Duminică, Aprilie 28, 2024

Exclusiv pentru Medici Veterinari

Rezumat:

Caini aleg chipuri de alti caini, indiferent de rase, dintre diverse chipurile umane si a altor animale domestice si salbatice si le pot grupa intr-o categorie proprie. Ei fac asta folosind singur repere vizuale, dupa cum arata cercetare efectuata de Dr. Dominique Autier-Derian (medic veterinar) si colegii de la scoala Nationala Veterinara LEEC si de la Lyon, in Franta.


Munca lor a constat in testarea capacitatii cainilor de a discrimina intre specii si sa formeze categoria "caine", categorie in ciuda variabilitatii fenotipice foarte mari in cadrul speciei caine, dupa cum este publicat in Cognition Springer Animal Journal.

Este necesar ca indivizii din aceasi specie sa se recunoasca pentru a obtine impreuna o viata sociala. Aceste "adunari" necesita recunoasterea similitudinilor intre indivizi care apartin aceleiasi specii si a unui anumit grup. Diverse cercetari de pana acum au aratat ca, la unele specii, indivizii le recunosc mai usor sau sunt mai atrasi de imaginile indivizilor apartinand speciei lor decat cele care apartin o alta specie.

Autier-Derian si echipa au studiat acest fenomen in randul cainilor domestici, care au cea mai mare varietate morfologica dintre toate speciile de animale. Intr-adevar, mai mult de 400 de rase pure de caini au fost inregistrate. Autorii au explorat daca aceasta diversitate mare morfologica a prezentat o provocare cognitiva la caini care incearca sa recunoasca specia lor, atunci cand se confrunta cu alte specii, folosind repere vizuale.

Pe un ecran de computer, cercetatorii au aratat cainilor noi imagini de chipuri de la diverse rase de caini si rase incrucisate si in acelasi timp se confrunta cu a altor specii de animale, inclusiv chipurile umane. Ei au expus caini la stimuli diversi: imagini de chipuri de caini, imagini de specii "non-dog" din 40 de specii diferite, inclusiv animalele domestice si salbatice, precum si oameni.

In general, cainii au trebuit sa selecteze din mai mult de 144 de perechi de imagini. Autorii au observat ca cei noua caini din studiu, au putut discrimina orice tip de caine de alte specii si ar putea grupa toti cainii impreuna, indiferent de rasa lor, intr-o singura categorie.

Rezultatele sugereaza ca, cainii pot forma o categorie vizuala de chipuri de caine si fotografii de grup de caini foarte diferiti intr-o singura categorie, in ciuda diversitatii intre rasele de caini. Intr-adevar, toti cei noua caini au fost in masura sa grupeze toate imaginile de caini din aceeasi categorie.

Autorii au concluzionat: "Faptul ca, cainii sunt capabili sa recunoasca vizual propria lor specie cu toate ca acestia au mari capacitati olfactive discriminatorii, asigura faptul ca, comportamentul social si de imperechere intre diferite rase este inca potential posibil, desi oamenii au intins specia Canis familiaris la limitele sale morfologice, entitatea biologica a fost insa pastrata".