatii veterinare. 

Fondata in 2016 de catre chirurgul John Keating, originar din Atlanta, organizatia „Surgeons for Strays” sau in traducere „Chirurgi pentru animalele fara stapan” era un grup de voluntari care efectuau proceduri ortopedice pe animale fara stapan sau pe animale din adapost, animale care fara aceste proceduri ar fi trebuit eutanasiate. 

Potrivit unui articol din Iunie 2019 din AAOS Now, o publicatie apartinand asociatiei American Academy of Ortopaedic Surgeons, „Surgeons for Strays” aduna „rezidenti, adaposturi locale de animale fara stapan, chirurgi ortopezi si medici veterinari care isi doneaza timpul, spatiul de operare si expertiza pentru a ajuta animale care ar fi, fara acest ajutor, eutanasiate. Dupa interventia chirurgicala, animalele sunt readuse la adapost sau la asociatie pentru adoptie”. 

Grupul a operat aproape 90 de animale de companie de-a lungul anilor. In luna septembrie, postul de televiziune Atlanta WBS-TV arata ca Georgia Board of Veterinary Medicine, adica organismul de stat care are autoritate legala asupra medicilor veterinari din Georgia cerceteaza plangerile legate de aceasta organizatie. In aceeasi zi in care stirea a aparut pe postul TV, dr. Keating a inchis website-ul organizatiei non-profit, a promis ca va opri interventiile chirurgicale de indata si ca va dizolva organizatia. 

Observand faptul ca un doctor uman nu are o intelegere exacta a nuantelor anatomice ale animalelor de companie, medicii veterinari care au vazut pozele clinicile de pe website-ul Surgeons for Strays au fost de parere ca procedurile in sine erau efectuate incorect si intr-un mediu nesteril. 

„Oamenii care nu sunt educati in medicina veterinara ofereau ingrijire animala, iar noi ne-am aratat ingrijorarile cu privire la bunastarea acestora”, a aratat Alan Cross, un medic veterinar din Sandy Springs, Georgia care a depus o plangere impotriva dr. Keating. „Ingrijorarile noastre erau ca acesti pacienti nu erau manipulati corect din cauza lipsei unui training specific”. 

Din punct de vedere al legislatiei statului Georgia, nu este ilegal ca un medic uman sa opereze un animal, atata verme cat este prezent un medic veterinar care poate supraveghea procedura chirurgicala. Acel medic veterinar era Michael Good, patronul unui cabinet veterinar din Marietta, Georgia, care nu este un chirurg ortoped insa. Acesta a declarat postului de televiziune ca a supravegheat chirurgi si rezidenti in timpul interventiilor chirurgicale in ultimii 13 ani, desi nici una din pozele publicate pe website-ul asociatiei nu il aratau pe dr. Good in sala de operatie. „Poate nu eram acolo atunci cand au fost facute pozele, insa eram acolo”, a aratat acesta. 

Cele mai bune intentii

In apararea sa, dr. Keating a aratat ca singurele animale pe care asociatia sa le-a operat au fost cele care aveau un risc mare de eutanasiere. „Acesti caini sunt condamnati. Ei nu pot fi adoptati”, a aratat dr. Keating. Si a completat: „Noi nu pretindeam ca am fi medici veterinari”. 

In afara de supravegherea medicala a dr. Good, dr. Keating a aratat ca echipa sa se consulta frecvent cu James Cook, medic veterinar, PhD, DACVS, DACVSMR, OTSC, care detine mai multe functii la University of Missouri School of Medicine, inaintea unei proceduri veterinare. 

Medicii veterinari din Georgia s-au indreptat acum catre legislativ pentru a clarifica legile statale care definesc exact cine poate efectua interventii chirurgicale pe animale. 

Asociatia Medicilor Veterinari din Georgia a emis un comunicat de presa in care arata ca membrii ei care au depus plangere Asociatiei Veterinare de Stat cauta solutii pentru a se asigura ca animalele in suferinta vor primi asistenta medicala de care au nevoie de la medici veterinari licentiati care sunt dispusi sa ajute. 

Ultimele apariții editoriale

Suntem deosebit de încântați să vă prezentăm ultimele apariții editoriale publicate sub sigla Revistele Veterinarul acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România cu 15 puncte