Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Un nou studiu ar putea ajuta la înțelegerea motivelor pentru care câinii mai mici tind să trăiască mai mult timp. Un studiu efectuat pe mai mult de 25.000 de câini din SUA și 238 de rase a făcut legătura între mărimea câinelui și diferite modele de risc pentru afecțiuni de sănătate pe parcursul vieții unui câine.

Echipa Veterinarul
27.Apr.2024

 Un studiu efectuat pe mai mult de 25.000 de câini din SUA și 238 de rase a stabilit o legătură între mărimea câinelui și diferite modele de risc de afecțiuni de sănătate de-a lungul vieții unui câine. Yunbi Nam de la Universitatea din Washington, SUA și colegii săi prezintă aceste rezultate în revista cu acces liber PLOS ONE din 17 ianuarie.

În medie, câinii mai mici au tendința de a trăi mai mult decât cei mai mari.

Dovezile sugerează că câinii mai mari nu tind să aibă mai multe afecțiuni de sănătate, dar că câinii de diferite mărimi se pot confrunta cu niveluri diferite de risc pentru diferite afecțiuni.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica legăturile dintre vârsta câinelui, mărimea și prevalența bolilor.

Pentru a aprofunda înțelegerea, Nam și colegii săi au analizat datele de sondaj privind 27.541 de câini reprezentând 238 de rase, așa cum au fost raportate de proprietarii de câini care au participat la proiectul în curs de desfășurare Dog Aging Project.

În general, câinii mai mari din cadrul studiului au fost mai predispuși să se fi confruntat cu anumite tipuri de afecțiuni de sănătate la un moment dat în viața lor, inclusiv cancer, boli legate de oase, probleme gastrointestinale, probleme legate de urechi/nas/gât, afecțiuni neurologice și endocrine și boli infecțioase.

Între timp, câinii de talie mică au fost mai predispuși să se confrunte cu boli oculare, cardiace, hepatice/pancreatice și respiratorii. Istoricul de boli renale/urinare nu a fost semnificativ diferit pentru câinii mai mari față de cei mai mici.

Pentru mai multe tipuri de afecțiuni - inclusiv cancer, afecțiuni oculare, cardiace, ortopedice și afecțiuni ale urechii/nasului/gâtului - diferitele dimensiuni ale câinilor au fost asociate cu modele diferite de risc pe parcursul vieții unui câine. 

Rezultatele s-au menținut chiar și după ce cercetătorii au luat în calcul statistic sexul câinilor, locul în care locuiau și dacă erau de rasă pură sau mixtă. Cercetătorii notează că acest studiu nu confirmă nicio relație cauzală între mărimea câinelui, vârstă și boală.

Cu toate acestea, constatările ar putea ajuta la o înțelegere mai profundă a tipurilor de afecțiuni care pot sta la baza duratei de viață mai mici a câinilor de talie mare. De exemplu, în cadrul categoriilor de boli explorate în acest studiu, cercetările viitoare ar putea să se axeze pe modelele de vârstă și mărime asociate cu afecțiuni specifice.

Autorii adaugă: „Aceste rezultate oferă o perspectivă asupra categoriilor de boli care pot contribui la reducerea duratei de viață la câinii de talie mare și sugerează multiple alte căi de explorare ulterioară."

Sursa: 

  1. Yunbi Nam, Michelle White, Elinor K. Karlsson, Kate E. Creevy, Daniel E. L. Promislow, Robyn L. McClelland. Dog size and patterns of disease history across the canine age spectrum: Results from the Dog Aging ProjectPLOS ONE, 2024; 19 (1): e0295840 DOI: 10.1371/journal.pone.0295840