Sâmbătă, Aprilie 26, 2025

Exclusiv pentru Medici Veterinari

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a adus modificări importante normei privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân. De la termenele pentru microcipare și condițiile de înregistrare în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) până la obligațiile proprietarilor și utilizatorilor, aceste actualizări vizează creșterea trasabilității, protecția datelor și un control mai eficient al evidenței câinilor.

Noul proiect de ordin, publicat pe 22 octombrie pe website-ul ANSVSA, propune modificarea anexei la Ordinul nr. 1/2014, care aprobă Normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân. Principalele modificări aduse prin acest proiect sunt următoarele:

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a adus modificări importante normei privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân. De la termenele pentru microcipare și condițiile de înregistrare în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) până la obligațiile proprietarilor și utilizatorilor, aceste actualizări vizează creșterea trasabilității, protecția datelor și un control mai eficient al evidenței câinilor.

Noul proiect de ordin, publicat pe 22 octombrie pe website-ul ANSVSA, propune modificarea anexei la Ordinul nr. 1/2014, care aprobă Normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân. Principalele modificări aduse prin acest proiect sunt următoarele:

 

Actualizarea și introducerea unor definiții noi (Articolul 2)

Actualizări și clarificări la definiții existente:

  • Cod de țară: Se adaugă codul "RO" alături de "642" pentru România.

  • Definiția „cititorului” a fost ajustată pentru a include tehnologia FDX-B.

  • Eveniment: Definiția este extinsă pentru a include detalii suplimentare, cum ar fi pierderea/deteriorarea carnetului de sănătate/pașaportului animalului și schimbarea numelui, seriei și numărului cărții de identitate a proprietarului/deținătorului.

  • Extinderea termenului „mijloc de identificare”: Termenul inițial de „microcip” pentru identificarea animalului a fost specificat mai detaliat, acum fiind denumit „mijloc oficial de identificare,” cu clarificarea că se referă strict la un microcip care include informații unice pentru fiecare animal .

  • Definiția „identificator și operator al Registrului” a fost revizuită pentru a include și medicii veterinari care desfășoară activități de asistență medical-veterinară, aprobați de Colegiul Medicilor Veterinari.

  • „Utilizator al Registrului” a fost definit mai specific, incluzând unități publice cu atribuții în controlul și gestionarea câinilor.

Introducerea unei noi definiții:

Centru de colectare câini/pisici și dihori domestici: Definiție nouă care face referire la unitățile definite în legislația specifică, în special în Ordinul președintelui ANSVSA nr. 10/2024.

Modificarea obiectivelor generale (Articolul 3)

Extinderea categoriilor de date înregistrate în RECS:

Versiunea inițială include obiectivul de a înregistra fiecare animal, evenimentele din viața sa, informațiile veterinare și scoaterea din evidență în caz de deces. Versiunea modificată specifică „acțiunile sanitar-veterinare” la care este supus animalul, în locul detaliului legat de scoaterea din evidență în caz de moarte.

Confidențialitatea datelor:

Varianta inițială prevede că utilizatorii RECS trebuie să garanteze confidențialitatea tuturor datelor colectate. Varianta modificată adaugă că utilizatorii trebuie să asigure confidențialitatea datelor la care au acces în RECS, subliniind astfel accesul controlat.

Proceduri de înregistrare și drepturi de acces:

În varianta inițială, unitățile medicale veterinare de asistență și universitățile trebuie să fie înregistrate la Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) pentru obținerea licenței de utilizator, care le conferă drepturi de acces și înregistrare a evenimentelor în RECS. În versiunea modificată, este specificat că unitățile se supun procedurilor de înregistrare la CMV pentru obținerea aprobării acestuia, fără a specifica „licența de utilizator”, menționând doar drepturile de acces și înregistrare în RECS.

Instituțiile publice și accesul la date:

În varianta inițială, instituțiile publice care sunt operatori de date cu caracter personal trebuie să obțină drepturile de acces și vizualizare a informațiilor din RECS. Versiunea modificată extinde acest acces la instituțiile cu atribuții legale de control, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor privind câinii.

Identificarea câinilor prin microcipare:

Versiunea inițială impune ca microciparea să aibă loc în termen de 90 de zile de la fătare. În varianta modificată, termenul este reglementat la 12 săptămâni și se specifică că microciparea este obligatorie pentru câinii fătați pe teritoriul României înainte de vânzare, donare sau scoatere în spații publice.

Obligații pentru persoanele care găsesc câini neînsoțiți:

Versiunea modificată introduce un nou alineat (7) care specifică obligația persoanelor care găsesc câini neînsoțiți de a anunța cea mai apropiată secție de poliție sau serviciul specializat de gestionare a câinilor fără stăpân pentru identificarea și informarea proprietarului. Acest alineat nu era prezent în versiunea inițială.

Modificarea termenelor și condițiilor de identificare și înregistrare (Articolul 4)

Termenul de identificare:

Nou termen: Câinii trebuie identificați și înregistrați în termen de maximum 12 săptămâni de la fătare, în loc de 90 de zile.

Câinii proveniți din alte țări:

Proprietarii câinilor proveniți din state membre UE sau țări terțe, care rămân în România mai mult de 90 de zile, au obligația să înregistreze câinii în RECS în termen de maximum 30 de zile de la intrarea în țară.

Eliminarea prevederilor abrogate:

A fost eliminat alineatul (2) din vechiul Articol 4, care se referea la obligația proprietarilor de a identifica și înregistra câinii cu vârsta mai mare de 90 de zile până la 1 ianuarie 2015.

4. Modificări privind obligațiile CMV (Articolul 5)

Obligația de a răspunde solicitărilor privind accesul la RECS:

CMV are acum obligația de a răspunde solicitărilor de acces și vizualizare a informațiilor din RECS sau de aprobare ca utilizator/operator RECS.

Emiterea carnetului de sănătate:

În versiunea inițială, CMV avea responsabilitatea ca pentru fiecare câine vaccinat antirabic să fie emis un carnet de sănătate unic, cu serie și număr. Această cerință nu apare în noua versiune.

Responsabilitățile CMV pentru aprobarea accesului la RECS:

Noua versiune introduce o procedură specifică de răspuns a CMV la solicitările pentru accesul și vizualizarea informațiilor din RECS, incluzând comunicarea condițiilor de utilizare pentru cei aprobați și informarea celor respinși privind motivele refuzului. Aceste proceduri nu apar în versiunea inițială.

Monitorizarea și sancționarea utilizatorilor RECS:

 

În versiunea modificată, CMV are responsabilitatea de a monitoriza activitatea utilizatorilor RECS, sancționa abaterile și raporta ANSVSA neconformitățile. În plus, există proceduri detaliate pentru blocarea temporară sau definitivă a accesului utilizatorilor în caz de abateri grave și deblocarea acestora cu acordul ANSVSA. Aceste măsuri nu sunt menționate în versiunea inițială.

 

Elaborarea de proceduri tehnice operaționale:

Versiunea modificată adaugă obligația CMV de a elabora proceduri tehnice operaționale pentru gestionarea RECS, aprobate de Consiliul Național al CMV. Această obligație nu este prezentă în versiunea inițială.

 Modificări privind obligațiile proprietarilor/deținătorilor (Articolul 9)

Termen de înregistrare pentru câinii nou-născuți:

În versiunea actuală, proprietarii au obligația de a înregistra câinii în RECS în termen de 90 de zile de la fătare.

În versiunea propusă pentru modificare, acest termen este modificat la 12 săptămâni sau înainte de vânzarea, donația, sau scoaterea în spații publice.

Obligații pentru câinii proveniți din alte state:

Versiunea în vigoare nu menționează proceduri specifice pentru câinii aduși din alte țări.

În proiectul de modificare se introduce obligația pentru proprietarii câinilor care provin din state membre ale UE sau țări terțe și stau în România mai mult de 90 de zile de a înregistra câinii în RECS în termen de 30 de zile de la intrarea în țară.

Termen pentru notificarea evenimentelor:

În vechea versiune a normei, proprietarii sunt obligați să notifice medicul veterinar privind evenimentele (de ex., vânzarea, pierderea) în termen de 7 zile.

În a doua versiune, termenul este redus la 5 zile, iar notificarea trebuie să fie scrisă.

Informații suplimentare necesare în RECS:

A doua versiune detaliază că trebuie să fie înregistrate în RECS și seria și numărul cărții de identitate/codul de identificare fiscală al proprietarului, precum și ambele adrese (cea din actul de identitate și adresa unde este crescut câinele, dacă sunt diferite), pentru a evita confuzia.

Carnetul de sănătate și pașaportul:

În ambele versiuni, proprietarii trebuie să dețină carnetul de sănătate în spațiile publice și, suplimentar, pașaportul pentru deplasările internaționale.

A doua versiune adaugă clarificarea că pașaportul este necesar în cazul câinilor proveniți din alte state, pentru a dovedi identitatea și înregistrarea.

Costuri:

În ambele versiuni, proprietarii au obligația de a suporta costurile de identificare și înregistrare în RECS, dar a doua versiune specifică detalii referitoare la serviciile prestate de unitățile veterinare și clinicile universitare veterinare.

Notificarea privind găsirea câinilor pierduți:

Această obligație apare doar în prima versiune, unde se menționează că persoanele care găsesc un câine pierdut trebuie să anunțe autoritățile competente pentru a facilita găsirea proprietarului.

 

Introducerea obligațiilor pentru administratorii centrelor de colectare (Articolul 12)

Obligații noi:

Administratorii centrelor de colectare trebuie să permită accesul doar câinilor:

  • Proveniți din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar.
  • Identificați și înregistrați conform legii.
  • Însoțiți de carnete de sănătate valide și, după caz, pașaport.
  • Pentru care există corespondență între codul microcipului, datele din RECS și documentele însoțitoare.
  • Trebuie să actualizeze datele în RECS pentru fiecare câine nou introdus în termen de maximum 5 zile.

Modificări privind obligațiile persoanelor care adoptă câini (Articolul 13)

Clarificări:

Persoanele fizice sau juridice pot adopta doar animale identificate și înregistrate în RECS, pentru care s-au efectuat acțiunile sanitar-veterinare și s-au eliberat carnete de sănătate valide.

Modificări privind gestionarea carnetelor de sănătate și a pașapoartelor (Articolul 15)

Proceduri detaliate pentru furnizori:

  • Se introduc cereri tipizate și documente specifice pentru înregistrarea și aprobarea furnizorilor primari și secundari de carnete de sănătate și pașapoarte.
  • Se specifică obligația furnizorilor de a înregistra în RECS seriile și numerele alocate.

Obligații noi pentru CMV:

În calitate de furnizor de carnete de sănătate, CMV trebuie să înregistreze în RECS seriile/intervalele de serii ale carnetelor comercializate și unitatea către care le-a comercializat.

Modificări privind gestionarea microcipurilor (Articolul 16)

Proceduri detaliate pentru furnizorii de microcipuri:

  • Cererea de aprobare ca furnizor de microcipuri trebuie să fie însoțită de documente specifice, inclusiv dovada certificării ICAR și mostre de microcipuri.
  • Furnizorii trebuie să înregistreze în RECS codurile unice de identificare ale microcipurilor comercializate și unitățile către care le-au vândut.

Interdicții și sancțiuni:

  • Furnizarea microcipurilor în alte condiții decât cele prevăzute este interzisă.
  • Se introduc proceduri pentru anularea documentelor de înregistrare/aprobare a furnizorilor care nu respectă normele.

Dispoziții finale (Articolul 17)

Interdicții clare:

  • Deținerea de câini neidentificați și neînregistrați conform prezentelor norme este interzisă.
  • Orice modalitate de identificare alternativă este interzisă; câinii identificați astfel trebuie microcipați și înregistrați în RECS.

Actualizarea RECS:

CMV are obligația de a opera modificările necesare în RECS pentru implementarea noilor prevederi în termen de maximum 90 de zile de la publicare.

Modificări în Anexe

Anexa nr. 1: Modificări minore în cerințele tehnice ale microcipurilor, cum ar fi zona de implantare (zona interscapulară) și actualizarea standardelor tehnice.

Anexa nr. 3: Actualizarea informațiilor ce trebuie conținute de carnetul de sănătate, inclusiv instrucțiunile pentru proprietari, cu accent pe noile obligații și termene.

Introducerea unor anexe noi: Anexele nr. 4 - 12 introduc modele de cereri, documente de aprobare și alte formulare necesare pentru procedurile detaliate în noile norme.

Alte modificări și clarificări

Obligațiile medicilor veterinari (Articolul 14):

Se detaliază responsabilitățile medicilor veterinari în ceea ce privește verificarea identității câinilor, actualizarea datelor în RECS și procedurile de eliberare a carnetelor de sănătate și a pașapoartelor.

Proceduri pentru retragerea drepturilor de utilizare a RECS (Articolul 6):

Se specifică condițiile și termenele în care CMV poate retrage drepturile de utilizare a RECS, inclusiv obligația de a notifica ANSVSA.

Controlul și monitorizarea (Articolele 7 și 8):

Se clarifică obligațiile DSVSA și ANSVSA în ceea ce privește controlul activităților legate de RECS, inclusiv păstrarea evidențelor și efectuarea de verificări periodice.

Noul proiect de ordin aduce modificări substanțiale normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, cu scopul de a clarifica și detalia procedurile, obligațiile și responsabilitățile tuturor părților implicate. Se pune accent pe actualizarea termenelor, introducerea unor definiții noi, detalierea procedurilor pentru furnizori și utilizatori ai RECS, precum și pe alinierea cu reglementările europene în vigoare.

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Business

Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVRO) atrage atenția asupra creșterii alarmante a numărului de solicitări primite din partea Poliției, Parchetelor și instanțelor de judecată privind...

Noutăți Business

Colegiul Medicilor Veterinari din România a transmis către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) o serie de propuneri de modificare a proiectului de...

Noutăți Business

Colegiul Medicilor Veterinari din România a transmis o adresă oficială către Avocatul Poporului, solicitând sprijin instituțional în contextul subfinanțării grave a Autorității Naționale Sanitare...

Noutăți Business

Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVRO) a transmis o solicitare oficială către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la finalul lunii februarie...

Noutăți Business

Pe website-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare (ANSVSA) a fost publicat un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea art. 37 din Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi...

Noutăți Medicale FermaToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Medicale GeneraleToate

 

Acreditare CMVRO