- Detalii
- Podcastul Veterinarul.Ro
Episodul 2: Analiza Deducerea TVA în deplasarile platite de cabinet, Știri, noutăți și social media - Podcast 29 aprilie 2024
Principale știri și noutăți veterinare, noutățile din știință. La analiza săptămânii dezbatem subiectul referitor la deducerea TVA la facturile din deplasări. Încheiem cu trei postari intens dezbătute pe social media.

Episode Timeline
Știrile Veterinarul | |
---|---|
00:25 | Decizia Curții de Apel București privind achiziția produselor stupefiante și psihotrope de uz uman de către cabinetele veterinare |
01:53 | O companie din Marea Britanie anunță un instrument „revoluționar” de depistare a cancerului canin în Europa |
02:31 | e-Factura: Cum să ne protejăm în noul sistem de facturare |
Analiza săptămânii | |
---|---|
03:43 | Deducerea TVA nu va mai fi posibilă dacă facturile din deplasări sunt emise pe numele salariaților. Prevederea, abrogată în contextul extinderii folosirii e-Factura |
Noutăți științifice | |
---|---|
06:30 | Ce poate însemna 20 020 269 767 mg de antimicrobiene? |
08:37 | O nouă cercetare evidențiază nevoile de îngrijire a sănătății câinilor în vârstă |
Social media | |
---|---|
11:50 | Colegiul medicilor Veterinari, prin dl profesor Viorel Andronie ne amintește de Ziua Mondială a Medicilor Veterinare din 2024 |
12:50 | O postare ciudată este prezentată de o asociație |
12:50 | Un coleg a întrebat dacă este legal ca fitofarmaciile să vândă antiparazitare interne sau externe.Audiție Plăcută |
Podcast Text & Link:
Știrile Veterinarul.ro pe scurt.
Nu pierde informațiile utile
Abonează-te gratuit la canalele noastre de noutăți:
Whatsapp
Telegram
1. Decizia Curții de Apel București privind achiziția produselor stupefiante și psihotrope de uz uman de către cabinetele veterinare
Sentința discutată se referă la un litigiu între Colegiul Medicilor Veterinari din România și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Ministerul Sănătății. Disputa între CMVRO și Ministerul Sănătății pe de o parte și ANSVSA, de cealaltă parte a izbucnit din dorința Colegiului de a modifica anumite prevederi legale referitoare la distribuția și supervizarea medicamentelor de uz uman necesare tratamentului veterinar.
Punctele principale ale cererii:
- Reglementarea distribuției medicamentelor de uz uman către unități veterinare – Colegiul a solicitat ca distribuitorii angro (depozitele farmaceutice) de medicamente de uz uman să fie obligați să furnizeze unele produse medicinale de uz uman, (pentru care există autorizație de punere pe piață) menționate în anexa 7 la procedura aprobată prin Ordinul nr. 1328/56/2022 necesare direct unităților veterinare, în absența unor produse similare pentru uz veterinar.
- Modificarea supervizării activităților medicale veterinare – A solicitat înlocuirea termenului "sub coordonarea directă a medicului veterinar" cu "sub supravegherea medicului veterinar", pentru a clarifica necesitatea prezenței fizice și responsabilității medicului.
- Abrogarea cerinței de autorizare pentru comerțul intracomunitar – A cerut eliminarea obligativității de a deține autorizații de import/export în cazul comerțului intracomunitar pentru produsele medicinale veterinare.
Curtea de Apel București a respins toate cererile Colegiului Medicilor Veterinari, considerând reglementările existente adecvate și suficient fundamentate din punct de vedere legal.
Întregul articol împreună cu decizia Curții de Apel București se găsesc pe Decizia Curtii de Apel
2. O companie din Marea Britanie anunță un instrument „revoluționar” de depistare a cancerului canin în Europa
Antech a declarat că Nu.Q este un „instrument rapid și precis de depistare țintită a cancerului” pentru a ajuta la diagnosticarea raselor cu risc ridicat și a câinilor mai în vârstă.
Testul acoperă tipurile de cancer predominante și își propune să ajute medicii veterinari și proprietarii să ia mai rapid decizii în cunoștință de cauză cu privire la îngrijirea cancerului.
Nu.Q este descris ca fiind singurul test intern realizat la nivelul pacientului care oferă rezultate rapide și precise din plasma EDTA.
Întregul articol se găsește pe Instrument revoluționar de depistare a cancerului
3. e-Factura: Cum să ne protejăm în noul sistem de facturare
Din 1 iulie 2024, se schimbă modul în care se trimit și se primesc facturi. Noua regulă, e-Factura, impune ca toate facturile să fie transmise prin intermediul unui sistem electronic special. Ministerului Finanțelor a dispus că toate facturile pentru afacerile între companii trebuie trimise folosind sistemul electronic e-Factura. Asta înseamnă că nu mai poți trimite facturi pe hârtie sau în alte moduri tradiționale. De acum înainte, doar facturile electronice care sunt aprobate de Ministerul Finanțelor vor fi considerate originale și vor fi acceptate pentru a calcula taxele pe care le datorezi. Asta înseamnă că trebuie să te asiguri că salvezi și păstrezi toate facturile electronice pe care le trimiți sau le primești.
Odată cu această schimbare, acceptarea facturilor în alt format sau chiar neprimirea lor poate aduce riscuri. Potrivit Legii 296/2023, beneficiarii care acceptă facturi în alt format decât e-Factura riscă amenzi de până la 15% din valoarea totală a facturii și, în anumite cazuri, pierderea dreptului de a deduce TVA-ul aferent.
Pe veterinarul.ro vă prezentăm recomandările avocaților referitor la e-Factura.
Analiza săptămânii
și dacă tot am avut o știre cu e-factura să continuam analiza săptămânii tot cu acest subiect
1. Deducerea TVA nu va mai fi posibilă dacă facturile din deplasări sunt emise pe numele salariaților. Prevederea, abrogată în contextul extinderii folosirii e-Factura
Un nou proiect de Hotărâre de Guvern inițiat recent de Ministerul Finanțelor vizează eliminarea posibilității de deducere a TVA-ului pentru facturile de deplasare emise pe numele salariaților. În lumina acestei modificări, este esențial ca și cabinetele veterinare să ajusteze procedurile interne, conform avertizărilor specialiștilor. Facturile pentru deplasări trebuie emise direct pe numele firmei și transmise în format electronic conform cerințelor e-Factura.
Acest proiect de Hotărâre de Guvern, care propune abrogarea alineatului 7 de la punctul 69 din normele Codului fiscal, necesită adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabil. Această modificare legislativă afectează specific posibilitatea de deducere a TVA-ului pentru facturile emise pe numele salariaților în timpul deplasărilor.
„Facturile emise pe numele salariaților unei persoane impozabile, aflați în deplasare în interesul serviciului, pentru transport sau cazarea în hoteluri ori în alte unități similare, permit deducerea taxei pe valoarea adăugată de către persoana impozabilă dacă sunt însoțite de decontul de deplasare. Aceleași prevederi se aplică și în cazul personalului pus la dispoziție de o altă persoană impozabilă sau pentru administratorii unei societăți comerciale.”
Conform Legii 296/2023, e-Factura este obligatorie, pentru toate operațiunile în relația B2B, de la 1 ianuarie 2024 fiind unicul canal de facturare și transmitere a facturilor. Ceea ce înseamnă că destinatarii le vor obține numai din Spațiul Privat Virtual al Fiscului, iar orice altă formă a facturilor va fi lipsită de efecte fiscale. Practic, doar facturile trimise prin e-Factura vor mai fi considerate exemplare originale, iar deducerea TVA va fi posibilă numai în baza acestora. Facturile emise pe numele salariaților nu vor mai avea nicio valoare fiscală începând cu data de 1 iulie 2024.
„Se propune abrogarea prevederilor pct. 69 alin. 7 din normele metodologice, referitoare la deducerea TVA de către o persoană impozabilă pentru facturile emise pe numele salariaţilor săi, având în vedere dispozițiile art. 299 din Codul fiscal, potrivit cărora, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să dețină o factură emisă în conformitate cu prevederile art. 319, respectiv factura trebuie să conțină denumirea/numele și adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum și codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului. Dispozițiile actuale ale pct. 69 alin. 7 din norme, care permiteau deducerea TVA pe baza facturilor emise pe numele salariaților în anumite condiții, nu mai pot fi menținute în contextul noului cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul e-Factura”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului.
Așa că dacă doriți să participați la cursuri de formare sau aveți deplasări decontate de cabinetul veterinar este necesar să vă actualizați procedurile legate de deplasări, atât ale administratorilor cât și a salariaților, pentru a face în așa fel încât facturile de transport și cazare să fie emise direct pe firmă.
ȘTIINȚĂ
Săptămâna aceasta am descoperit câteva noutăți utile practicii.
1. Ce poate însemna 20 020 269 767 mg (20,02 t) de antimicrobiene?
Această cantitate de antimicrobiene a fost obținută din înregistrările de achiziție a 2194 de unități veterinare din rețelele din Statele Unite, Canada și Marea Britanie, în perioada 2019-2021.
Studiul publicat de J. Scott Weese în Jurnalul de medicină veterinară internă pe 25 aprilie anul curent, arată că în decurs de trei ani au fost achiziționate și utilizate 20 tone de antibiotice. Datele privind achizițiile antimicrobiene au fost obținute din înregistrările electronice de achiziție pentru unități aparținând rețelelor de cabinete veterinare corporative din SUA, Canada și Marea Britanie. Antimicrobienele topice au fost excluse. Datele au cuprins perioada 30 decembrie 2018-24 aprilie 2021, pentru cele 4 rețele nord-americane și 1 ianuarie 2019-31 august 2021, pentru rețeaua din Marea Britanie.
S-au studiat mai multe tipuri de antimicrobiene, iar rezultatele prezentate în studiu arată un consum intens. Spre exemplu Cef tazidima, o cefalosporină antipseudomonală de generația a treia, a fost achiziționată de 36% din unitățile din rețele.
Ciprofloxacina, o fluorochinolonă autorizată pentru utilizare la oameni, cu biodisponibilitate PO slabă la câini, a fost achiziționată de peste 200 de unități din SUA. Această situație a determinat o inițiativă de dezvoltare a unei intervenții care să recomande utilizarea levofloxacinei în locul ciprofloxacinei în unitățile din SUA, atunci când este necesară o fluorochinolonă extramarcată, ceea ce ar duce la o utilizare mai eficientă a acestei clase importante de medicamente.
Astfel de studii sunt necesare pentru înțelegerea modului în care sunt utilizate antimicrobienele, pentru a evalua practicile curente, a identifica oportunitățile de intervenție și educație și pentru a monitoriza schimbările în timp. Studiul a fost publicat pe 25 aprilie acest an în Jurnalul Veterinar de Medicină Internă.
Link : https://doi.org/10.1111/jvim.17068
2. O nouă cercetare evidențiază nevoile de îngrijire a sănătății câinilor în vârstă
O nouă cercetare de la Universitatea din Liverpool, finanțată de BSAVA, arată că proprietarii de câini cred că multe schimbări importante la animalele lor în vârstă sunt „doar de bătrânețe”, când de fapt sunt semne ale unor probleme grave de sănătate.
Cercetătorii au chestionat peste 600 de proprietari de câini și peste 300 de profesioniști veterinari din Marea Britanie. Proprietarii de câini au fost întrebați dacă au observat unele semne la câinii lor mai în vârstă dintr-o listă de 48 de semne clinice diferite și cât de urgent au considerat că ar trebui să solicite sfatul medicului veterinar atunci când le-au observat.
Echipa de cercetare a identificat că proprietarii de câini atribuie îmbătrânirii normale schimbări potențial grave a stării de sănătate la câinii în vârstă și, prin urmare, este posibil să nu-i ducă la un veterinar.
Cât de des ar trebui un câine în vârstă să se prezinte la un veterinar?
Majoritatea proprietarilor credeau că un câine în vârstă „sănătos” (peste șapte ani) ar trebui să meargă la veterinar o dată pe an, în timp ce profesioniștii veterinari îl sfătuiau cel mai frecvent la fiecare șase luni. O minoritate (14%) dintre proprietari ar duce câinele doar „dacă s-ar îmbolnăvi”. Aproape toți (98%) medicii veterinari nu ar sfătui această strategie. Șaisprezece la sută dintre proprietarii de câini de toate vârstele nu au avut niciun contact cu practica veterinară în anul precedent.
Să vaccinezi sau să nu vaccinezi?
Controalele de sănătate au loc adesea în timpul programărilor de vaccinare și 92% dintre medicii veterinari au considerat importantă vaccinarea anuală a câinilor în vârstă. Doar 28% din câinii de toate vârstele, a proprietarilor chestionați nu fuseseră vaccinați în anul precedent. De fapt, o treime dintre acești proprietari nu considerau vaccinarea câinii ca fiind necesară.
Urgența
Proprietarii de câini au recunoscut că au fost situații în care animalul lor a manifestat simptome clinice pe care nu le-au considerat urgente și, prin urmare, nu au simțit nevoia să solicite îngrijire veterinară. Majoritatea medicilor veterinari (85 – 100%) au considerat că este moderat până la extrem de important pentru proprietarii de câini vârstnici să solicite sfatul medicului veterinar pentru toate cele 15 cele mai comune semne clinice discutate. Cele mai frecvente trei semne clinice raportate de proprietari la câinii lor mai în vârstă au fost lentoarea în plimbări (57%), tartrul dentar (53%) și rigiditatea în creștere (50%). Cu toate acestea, mai puțin de 70% dintre proprietari ar solicita îngrijiri veterinare pentru câinele lor în decurs de o săptămână pentru probleme dentare (respirație urât mirositoare și tartru) sau probleme musculo-scheletice (problemele cu scările/sărituri, încetinirea ritmului la plimbare și înțepenirea la ridicare).
Proprietarii de câini atribuie semnele clinice „doar bătrâneții”
Medicii veterinari credeau că proprietarii asociază în mod obișnuit somnul aproape continuu, încetinirea în timpul plimbărilor, înțepenirea la ridicare și prezența tartrului dentar cu vârsta înaintată, mai degrabă decât cu o potențială boală. Opiniile proprietarilor erau în linii mari în concordanță cu percepțiile medicilor veterinari veterinari despre aceste simptome. De exemplu, 78% dintre proprietari credeau că încetinirea plimbărilor este o parte normală a procesului de îmbătrânire și nu își duc câinele la veterinar,, iar 77% pentru că dorm tot timpul.
Coautorul studiului, profesorul Carri Westgarth, a spus: „Percepțiile proprietarilor de câini și a medicilor veterinari pot influența asistența medicală preventivă și tratamentul oferit câinilor, în special în stadiul de viață în vârstă, când bolile cronice devin mai frecvente. Diferențele de opinie evidențiate de sondajul nostru sugerează că sunt necesare noi inițiative educaționale și o comunicare mai eficientă.”
Ce se mai întâmplă în social media
„Săptămâna aceasta au fost câteva discuții interesante.“ să vedem….
1. Colegiul medicilor Veterinari, prin dl profesor Viorel Andronie ne amintește de Ziua Mondială a Medicilor Veterinare din 2024
Aceasta este sărbătorită pe 27 aprilie și are tema „Veterinarii sunt lucrători esențiali în domeniul sănătății."
Președintele CMVRO subliniază că „Competențele medicilor veterinari trebuie privite ca o parte esențială și integrantă a sănătății în general. Aplicarea științei veterinare contribuie nu numai la sănătatea și bunăstarea animalelor, ci și la bunăstarea fizică, mentală și socială a oamenilor.
Această dimensiune a muncii medicilor veterinari rămâne adesea invizibilă pentru societate, dar protejarea și îmbunătățirea sănătății oamenilor și a comunităților lor este o parte esențială a profesiei de medic veterinar.
Toți medicii veterinari au urmat o pregătire medicală cuprinzătoare și, indiferent de domeniul lor profesional de activitate, sunt responsabili pentru promovarea sănătății publice și a siguranței și securității alimentare.“
Deci să ne pregătim de întâlnirile care sunt pregătite în județe. Dacă aveți imagini interesante de la întâlnirile județene puteți să le trimiteți pe office@veterinarul.ro să le publicăm pe paginile revistei și pe Facebook.
2. O postare ciudată este prezentată de o asociație
Reprezentanții asociației au declarat că „Astăzi - probabil 25 sau 26 aprilie - la Curtea Constituţională a României, asociaţia noastră a susţinut neconstituţionalitatea alocării RECS la CMV, derogând obligaţia Autorităţii Naționale Sanitar Veterinare din obligația prevăzută în Statut art.2 Înregistrarea,transport și tratamentele animalelor pe teritoriul României este obligativitatea ANSVSA, unde se înscriu vaccinurile antirabice“
Această postare și acțiunea asociației sunt deosebit de relevante într-un context în care, în anii 2021 și 2022, mai multe instanțe de judecată, inclusiv Curtea de Apel Timișoara și Curtea de Apel Cluj, au respins acțiunea în contencios administrativ inițiată de A READC în opoziție cu ANSVSA și au admis cererea de intervenție accesorie formulată de CMVR(CMVRo) în favoarea ANSVSA.
Demersul asociației de a clarifica cine și cum administrează Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân nu a avut succes de mai multe ori la Curtea de Apel. Acum, asociația își îndreaptă eforturile către Curtea Constituțională.
Reprezentanții asociației afirmă că „ Sperăm că o sentinţă favorabilă, reducând costurile la vaccinarea antirabică pentru milioane de proprietari și câteva mii de dr. veterinari concesionari, vor da un impuls radical la înregistrarea și vaccinarea antirabică anuală a carnasierelor de curte.(câini și pisici)“
Comentariul nostru: Este interesant de urmărit cum evoluează acest demers, deși nu sunt sigur ce conține exact sau ce anume se solicită, dar pare să nu aibă succes. Totuși, mă întreb: care este miza în jurul RECS pentru care cineva se străduiește atât de intens să îl preia? Par naiv, nu?
3. Un coleg a întrebat dacă este legal ca fitofarmaciile să vândă antiparazitare interne sau externe.
Anunțul și fotografia atașată arată că o fitofarmacie din Giurgiu oferă spre vânzare concentrate pentru pui și porci, vitamine, produse de deparazitare externă pentru găini, și soluții de deparazitare externă pentru câini și pisici.
Dr. Andronie Viorel, președintele CMVRO, a adus o clarificare: „Daca are înregistrare la DSVSA ca magazin de furaje are dreptul să vândă furaje și vitamine...nu produse pentru deparazitare...chiar dacă nu sunt autorizate ca produse medicinale veterinare... sunt biocide…și nu este legal! Este necesară sesizarea DSVSA Giurgiu....sau CMV Giurgiu să efectueze investigații pe mai departe!“
Comentariul nostru: Acum ca un comentariu acid: de ce este mai ușor să ne plângem pe social media când putem să ne plângem în scris la organele în drept? Și cred că tot eu am să răspund: Deoarece ne este frică de represalii? În România totul e posibil. Poate ar trebui să existe o formulă prin care medicii veterinari să sesizeze toate aceste chestiuni sensibile și care, acea organizație, structură sau cum să o numim să acționeze în numele medicilor veterinari. Întrebarea corectă poate ar fi: interesele financiare și de afaceri cine le păzește în numele medicilor veterinari? Voi ce spuneți?
Final
Acestea au fost știrile săptămânii.
Vă așteptăm în fiecare zi de luni să aflați de la podcastul veterinarul cele mai importante știri și noutăți din domeniul veterinar, adunate și compilate de subsemnatul, în format audio bun de ascultat și în trafic în drum spre cabinet.
Detalii și linkurile utile le găsiți pe veterinarul.ro și canalele noastre de noutăți pe whatsapp și telegram. Să aveți o săptămână cu spor.
Să ne auzim sănătoși săptămâna viitoare.
Podcastul Veterinarul.ro cu Iulian Vieru.
Nu pierde informațiile utile
Abonează-te gratuit la canalele noastre de noutăți:
Whatsapp
Telegram
Dacă îți place conținutul nostru, nu uita să dai like și subscribe la podcast pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi episoade! Fii parte din comunitatea noastră și împărtășește pasiunea pentru cunoștințe și discuții captivante!
- Detalii
- Revista Veterinarul
- Accesări: 2335
Noutați Medicale GeneraleToate
-
Ce trebuie și ce nu trebuie să puneți în sau pe o rană
- Monica Nita
Obiectivul principal al curățării plăgilor este de a îndepărta țesutul necrotic și alte fragmente...
-
Îngrijirea adaptată culturii: îmbunătățirea încrederii în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Un nou articol publicat de Sohaila Jafarian în Clinical Veterinary Small Medicine evidențiază...
-
Recunoașterea efectului placebo în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro
Atunci când un câine participant la un studiu clinic privind un supliment pentru sănătatea...
Noutăți Medicale PETToate
-
Aspecte histopatologice în fibrosarcom
- Iulia Milin
Fibrosarcomul face parte din categoria tumorilor cavității bucale. Este o tumoare canceroasă derivată...
-
Extracția dentiției temporare la câine
- Echipa Veterinarul.Ro
Majoritatea animalelor domestice prezintă două seturi de dentiție și anume dentiția temporară...
-
Importanța consultului stomatologic sub anestezie
- Dr Dan Sebastian Mircea
Consultul animalului cu probleme stomatologice începe întotdeauna cu examinarea orală, având două...
Noutăți Articole Specializate Business
Angajatorii riscă amenzi de până la 8.000 de lei pentru nerespectarea obligațiilor privind medicina muncii
- Echipa Veterinarul.Ro
Rezistența antimicrobiană și comunicarea
- Iulia Cretu
Modelul BREAKS - comunicarea empatică în situații dificile
- Iulia Cretu
Trei tendințe din social media pentru 2025 și aplicabilitatea lor în medicina veterinară
- Echipa Veterinarul.Ro