Sâmbătă, Decembrie 07, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Pe 19 noiembrie 2024, a intrat în vigoare Ordinul 171/2024, emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Acesta aprobă Procedura de verificare și decontare a acțiunilor sanitar-veterinare incluse în Programul național pentru supravegherea, prevenirea și controlul bolilor la animale, protecția animalelor și mediului. Ordinul înlocuiește reglementările anterioare, stipulate în Ordinul 106/2015, care a fost abrogat.

Pe 19 noiembrie 2024, a intrat în vigoare Ordinul 171/2024, emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Acesta aprobă Procedura de verificare și decontare a acțiunilor sanitar-veterinare incluse în Programul național pentru supravegherea, prevenirea și controlul bolilor la animale, protecția animalelor și mediului. Ordinul înlocuiește reglementările anterioare, stipulate în Ordinul 106/2015, care a fost abrogat.

 

Anexa ordinului specifică responsabilitățile medicilor veterinari de liberă practică și ale structurilor oficiale din cadrul ANSVSA. Se acordă o atenție deosebită implementării corecte a procedurilor în exploatațiile nonprofesionale și comerciale, precum și gestionării situațiilor care implică animale neidentificate sau neînregistrate

Ordinul stabilește în detaliu responsabilitățile medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți și ale reprezentanților legali ai societăților comerciale în cadrul activităților sanitar-veterinare. 

Conform articolului 3, din Anexa ordinului, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți au următoarele obligații: 

Generarea și gestionarea documentației
Medicii veterinari trebuie să genereze formularele electronice conform legislației în vigoare și să ridice, pe cheltuiala proprie, formularele și materialele necesare de la Direcțiile Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Materialele includ seringi de unică folosință, ace, vacutainere și produse medicinale veterinare biologice, predate în baza documentelor specifice.

Păstrarea și utilizarea echipamentelor și materialelor
Echipamentele și materialele preluate de la DSVSA în gestiune proprie trebuie păstrate corespunzător, iar în caz de deteriorare sau pierdere din culpa medicului veterinar, acesta este obligat să suporte costurile de înlocuire.

Decontarea activităților lunare
La finalul fiecărei luni sau campanii, medicii veterinari întocmesc deconturi justificative pentru acțiunile efectuate, inclusiv pentru identificarea și înregistrarea animalelor. Documentele sunt predate către DSVSA sau circumscripția oficială în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare.

Documentarea suplimentară pentru ecvidee și alte acțiuni specifice

Pentru decontarea acțiunilor sanitar-veterinare executate la cabaline se întocmesc tabelele prevăzute de anexa nr. 13 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 309/113/2023 pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a ecvideelor. Ecvideele regăsite pe teren, dar neînscrise în tabelele generate din SIIE, se înscriu suplimentar, olograf, de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, cu ocazia efectuării acțiunilor sanitar-veterinare prevăzute mai sus, cu menționarea codului de identificare și datelor proprietarului/deținătorului, ca urmare a citirii microcipului cu cititorul de microcipuri electronice injectabile.

Remedierea neconformităților

În cazul respingerii unui decont de către medicul veterinar oficial, acesta trebuie refăcut și depus din nou în termen de 30 de zile, cu justificările necesare și documentele corectate.

Predarea materialelor la încetarea contractului
La finalul contractului, medicii veterinari sunt obligați să returneze materialele preluate în folosință, suportând costurile aferente deplasării.

Regăsiți întreg ordinul mai jos:

Ordinul 171/2024

 Articole cu același subiect:

Articole similare

Noutăți Medicale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat prin care informează că în România sunt active 56 de focare de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR),...

Noutăți Medicale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un comunicat de presă luni, 9 septembrie în care arată că, în România, mai sunt active 47 de focare de pestă...

Noutăți Business

Pe 14 noiembrie a.c., Guvernul României a aprobat modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 , care vizează acțiunile sanitar-veterinare incluse în Programul național de...

Noutăți Medicale

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a raportat în data de 27 septembrie 2024 că, la nivel național, mai sunt active 24 de focare de pestă a...

Noutăți Medicale

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială din localitatea Baia,...

 

Noutăți Medicale FermaToate

Noutăți Medicale PETToate

Noutăți Medicale GeneraleToate

 

Acreditare CMVRO