Luni, Mai 20, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

intre zvonuri, incertitudini si realitate

La inceput, cand am primit scrisoarea privind infiintarea PMVPR , am fost circumspect. Si nu stiam de ce .Probabil ca eram obisnuit ca aceste initiative sa fie pornite de la Bucuresti, de la persoane cunoscute si arhicunoscute pe plan national, nu de la niste medici veterinari din Iasi, necunoscuti, nemediatizati si care mai vroiau si taxe de inscriere.Ce mai vor si astia?

La inceput, cand am primit scrisoarea privind infiintarea PMVPR , am fost circumspect. Si nu stiam de ce .
Probabil ca eram obisnuit ca aceste initiative sa fie pornite de la Bucuresti, de la persoane cunoscute si arhicunoscute pe plan national, nu de la niste medici veterinari din Iasi, necunoscuti, nemediatizati si care mai vroiau si taxe de inscriere.
Ce mai vor si astia? Doar avem Colegiu, avem Asociatie Ce mai, avem de toate, mi-am zis atunci.
Asa ca totul a ramas in coada de peste, pana intr-o zi , cand un fost coleg medic veterinar de libera practica, actualmente Director coordonator m-a rugat sa particip la o intalnire informala cu conducerea PMVPR la Cluj.
PMVPR, credeam eu, dorea o coagulare a medicilor veterinari din Romania.
Ajuns la Cluj i-am cunoscut pe Dr. Novenschi si Dr. Vieru iar dupa mai multe discutii, am constientizat ca acest patronat nu reprezinta medicul veterinar in sine ci Cabinetele si Societatile comerciale, in principiu, interesele economico-financiare ale acestora si implicit bunastarea medicului, a medicinei veterinare si a animalelor.
Mi-am dat seama ca exista un lant cu multe verigi, care, daca functioneaza determina o relatie de comensalism, benefica tuturor.
Dar Colegiul, Asociatia, unde sunt ?
Am luat legea si citind-o cu atentie am ajuns la concluzia ca sunt la locul lor si ca patronatul era o veriga lipsa din acest lant.
Haideti sa vedem!
Colegiul : profesiunea de medic veterinar este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari.
Asociatia: este forul stiintific, profesional si neguvernamental al medicilor veterinari.
Patronatul reprezinta interesele economico-financiare ale medicilor veterinari.
De fapt, printre altele, Colegiul National al Medicilor Veterinari are printre atributii adoptarea de hotarari privitoare la relatiile de colaborare dintre CMVR si Asociatie sau alte foruri profesionale si stiintifice din tara si strainatate.
Si acum sa vedem de ce toate aceste forumuri sunt legate intre ele.
Pentru ca numai printr-o colaborare principiala intre aceste foruri putem realiza ceva.
De exemplu: unde s-au mai vazut oameni care practica diferite meserii cum ar fi stomatologia sau medicina si sa nu fie medici?
Ei, la noi acestea  sunt cazuri frecvente, in care practica ilegala le aduce unor neaveniti beneficii importante .
Faceti o socoteala si veti fi impresionati! Socotiti cati porci sunt castrati si cate tratamente  sunt efectuate de oameni care n-au nimic in comun cu meseria de veterinar.
Stiati ca in FVE, medicii veterinari au luptat impotriva castrarii hormonale, deoarece venitul cabinetului lor scadea.
Credeti ca au votat pentru cei care braconeaza meseria?
Pana cand medicii veterinari vor munci la indicatiile tehnicienilor, zootehnistilor sau chiar a lacatusilor, care elibereaza medicamente din farmacii fara retete?
Unde este circulatia medicamentului?
Acelasi lucru si cu crescatorii de oi, care, datorita exemplelor de mai sus au ajuns direct doctori veterinari, titlul de medic veterinar fiind prea putin pentru ei .

Doar avem Colegiu, avem Asociatie Ce mai, avem de toate, mi-am zis atunci. 

Asa ca totul a ramas in coada de peste, pana intr-o zi , cand un fost coleg medic veterinar de libera practica, actualmente Director coordonator m-a rugat sa particip la o intalnire informala cu conducerea PMVPR la Cluj.PMVPR, credeam eu, dorea o coagulare a medicilor veterinari din Romania.

Ajuns la Cluj i-am cunoscut pe Dr. Novenschi si Dr. Vieru iar dupa mai multe discutii, am constientizat ca acest patronat nu reprezinta medicul veterinar in sine ci Cabinetele si Societatile comerciale, in principiu, interesele economico-financiare ale acestora si implicit bunastarea medicului, a medicinei veterinare si a animalelor.Mi-am dat seama ca exista un lant cu multe verigi, care, daca functioneaza determina o relatie de comensalism, benefica tuturor.

Dar Colegiul, Asociatia, unde sunt ?Am luat legea si citind-o cu atentie am ajuns la concluzia ca sunt la locul lor si ca patronatul era o veriga lipsa din acest lant.Haideti sa vedem!Colegiul : profesiunea de medic veterinar este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari.Asociatia: este forul stiintific, profesional si neguvernamental al medicilor veterinari.Patronatul reprezinta interesele economico-financiare ale medicilor veterinari.De fapt, printre altele, Colegiul National al Medicilor Veterinari are printre atributii adoptarea de hotarari privitoare la relatiile de colaborare dintre CMVR si Asociatie sau alte foruri profesionale si stiintifice din tara si strainatate.

Si acum sa vedem de ce toate aceste forumuri sunt legate intre ele.Pentru ca numai printr-o colaborare principiala intre aceste foruri putem realiza ceva. De exemplu: unde s-au mai vazut oameni care practica diferite meserii cum ar fi stomatologia sau medicina si sa nu fie medici? Ei, la noi acestea  sunt cazuri frecvente, in care practica ilegala le aduce unor neaveniti beneficii importante .Faceti o socoteala si veti fi impresionati!

Socotiti cati porci sunt castrati si cate tratamente  sunt efectuate de oameni care n-au nimic in comun cu meseria de veterinar.Stiati ca in FVE, medicii veterinari au luptat impotriva castrarii hormonale, deoarece venitul cabinetului lor scadea. Credeti ca au votat pentru cei care braconeaza meseria? Pana cand medicii veterinari vor munci la indicatiile tehnicienilor, zootehnistilor sau chiar a lacatusilor, care elibereaza medicamente din farmacii fara retete? Unde este circulatia medicamentului? Acelasi lucru si cu crescatorii de oi, care, datorita exemplelor de mai sus au ajuns direct doctori veterinari, titlul de medic veterinar fiind prea putin pentru ei .

 

Din aceste cauze, am hotarat sa ma implic si eu, sa facem ca serviciile sanitar veterinare  din Romania sa functioneze, deoarece WALLON un filozof francez spunea : viata este o consumatieunii consuma, altii se consuma.

Am participat la primul congres de la Iasi si-am fost impresionat.

A fost cu totul altceva : de la organizarea in stil European pana la un alt fel de prezentare a medicinii veterinare din Romania.

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost faptul ca cei din conducerea patronatului au strict sarcini de organizare si coordonare si atentie, nicidecum de decizie. Decizia o ia fiecare membru imputernicit de firma pe care o reprezinta. 

Dupa primul congres, la Patronat a urmat multa munca: de la lobby-ul facut pentru intrarea in FVE, infiintarea filialelor, cooptarea de noi membri pana la intalniri frecvente ale colegiului director. La acestea din urma, din datele culese de la filialele din tara au fot stabilite prioritatile PMVPR, precum si organizarea celui de al doilea congres, stabilit sa aiba loc in inima Romaniei, la Voineasa.

In tot acest timp cele mai mari realizari ale noastre au fost: primirea PMVPR in FVE ca membru observator, urmand ca de anul viitor sa devenim membru cu drepturi depline precum si semnarea protocolului cu AMVAC. 

Ce vreau sa va spun este ca AMVAC-ul care numara peste 500 medici veterinari din Romania nu a aderat la PMVPR fiindca Dr. Vilcelean  este prieten cu Dr. Timen sau pentru ca  Dr. Novenschi este prieten cu Dr. Ifteme. Au aderat pentru ca acestia isi stiu clar interesele economico-financiare ale cabinetelor, necesitatea de a accesa programe si inteleg importanta intrarii organizatiei in FVE.